ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Заболяванията се увеличават през есента и зимата! Как да се предпазим?

Есента е преходен сезон между лятото и зимата, през който организмът ни е подложен на допълнително натоварване. Затова и заболяванията се обострят.

Без болести
Без болести

Броят на заболелите от остри инфекции (вирусни и бактериални) се увеличава всяка година, като колкото по-населено е мястото, толкова повече заразени хора има. Статистиката показва, че ако градът е с над 1 милион жители, острите респираторни инфекции засягат 30% от тях. Независимо от характеристиките на очаквания щам на грипния вирус, ако сте в рискова група (страдате от някакъв вид имунодефицит, хронично заболяване или сте в напреднала възраст), е добре отрано да вземете мерки за увеличаване на защитните си сили.

Как да действаме

Разпространението на респираторните инфекции зависи в голяма степен от средата, в която живеем, както и от начина на живот. Затова започнете с тези предпазни мерки:

В периода на грипна епидемия прекарвайте колкото се може повече време на открито. Ходете пеша на работа вместо с градския транспорт, не посещавайте обществени места, където се събират много хора (кино, театър, забавни мероприятия), дори в студени дни се разхождайте поне 30-40 минути в парка.

Ако не е възможно да се придвижвате пеша до работното си място, носете ръкавици, когато ползвате градски транспорт – така няма да пипате директно дръжките в автобуса, а ръкавиците можете да перете често.

Проветрявайте редовно помещенията у дома и в работата. Установено е, че вирусите съхраняват жизнеспособността си до 10 денонощия, „прилепили“ се към различни повърхности в места, където няма приток на чист въздух.

Мийте ръцете си често, бършете с антибактериални кърпички дръжките на вратите, електрическите ключове за осветлението, клавиатурата и мишката на компютъра и всички други места, където пипат повече хора у дома или в офиса.

При необходимост (когато има болен от грип колега или член на семейството), носете медицинска маска.

Ако професията ви изисква контакт с много хора, е добре да използвате и медикаментозни профилактични средства (включително и малчуганите в детската градина). Сред тях са т.нар. средства за бариерна защита – мазила и спрейове за обработка на носната кухина, както и продукти на растителна основа с противовирусно действие.

Не забравяйте, че в сезон на епидемии организмът се бори с различни вируси и бактерии десет пъти по-често, отколкото всъщност вие боледувате. Ако не помагате на защитните сили, има опасност да ви „пипне“ респираторна инфекция повече пъти в годината, като нерядко се появяват и усложнения след вирусното заболяване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *