Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слънчогледовото олио причинява рак и деменция

Слънчогледовото олио е опасно за здравето ви
Слънчогледовото олио е опасно за здравето ви

Експертите предупреждават, че има риск за здравето, причинен от готвенето със слънчогледово олио, предаде DailyMail. Те съветват да се използва масло, мас или зехтин. Според тях най-здравословно е да се готви с кокосово масло. В последни проучвания се установява, че при нагряване растителното масло отделя химикали с висока концентрация, наречени алдехиди, за които се смята, че са едни от причините за рак, деменция и заболявания на сърцето. При загряване маслото, зехтина и маста също отделят адехиди, но в значително по-малко количество. Най-малко алдехиди се отделят при нагряване на кокосовото масло.

Професор Груутвелд, който провежда серия от експерименти в университет „Де Монтфорт“, казва: „В продължение на десетилетия, сме предупреждавани да не ядем масло и свинска мас, защото са вредни, но ние открихме, че те са много по-здравословни, когато става въпрос за пържене.“ Той допълва, че въпреки здравословните полинаситените киселини, съдържащи се в слънчогледовото масло, когато се нагрее, в него се случват сложни химични реакции, които водят до натрупване на много токсични съединения. Неговият екип измерва нивата на окисление на алдехидите, отделящи се в следствие на загряване на различните продукти.

Професор Груутвелд казва, че храните, пържени в олио, като например риба и чипс съдържат 100 до 200 пъти повече алдехиди от препоръчителния дневния лимит, определен от Световната здравна организация. И все пак Националната здравна организация във Великобритания съветва да се избягват храни с високо съдържание на мазнини, както и да се използва малко количество слънчогледово олио, вместо масло и мас.

Според професор Груутвелд, проблемът е получил ограничено внимание от хранително-вкусовата промишленост и здравеопазването.

Според университета „Оксфорд“, мастните киселини в растителни масла, също допринасят и за други здравословни проблеми.  Професор Джон Стейн, професор по невролофия в „Оксфорд“, казва че царевичните и слънчогледовите масла са опасни, колкото и климатичните промени. Тези растителни масла променят човешкия мозък.  Те са богати на омега-6 мастни киселини, които водят до намаляване на омега-3 мастните киселини в мозъка, а те са от изключителна важност за здравето. „Ако ядете прекалено много царевично масло или слънчогледово олио, мозъка поглъща твърде много омега-6 и активно губи омега-3 мастните киселини“, казва професор Стейн. „Вярвам, че липсата на омега-3 е сериозен фактор, който допринася за проблеми със здравето.“

Експертите съветват изключването на тези растителни масла и заместването им с по-здравословните алтернативи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Слънчогледовото олио причинява рак и деменция

  1. Володя каза:

    А ЗАЩО трябва да пържим изобщо? След като знаем, че пърженето създава вредни съединения?! Толкова ли сме глупави?

Коментарите са затворени.