Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение на псориазис у дома

Псориазисът е хронично кожно заболяване, характеризиращо се със зачервяване и дразнене, често се съпровожда с дебели, люспести, сърбящи, сребърно-бели петна, които могат да бъдат болезнени. Най-често се появяват по колената, лактите, дланите и кожата на главата, но може да се появи и по други части на тялото.

Псориазисът се класифицира като автоимунно заболяване, при което имунната система атакува погрешно здравите клетки в тялото и по този начин променя жизнения цикъл на клетките на кожата. Нормално, кожните клетки се обновяват на един месец, но при псориазиса те се обновяват за по-малко от седмица и по този начин се натрупва мъртва кожна тъкан.

Състоянието често се предизвиква от емоционален стрес, суха кожа, слънчево изгаряне, тютюнопушене, консумация на алкохол, вирусни или бактериални инфекции и някои медикаменти като бета-блокерите и ибупрофена. Повечето видове псориазис са циклични – обострят се и изпадат в ремисия.

Въпреки, че лечение за псориазиса е трудно, можете да използвате някои естествени и ефективни домашни методи, за да контролирате симптомите. Преди да ги употребявата е важно да се консултирате с лекаря си.

  1. Овесена каша

Овесената каша под душа хидратира кожата, намалява сърбежа и възпалението, омекотява и успокоява кожата и успокоява нервите. Овесена каша може да се използва и при други кожни проблеми като суха кожа и екземи.

  • Разбъркайте добре една чаша с овесени ядки в вана, пълна с топла вода. Потопете тялото си за около 15 до 20 минути на ден. Когато излезе от банята, изплакнете с хладка вода, подсушете кожата си и се намажете с овлажнител.
  • Друг вариант е да увиете две шепи овес в кърпа и да я поставите във ваната, под топлата течаща вода. Добавете и малко студена вода, за да нормализирате температурата. Водата ще придобие млечен цвят, но това не трябва да ви тревожи. Вземете си вана в тази вода за около 10 минути.
  1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет спомага за възстановяването на естествения рН баланс на кожата и помага за предотвратяването на инфекции. Той намалява сърбежа и дразненето на кожата.

  • Смесете една чаена лъжичка органичен ябълков оцет в чаша вода и я изпийте. Правете това по два пъти на ден. Това ще помогне и за детоксикация на организма ви.
  • Смесете една част ябълков оцет и три части хладка вода. Накиснете кърпа в разтвора и да направете компрес за около минута. Повтаряйте по няколко пъти на ден по време на обостряния.
  1. Пликове с лед

Пликовете с лед ще помогнат за успокояване на сърбежа и дразненето.

  • Увийте няколко кубчета лед в чиста кърпа, поставете го върху засегнатата област за около 8-10 минути. Правете това на всеки няколко часа.
  1. Английската сол

Баня с английска сол е чудесно средство за справяне с кожни заболявания като екзема и псориазис. Това ще облекчи сърбежа, паренето и ще омекоти кожата.

  • Смесете две чаши английска сол в вана, пълна с топла вода, стойте в нея в продължение на 15 – 20 минути. Когато излезете, подсушете кожата си и нанесете овлажните. Правете процедурата 2-3 пъти седмично.
  1. Чесън
псориазис
Чесън

Чесънът е друго полезно средство при псориазис. Той има силен     антиоксидантен ефект и противовъзпалителни свойства. Той       спира активността на ензима, който причинява възпаление.  Антимикробното му действие предпаза от инфекция. Яденето на чесън може да предотврати и зараждането на огнища от псориазиса, благодарение на свойството му да пречиства кръвта.

  • Смесете равни количества чесън, масло и гел от алое вера. Нанесете върху засегнатата област. Оставете за около 15 минути и отмийте. Правете това ежедневно, докато не видите подобрение.
  • Можете да ядете две или три смачкани скилидки чесън дневно. За най-добри резултати, е добре да престояли за около 10 минути. Ако не ви харесва вкуса или миризмата на чесъна, можете да го приемате с мляко или чрез хранителна добавка.
  1. Зехтин

Зехтинът е отлично средство при псориазис, тъй като тя омекотява кожата и намалява лющенето.

  • Намазвайте засегнатите зони няколко пъти дневно, докато не забележите положителни резултати.

Можете да заместите зехтина с  кокосово масло.

  1. Куркума

Куркумата има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Активната съставка – куркумин,  се бори с възпалението и потиска ензима – фосфорилаза киназа, отговорен за растежа на клетките на кожата.

Куркумата ще ви помогне да се преборите с псориазиса
Куркумата ще ви помогне да се преборите с псориазиса
  • Смесете една чаена лъжичка куркума на прах в чаша топло мляко и подсладите с мед. Пийте го ежедневно в продължение на няколко седмици.
  • Направете гъста паста чрез добавяне на вода към една чаена лъжичка куркума на прах. Нанесете върху засегнатата област, покрийте с марля и оставете да престои за една нощ. На следващата сутрин, отстранете марлята и изплакнете кожата с хладка вода. Нанасяйте през няколко часа. Правете процедурата, докато не забележите положителен резултат.

Забележка: Не приемайте куркума, ако имате проблеми с жлъчния мехур, тъй като може да влошите състоянието си, както и при проблеми с кръвосъсирването или диабет.

  1. Корен от женско биле

Изследванията са установили, че коренът на билката женско биле, помага при кожни проблеми като екзема, розацея и псориазис. Билката намалява зачервяването и дразненето, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които намаляват възпалението.

  • Нанасяйте крем с 2% концентрат на билката върху засегнатата област. Правете това по два пъти на ден, в продължение на няколко седмици.
  • Сварете две супени лъжици сух корен на женско биле в шест чаши вода, а след това го оставете да къкри за около 40 минути. Охладете и прецедете разтвора. Потопете кърпа в запарката и правете компреси по няколко пъти на ден.
  1. Глицерин

Глицеринът е чудесен за кожата, защото задържа влагата и прави кожата красива и здрава. Изследователите смятат, че глицеролът, съдържащ се в глицерина влияе на процеса на обновяване на кожата и спомага клетки да се обновят правилно.

  • Намажете засегнатата област с обилно количество глицерин, оставете възможно най-дълго. Използвайте два или три пъти дневно в продължение на няколко седмици.
  1. Алое Вера

Алое Вера облекчава симптомите на псориазиса. Образува защитен слой върху засегнатата кожа и подпомага оздравяването. Алое вера има и противовъзпалителни съединения, които се борят с възпалението и стимулират имунната система.

  • Обелете листата на растението и нанесете полупрозрачния гел върху засегнатата област. Оставете, докато се абсорбира напълно от кожата. Прилагайте три пъти дневно.

За да не дразните кожата си е важно да

  • Не търкате силно, когато се къпете;
  • Използвайте душ гел, а не сапун. Това ще предотврати изсушаването;
  • Пазете кожата овлажнена и чиста;
  • Носете меки дрехи от естествени материи;
  • Не използвайте оцветители и аромати;
  • Правете слънчеви бани, но не прекалявайте, за да не изгорите;
  • Използвайте техники за релаксация, за да се справите със стреса, който е една от най-честите причини за псориазис.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.