ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-добрият ни съюзник срещу болестите е…

Витамин С! Хайде да научим истината за него!

Укрепва ли имунната ни система

Да. Витамин С стимулира защитните сили на организма, за да може той по-добре да се бори с инфекциите. Някои медицински изследвания твърдят, че предпазва от хипертония, катаракта и хронични възпаления. Антиоксидантното му действие има благотворен ефект в превенцията на някои типове рак, а също така и в борбата срещу остаряването.

Можем ли да пием от него, колкото си искаме

Витамин С
Витамин С

Не. Витамин С се изхвърля с урината, ако е в по-голямо количество. Така че не рискуваме никакъв проблем със здравето, ако приемем повече от нужното ни дневно количество, определено на около 110 милиграма. Витамин С не ни пречи да спим, но внимавайте с формулите, обогатени с кофеин или гуарана.

Пушачите нуждаят ли се от по-голямо количество от него, отколкото непушачите

Да. Пушачите изгарят ежедневните си резерви витамин С с изпушването на десет цигари. Затова тяхната нужда от витамин С е около 200 – 500 милиграма дневно. От повишено количество витамин С се нуждаят и хората, чийто организъм е отслабнал или изтощен, например прекаралите зимна инфекция. И още нещо: мъжете имат по-ниско съдържание на витамин С в кръвта, отколкото жените.

Най-добре ли е да е с естествен произход

Да. Синтетичният витамин С се асимилира малко по-трудно от организма в сравнение с естествената му форма. Но от друга страна, с храната рядко успяваме да покрием ежедневните си нужди от различни витамини и минерали. А на опаковките на хранителните добавки можем да констатираме, че често една таблетка покрива над 100% от ежедневните ни нужди.

Портокалите ли съдържат най-много от него

Не. Макар да са богати на витамин С, цитрусовите плодове изостават доста далеч в класацията в сравнение с други плодове и зеленчуци. Ацеролата (вид череша, която вирее на Антилските острови), червените чушки и касисът са в челната тройка, с три-четири пъти по-високо съдържание на витамин С от грейпфрут; Повечето видове зеле съдържат толкова витамин С, колкото портокалът. Толкова съдържат и ягодите, и кресонът.

Губи ли се една част при готвенето

Да. Витамин С се разгражда бързо при контакт с въздуха и топлината. Так че колкото по-дълго време продължава готвенето и колкото по-висока е температурата, толкова по-малко витамин С ще имате после в чинията. Дайте приоритет на готвенето на пара, при което се разграждат само 30% от съдържащия се витамин С в продуктите. И по възможност консумирайте повече сурови плодове и зеленчуци, богати на този витамин.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *