ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пиете лекарства, но не оздравявате… Каква е причината?

Всеки, който приема лекарства, винаги очаква ефектът от тях да е максимално бърз и ефективен. Въпреки това, много често очакваното подобрение не настъпва. Пациентът недоумява защо се получава това, след като е приемал съвестно предписаните му лекарства. Може би са фалшиви?!

За медиците тази ситуация е ясна. Биодостъпността на препаратите е различна. Затова представата за ефективността на лекарствата в медицината винаги е била свързана с тяхната биологична достъпност, за която малко се знае от обикновените хора, които не са медици. Защо това е толкова важно? Какво е биодостъпност на лекарството? За да се постигне желаният терапевтичен ефект, лекарството трябва да достигне до „органите-мишени“, където се проявява и действието му.

лекарства
Всяко сериозно лекарство трябва да се приема само ако ви е предписано от лекар

Биодостъпност се нарича способността на фармацевтичния продукт да се абсорбира от живия организъм. Степента на усвояване на лекарството определя скоростта на терапевтичния ефект и качеството му. А пътят на по-голямата част от таблетките до съответния орган, на който трябва да подействат, минава през… стомаха. За да не бъдат унищожени веществата, скрити вътре в таблетката, от солната киселина на стомашния сок веднага, непосредствено преди абсорбцията им в кръвта, много от веществата се поставят в разтворими капсули. Те не се разпадат толкова бързо като таблетките без обвивка. Тази мярка, както и някои други, увеличават биодостъпността на даденото лекарство.

Основната характеристика на биодостъпността на фармацевтичните продукти е степента на асимилация и нивото на натрупване на терапевтично ценните вещества в местата на проявяване на специфичното им действие. Биодостъпността се оценява по концентрацията на активните компоненти на медикамента в артериалната кръв, тъй като не е възможно експериментално да се вземе проба от желаната тъкан и да се изследва за концентрацията на медикамента, пише в „Доктор“.

Какви видове биодостъпност съществуват?

Биологичната достъпност се подразделя на:
– Абсолютна – процентното съотношение на масата на погълнатото лекарство по невенозен път и масата на веществото, попаднало в кръвообращението директно (интравенозно инжектиране, инфузия).
– Относителна – показва относителната степен на асимилация на лекарството от фармацевтичния препарат в сравнение с усвояването на лечебните вещества от други, доказани лекарства. Оценява се от съдържанието на активната съставка в кръвта или урината, използва се за изследване на лекарства от различни производители.

Фактори, които влияят върху биодостъпността на лекарствата:
– начин на приложение (за това споменахме по-горе, когато лекарството минава през стомаха).
– лечебна доза, количество на активната съставка.
– индивидуални особености на човека.
– химическа структура (някои лекарства, като пеницилин, инсулин, се унищожават в киселата среда на стомаха и поради това не трябва да се приемат през устата).
– здравен статус на пациента, на храносмилателната, сърдечносъдовата му система, черния дроб и бъбреците (например, при ускорена перисталтика се нарушава абсорбирането, което намалява биодостъпността на препарата).
– биофармацевтични параметри (формата на лекарството, съставът и особеностите на произвеждането му).

Биофармацевтичните фактори са много важни за ентералните лекарства (капсули, таблетки). При вътрешен прием на лекарствата, активното им вещество, преди да попадне в кръвообращението, претърпява някои промени и достига до целта си в значително по-малък обем. На това се дължи ниската биодостъпност на пероралните лекарства (например, фенацетин, тестостерон, норепинефрин).

– Причинно-следствени фактори понякога са и недостатъчно дългото престояване на препарата в стомашно-чревния тракт, наличието на някои заболявания, генетични и възрастови характеристики, пол, активност, стрес и други при дадения пациент. Биодостъпността се понижава и тогава, когато не е избрана правилно формата на препарата и лекарственото вещество не може да се разтвори напълно в стомашно-чревния тракт или се разрушава в киселата среда на стомаха. Процесът на абсорбция на лекарството може да бъде нарушен при едновременен прием на други лекарства.

Биодостъпност на различните фармацевтични препарати:

Лекарственото вещество попада в кръвта в пълен обем само чрез вътресъдово инжектиране. Когато лекарството се прилага по някакъв друг начин (мускулна инжекция, орално, подкожно инжектиране), му се налага да преодолява редица препятствия. Химичното съединение преминава през редица клетъчни мембрани (мускули, стомашна лигавица) и претърпява промени, „резорбира се“. В резултат чрез кръвоносната система достига само част от приложената доза. А терапевтичният ефект зависи пряко от обема на тази част. И колкото по- голяма е тя, толкова по-ефективно ще е лечението и достъпността на лекарството.

Определянето на биодостъпността на даден медикамент се състои в оценка на обема на терапевтично активните компоненти, които са достигнали до мястото на проява на действието им. Различните видове лекарства се усвояват в различна степен.

Биодостъпността на лекарствените средства се определя главно от формата на производство на препарата. Парентералното приложение осигурява абсолютно усвояване. При другите лекарствени форми този индекс винаги ще бъде по-малък от 100%. Ето защо различните видове лекарства се усвояват в различна степен. Едно и също лекарство, въведено по различен начин, ще има различна биодостъпност. Допълнителните компоненти в лекарството могат да променят биодостъпността му.

Обикновено в състава на лекарството са включени и допълнителни компоненти, които не проявяват никакви фармакологични ефекти (индиферентни са). Въпреки това, понякога те могат да променят биодостъпността. Някои от съединенията, използвани за производството на таблетки и капсули, може да повлияят на скоростта на разтваряне на активното съединение. Биодостъпността е силно зависима от вида и състава на покритието (при капсулите и таблетните форми) и от технологията на гранулиране (за прахчетата). Така че активното вещество в хапчетата и капсулите не винаги се абсорбира добре.

Важно е да се разбере, че всяко сериозно лекарство трябва да се приема само ако ви е предписано от лекар. Единствено лекарят специалист може точно да определи кои лекарства и в каква форма са подходящи точно за вас, съобразени са с вашата индивидуална биодостъпност. Безконтролното приемане на лекарства може да се окаже не само безрезултатно, но и опасно за здравето на човека, да доведе до сериозни последици.

Впрочем, лечението без резултат понякога също може да се окаже смъртоносно, когато се налага прилагането на бързодействащи фармакологични средства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *