Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са промени в кухнята от програмата за отслабване

В много домове кухнята си остава мястото, където се събират роднини и приятели

Днес „кухненските разговори“ не са същите и нещата с храната са значително опростени — на нашите услуги е бързата доставка на топла пица и полуготови ястия за микровълновата фурна.

През тази седмица ви предстои да направите редица преобразования в своята кухня: да се отървете от продуктите, които могат да ви изкушат, и да направите всичко, за да стане приготвянето на здравословна храна според препоръките на тази програма лесно и просто.

kuhnia-1Защо са нужни промени в кухнята? Защото ние в никакъв случай не бихме желали тя да ви изглежда като място, което трябва да избягвате. Ние искаме кухнята да продължава да ви привлича с топлината си, да ви дава усещане за щастие и спокойствие и същевременно да ви подтиква към здравословно хранете.

Запасете се

В една книга за диета съветът да държите голям запас от продукти може да изглежда странен. И наистина, нима може да се заобикаляме със съблазни, когато се стараем да ядем колкото се може по-малко?

Диетолозите са установили, че именно празните рафтове са източник на неприятности. Колкото и оскъдни да са вашите запаси, със сигурност някъде има забравен пакет чипс или кутия бонбони. И естествено, ако това е единственото нещо за ядене вкъщи, какво ще направите, когато много огладнеете?… Точно така.

Ако обаче имате на разположение голям избор от здравословна храна, няма да имате проблеми нито с междинните, нито с основните хранения.

Подредете правилно кухнята си и когато и да отворите бюфета или хладилника, ще правите най-добрия избор. Нещо повече, една оборудвана кухня с голям запас от продукти ще ви позволи да спестите време и ще ви избави от разочарования. Когато имате на разположение всички необходими основни продукти, вие ще можете да приготвите лесни и вкусни ястия, без да ви се налага да тичате спешно до най-близкия магазин. На много хора им е достатъчно само да погледнат какво има в хладилника, за да се развихри фантазията им и на масата да се появят вкусни и оригинални ястия.

Как да направите кухнята свой съюзник? Ще научите това, като попълните теста „Ревизия на кухнята“.

Първата крачка към организирането на кухня, която да ви предразполага към спазване на диета, е не пазаруването, а разчистването на кухненските шкафове. Пригответе си чували за боклук. Дошло е време да се отървете от продуктите, които не са ви нужни и само могат да ви изкушат.

Започнете от бюфета. За всеки продукт се запитайте: „Ще ям ли това?“ Ако отговорът е „да“, задайте си следващия въпрос: „Хубаво ли е да го ям?“ Разбира се, не забравяйте за вкусовете и потребностите на вашето семейство, но не бъдете прекалено щедри. Та нали ако вие не бива да ядете тази храна, тогава най-вероятно и за близките ви е добре да се въздържат от нея. Особено внимание обърнете на продуктите, които са лежали по рафтовете повече от шест месеца. После се заемете с хладилни ка и фризера. Изхвърлете старите буркани със сосове, изсъхналия салам, всички остатъци с едноседмична давност.

Не е ли приятно да гледате как рафтовете се разчистват от залежалите продукти? Още по-голямо удовлетворение ще изпитате, когато освободеното място се заеме от продукти, които са по-полезни за здравето и освен това са свежи и апетитни.

Пазаруване

Семейно пазаруване
Семейно пазаруване

Следващият етап е снабдяването с основни продукти. Какви ще бъдат те зависи от вашите пристрастия в храненето, от това колко често готвите вкъщи и от вкусовете на вашите близки. Разбира се, не е задължително да се запасявате с всичко, което ви хрумне. И въпреки това колкото по-голям асортимент поддържате у дома, толкова по-лесно ще ви бъде да сготвите ястие по рецептите на тази програма или да хапнете нещо леко.

Запомнете тези основни правила, от които да се ръководите, когато пазарувате в следващите дни.

Преди да тръгнете на пазар, хапнете нещо

Обикалянето по магазините ще изисква от вас известни физически усилия, затова е желателно да се подкрепите предварително. В противен случай празният стомах няма да остави мозъка ви да взема правилни решения. Нищо не отслабва волята така, както гладът. Със сигурност сте виждали хора, които мъките на глада са подтиквали да бъркат в пакета с чипс или бисквити много преди да стигнат до касата. Ще избегнете участта им, ако хапнете предварително.

Ако наистина ви се налага да пазарувате на гладен стомах, изяжте нещо леко и препоръчано от тази програма, преди да тръгнете към магазина.

Пазарувайте строго по списък

В магазина е пълно със съблазни, на които е трудно да се устои. Целта му е да продава стоката си, при това предимно продукти, от които печалбата е особено висока. Те често се поставят на най-видно място — на нивото на очите или по краищата на стелажите. Напълно вероятно е пред вас да се редят безкрайни рафтове с бисквити, чипсове, разхладителни напитки и много готови сладки закуски. Стелажите са отрупани с опаковки, чийто дизайн е специално разработен така, че продуктът да се забелязва и да „моли“ да го сложите в кошницата си. „Натурален продукт!“, „Две на цената на едно!“, „Икономична опаковка за цялото семейство!“, „Избери мен!“.

За да не отстъпвате пред натиска на агресивната реклама, съставете списък на необходимите продукти на спокойствие в кухнята. Като база вземете рецептите за ястия от книгата и примерното меню за следващите седмици.

Когато влезете в магазина, се придържайте строго към своя списък. Разбира се, ако са докарали пресни сезонни плодове и зеленчуци, купувайте ги без ограничения. Не се страхувайте да промените плановете си и ако се е появила възможност да направите изгодна покупка и на щанда с риба. Но не бързайте да грабвате гигантска опаковка кашкавал само защото през тази седмица цената му е намалена. Ако той не влиза във вашия списък или в обичайното меню, значи в кошницата ви няма място за него. Ако не можете да намерите нещо, което ви трябва, питайте продавачите. Много магазини са заинтересовани да изучават търсенето и да подобряват своя асортимент.

Вървете не към рафтовете, а към щандовете

Докато хората тикат количките си покрай рафтовете с преработени и готови за употреба продукти в ярки опаковки, продавачите скучаят зад щандовете с прясно месо, риба и зеленчуци. Облекчете тяхната самота! Разбира се, много по-лесно е да вземете от рафта кутия и да я сложите в кошницата, отколкото да избирате зеленчуци или риба и да чакате да ви ги претеглят и опаковат, но само така ще получите продуктите, препоръчвани от програмата.

От всичко по малко

Разбира се, когато пазарувате големи количества в гигантските магазини, които търгуват по цени на едро, вие спестявате пари. В стремежа към икономии няма нищо лошо, но ако отваряйки голяма опаковка, не можете да се въздържите да изядете всичко докрай, внимавайте. Ако купувате нещо, което имате намерение да изядете веднага, вземете малка опаковка, предвидена за една порция. Ако пък заради икономията сте купили голям пакет, непременно го разделете на отделни порции и ги приберете в пликове или контейнери веднага щом се приберете вкъщи.

Четете ситния шрифт

Умението да четете правилно етикетите ще ви помогне да пазарувате грамотно. Ако искате да намалите теглото си, най- важното за вас число на етикета е количеството калории в една порция (както и съдържанието на мазнини и влакнини). Непременно обърнете внимание на големината на порцията, посочена на етикета, тъй като тя може значително да се различава дори в рамките на една категория продукти.

Например на някои кутии с корнфлейкс под една порция се разбира 30 г, а на други 40 г. Понякога на пръв поглед продуктът изглежда нискокалоричен, а по-късно откривате, че просто порцията от него, която можете да си позволите, е не по-голяма от напръстник.

По-далече от съблазните

Не купувайте калорични продукти, ако знаете, че вкъщи няма да можете да ги гледате безстрастно. Нима искате техният вид постоянно да ви изкушава? Нека лакомствата са рядко удоволствие за вас, купувайте ги само при особени случаи. Ако на близките ви изведнъж им се е приискал, да речем, сладолед, идете и купете, но не съхранявайте във фризера двулитрова опаковка. Децата искат бисквити? Идете заедно с тях в магазина и купете малко, като решите предварително колко ще изядете лично вие. Една-две бисквитки ще удовлетворят влечението ви към сладкото. Като опитате по мъничко сладолед от всеки вкъщи, ще получите цял букет вкусови усещания, и при това няма да излезете извън рамките на препоръчваната порция.

Как да разкъсате веригата

За много доброволци на програмата за отслабване най-важното беше да се научат да пазаруват грамотно. Ако готвите много вкъщи, именно решенията, които вземате в магазина, определят колко пълноценно ще се храните. За да разберете по-добре значението на разумния избор на продукти, представете си следната ситуация. Една вечер сте се поддали на изкушението и сте изяли половинлитровата опаковка сметанов сладолед с карамел и ядки, която е била във фризера. На пръв поглед това е само една импулсивна постъпка.

Специалистите по психология на поведението биха казали, че в случая става дума за верижна поведенческа реакция, тоест за няколко поведенчески акта, свързани помежду си като звена от една верига. Да вземем за пример този случай:

Отивате в магазина гладен.

В бързината на излизане от къщи забравяте списъка с продуктите.

В магазина пред очите ви попада сметанов сладолед.

Бързо слагате половинлитровата разфасовка в кошницата.

Когато се прибирате, скривате опаковката във фризера и си обещавате, че ще си хапвате по малко.

Една вечер ви става особено тъжно. Знаете, че трябва да станете и да излезете на разходка, за да си оправите настроението, но…

Гладни сте. Отваряте хладилника, а на рафтовете му няма нищо подходящо.

Отваряте фризера и какво виждате там? Сладоледът просто моли да го вземете.

Знаете, че трябва да си сложите в линийката само мъничко, а останалото да приберете, но ви мързи, затова отваряте капака и грабвате лъжицата.

Знаете, че трябва да седнете на масата и да хапнете съвсем малко, като изпитвате удоволствие от всяка лъжичка сладолед. Но по телевизията дават нещо интересно и вие отивате в хола, като вземате и него. Вместо да се съсредоточите върху вкуса на сладоледа, вие гледате телевизия и машинално гълтате лакомството. И докато се усетите, изяждате цялата половинлитрова опаковка.

Какво трябва да направите, за да не се случва това? Разбира се, веригата може да се разкъса на всяко място. Но по-добре да я прекъснете още в самото начало – в магазина. Ако не сте купили нещо, няма да сте принудени да се борите с изкушението да изядете това „нещо“.

Всяко нещо на мястото си

Сега е моментът да огледате критично кухнята. Стратегията е проста: най-полезните продукти трябва да бъдат на видно място. Продуктите „за удоволствие“ поставете по-надалече, където не само не се виждат, но е и трудно да се достигнат.

Да предположим, че обичате да се глезите с овесени бисквити със стафиди. А сега си представете, че тези бисквити стоят в прозрачен стъклен буркан на кухненската маса. Всеки път, щом видите лакомството, ще трябва да разчитате на силата на волята си.

Защо трябва да се подлагате на такова изпитание? По-добре си представете, че на масата имате фруктиера с плодове, а на централния рафт на хладилника, на нивото на очите ви – няколко пластмасови кутии с почистени и нарязани моркови или целина. Бисквитите се пазят в кутия с труден за отваряне капак и са скрити от погледа на най-горния рафт, толкова високо, че трябва да се качите на стълба, за да ги стигнете. Е, тогава ще се окаже, че е по-лесно да хапнете нещо нискокалорично, но много полезно – ябълка или почистен морков.

Към края на тази седмица вашата кухня ще се превърне от място, където постоянно се борите с изкушения, в място, където можете да си починете.

Рагу от килера

Това вкусно вегетарианско рагу може да се приготви бързо от наличните запаси.

Бърза вечеря

Рагу от макарони и грах (2 билярдни топки)

1 филия чеснов хляб

400 ккал, 7 г мазнини (от които 2 г наситени), 5 мг холестерол, 700 мг натрий, 67 г въглехидрати, 8 г влакнини, 20 г белтъчини, 200 мг калций

РАГУ ОТ МАКАРОНИ И ГРАХ

kuh-ragu grahЗа 4 порции

2 буркана (по 400 г) домати

1 буркан (400 г) грах или фасул, изплакнат от течността

300 г смес от замразени зеленчуци

155 г макаронени изделия

1/2 чаена лъжичка сушен майоран

1/2 чаена лъжичка сушен босилек

500 мл вода или колкото е нужно

Смесете всички съставки в дълбока тенджера. Оставете да заврят на умерен огън.

Намалете огъня и оставете макаронените изделия да се сварят добре, приблизително за 20-30 минути. Доливайте вода, ако ври силно.

ЧЕСНОВ ХЛЯБ

kuh-4esnov hliabЗа 4 порции

4 филийки хляб (длан)

2 скилидки чесън, накълцани на ситно

2 чаени лъжички зехтин

4 чаени лъжички настърган пармезан

Загрейте фурната. Смесете маслото и чесъна и намажете равномерно със сместа филийките от едната страна. Посипете всяка филийка с кашкавал.

Сложете във фурната за около 1 минута, докато кашкавалът се зачерви.

Фасул с ориз

Тази гарнитура подхожда практически на всяко ястие, например на пиле на грил. Можете да я направите повече или по-малко пикантна – по свой вкус.

Пиле, ориз и фасул

Фасул с ориз (ориз – 2 топки за голф, фасул – топка за тенис)

Пилешко филе на грил

Смесена зелена салата (без ограничения) с 2 супени лъжици обезмаслена заливка

450 ккал, 11 г мазнини (от които 2 г наситени), 86 мг холестерол, 566 мг натрий, 52 г въглехидрати, 7 г влакнини, 40 г белтъчини, 90 мг калций

ФАСУЛ С ОРИЗ

kuh-fasul s orizЗа 4 порции

2 чаени лъжички зехтин

1 червена сладка чушка, нарязана

1/2 средна глава лук, нарязана

1 стрък керевиз, нарязан

1 скилидка чесън, ситно накълцана

1 буркан (400 г) черен или червен фасул, отцеден

400 г сварен кафяв ориз

В голям тиган с незалепващо покритие загрейте зехтина и запържете чушката, лука, целината и чесъна, докато омекнат. Добавете фасула и подправките на вкус, загрейте.

Смесете с кафявия ориз. Сервирайте топло.

ПИЛЕШКО ФИЛЕ НА ГРИЛ

kuh-pil na grilЗа 4 порции

4 парчета пилешко филе без кожата (по около 150 г всяко)

2 чаени лъжички зехтин

лимонов сок

смлян черен пипер

Поставете пилешкото филе в плитка тенджера на един пласт. Напръскайте го със зехтин и лимонов сок, сложете пипер на вкус (или използвайте любимата си марината). Оставете да постои 10 минути.

Гответе го на фурна или на грил 7-10 минути, като го обърнете веднъж.

Риба тон, запечена с макарони

Такава вечеря се приготвя лесно – достатьчно е да добавите зеленчуци към готовите продукти от бюфета.

Вечеря с риба тон

Риба тон, запечена с макарони

(2 топки за тенис)

Салата от рукола (4 топки за крикет)

400 ккап, 12 г мазнини (от които 1 г наситени),50 мг холестерол, 1217 мг натрий, 44 г въглехидрати,3 г влакнини, 32 г белтъчини, 92 мг калций

РИБА ТОН, ЗАПЕЧЕНА С МАКАРОНИ

kuh-riba ton s makaroniЗа 4 порции

2 кутии риба тон (по 200 г)

1 кутия обезмаслена гъбена крем супа (около 400 г)

125 мл концентрирано обезмаслено мляко

75 г маслини с костилки, нарязани

85 г консервирани чушки, нарязани

200 г сварени макарони

  1. Загрейте фурната на 190 °С. Намажете дълбока тавичка с масло или напръскайте със спрей мазнина.
  2. Смесете всички съставки. Поставете ги в тавичката и запичайте около 30 минути.

САЛАТА ОТ РУКОЛА

За 4 порции

400 г (или повече) рукола с 4 чаени лъжички зехтин и балсамов оцет на вкус

ТЕСТ – Ревизия на кухнята

kuh-testКолко подходяща е кухнята ви за спазване на диета? Има само един начин да разберете. Вземете писалка и бележник и отговорете на въпросите от теста.

Кои са първите три неща, които виждате, когато отворите хладилника?

1…………………2………………………..3……………………………

Кои са първите три неща, които виждате, когато отворите фризера?

1………………………..2……………………………3………………………..

Избройте трите най-достъпни продукта, с които можете да си направите лека закуска.

1………………………….2…………………………3………………………….

Колко вида пресни зеленчуци имате в хладилника?

Нито един

Един-два

Три и повече

Има ли на масата ви фруктиера с пресни плодове?

Да

Не

Обикновено да, но не и днес

Ще намерите ли в кухнята си продуктите, необходими за приготвяне на обяд по рецептите на тази програма?

Да

Не

Обикновено да, но не и днес

Къде стои вашият списък с основни продукти?

На вратата на хладилника

Някъде из кухнята

Какъв списък?

Оценете своя комплект от съдове за съхраняване на продукти.

Много и с различни размери

Достатъчно, за да събера остатъците от няколко ястия

Какви контейнери?

Колко вида храна, пред която не можете да устоите, има в кухнята ви в момента?

Нито един

Един-два

Три и повече

Кои от тези предмети липсват във вашата кухня?

Мерителни лъжици

Мерителни чаши

Тиган с незалепващо покритие

Комплект остри ножове

Тенджера за готвене на пара

Микровълнова фурна

Тенджера за варене на ориз

Комплект малки панички и чинийки

Вижте резултата си.

Ключ към теста

Анализирайте отговорите си

1, 2, 3. Ако продуктите, които виждате, отговарят на менюто на програмата за отслабване, значи вашата кухня е в отлично състояние. Ако не, тя не е ваш помощник. В този случай или изцяло се освободете от нещата, които ви изкушават, или ги скрийте по-надалече, откъдето ще бъде трудно да ги вземете.

  1. Употребата на зеленчуци не се ограничава от диетата, затова дръжте в дома си запас от най-различни видове. Това ще ви позволи лесно да ги комбинирате, за да сготвите нискокалорично блюдо и ще ви избави от необходимостта да ходите спешно до магазина.
  2. Поставете фруктиерата с плодове така, че всички вкъщи да я виждат. Това е начинът човек да протегне ръка към нея, когато изпита глад.
  3. Ако нямате продуктите, необходими за ястията, препоръчани от програмата за отслабване, трябва да се сдобиете с тях. Тогава ще бъдете готови за всичко – от лошо време до неочаквани гости.
  4. Купете дъска за записки, която можете да закрепите за хладилника. Това е прекрасен начин да държите на видно място списъка на необходимите покупки, за да сте подготвени, когато ви се прииска да сготвите бързо нещо лесно.
  5. Трябва да имате много съдове за съхраняване на продуктите. В тях ще ви бъде много по-удобно да събирате останала храна. Можете да ги използвате и за да разпределяте в разумни по обем порции огромните грамажи, купени от супермаркета.
  6. Защо трябва да се тормозите, като държите на видно място продукти, от които ви е трудно да се въздържате? Изхвърлете ги или ги дръжте някъде, откъдето ще е много трудно да ги вземете. Един от нашите доброволци беше скрил любимите си лакомства зад няколко реда чаши и друга стъклария.
  7. По-нататък ще намерите списък на кухненски съдове, удобни при спазване на диета и спестяващи много време.

Съхраняване на храната

kuh-podrejdaneСъхранявайте „продуктите изкусители“ в непрозрачни контейнери, така че съдържанието им да не ви смущава.

Сложете надписи върху контейнерите, които да ви напомнят каква трябва да е разумната порция от един или друг продукт.

Вземете решение колко смятате да изядете, преди да отворите контейнера.

Окачете на вратичката на хладилника списък на любимите дребни неща за хапване, препоръчвани от тази програма.

На контейнерите с остатъци от храна напишете датата на приготвянето й, а на календара си отбележете кога планирате да ги изядете.

Веднъж седмично правете ревизия на кухнята, за да се уверите, че най-здравословните продукти се намират на най-видно място.

Съставете списък на основните продукти, чиито запаси са на привършване, така че да не се окажете неподготвени, когато ви потрябват.

Основни продукти в кухнята

Като се ръководите от този списък, следете винаги да имате всичко, необходимо за здравословното хранене през целия ден. Списъкът включва някои основни продукти, които винаги трябва да имате подръка, така че във всеки момент да можете бързо да сготвите нещо.

В бюфета

Растителни масла: зехтин, фъстъчено, сусамово и слънчогледово

Сухи подправки

Пилешки или зеленчуков бульон (на кубчета или на прах)

Брашно: пшенично, пълнозърнесто

Захар: бяла и кафява

Домати, консерва

Доматен сос

Риба тон, консерва

Набухвател

Сода за хляб

Супи: гъбена, минестроне или зеленчукова, консервирана

Оцет: балсамов, винен

Какао на прах, без захар

Царевично нишесте

Ванилия

Спрей мазнина

Фъстъчено масло

Сушени гъби

Подправки
Подправки

Подправки

Сол и пипер

Кетчуп

Майонеза с понижено съдържание на мазнини

Горчица: обикновена, дижонска

Соев сос

Сос табаско

Туршии и маринати

Каперси

Маслини

Зърнени и изделия, варива и бобови растения

Корнфлейкс: готови за употреба, пълнозърнести

Овесени ядки

Кускус

Бобови продукти (лобио, лющен грах, нахут, бял фасул), консервирани или сушени

Макаронени изделия

Ориз: бял и кафяв

Закуски

Бисквити от грубо смляно брашно

Сухи бисквити

Ядки

Царевица за пуканки

Пълнозърнести изделия – хлебчета, питки и други

Зеленчуци и плодове

Плодове, консервирани в собствен сок

Пресни плодове

Стафиди

Пресен чесън

Лук

Картофи

Целина

Чушки

kuh-hladilnikВ хладилника

Краве масло

Настъргано сирене, например пармезан

Мляко: частично или напълно обезмаслено

Кисело мляко: частично или напълно обезмаслено

Във фризера

Хлебчета, малки

Хляб: пълнозърнест, пшеничен, на питки

Плодове

Плодов сладолед или шербет

Комплекти за бульон

Пилешки гърди, порционни

Кайма от пуешко или нетлъсто говеждо месо

Зеленчукови кюфтета

Блатове за пица

Нискокалорични готови ястия за обяд

Зеленчуци

Разни

Газирана вода

Зеленчукови сокове

Лимонада без захар

Пресни зелени подправки

Концентрирано обезмаслено мляко без захар

Зелени чушки чили

Питки без мая (тортила)

Безброй малки пакетчета

kuh-bezbroj paket4eta„Вероятно бих могъл да намеря нещо по-оригинално и дори по-полезно – казва Пол Родригес, – но аз много ценя удобството. Ако приготвянето на някое ястие отнема много време, просто не го готвя.“

След като опитал най-различни закуски от тази програма за отслабване през първите две-три седмици, Родригес направил окончателния избор, който му се видял най-удобен: започнал да купува еднократни пакетчета с каша. „Мога да си изям пакетчето вкъщи или да го взема в службата си, ако закъснявам и нямам време. И не е нужно да мисля дали ще сложа в чинията правилното количество.“

Продуктите в отделна опаковка му помогнали да стои по-далече от мазната, висококалорична храна, с която бил свикнал да закусва от време на време.

Сега Родригес купува овесени блокчета по 100 ккал „на едро“.

„Може би след известно време ще ми се прииска да разширя асортимента на храните, да подходя към въпроса със закуската по-творчески. Но в момента съм доволен, че не ми се налага да си блъскам главата с какво да утоля глада си. Когато огладнея, просто вземам поредното овесено блокче. И това е великолепно.“ Дълги години Родригес непрестанно пълнеел. Той безумно се зарадвал, когато видял, че започва да отслабва: за първите седем седмици успял да свали почти 7 кг.

Въпроси и отговори

„Имам три деца в тийнейджърска Възраст и кухнята е претъпкана с храната, която те обожават – чипс, газирани напитки, сладолед и какво ли не. Как да се предпазя от тези съблазни и да направя кухнята си подходяща за спазване на диета?“

Невъзможно е да успеете напълно, но се опитайте да отвоювате известно удобство за себе си. Ако вашите деца са достатъчно големи, за да стигнат до горните рафтове, помолете ги да държат любимата си храна по-нависоко. Отделете им долния рафт в хладилника за бутилките с подсладени напитки. Изисквайте най-достъпният да бъде за продуктите, които влизат във вашето меню. Помолете децата да не разхвърлят навсякъде пакети с храна, а да ги оставят след употреба на определено място.

Постарайте се да убедите членовете на семейството си да последват вашия пример и да се хранят с продукти, които съдържат по-малко „празни“ калории. Разбира се, понякога ще ви се струва, че това е сизифовска задача. Но в наши дни има учудващо много деца, които са загрижени за здравето си. А тъй като проблемите с наднорменото тегло водят началото си от детството, вие просто ще им направите услуга. Седнете с тях и им обяснете защо за вас е толкова важно да отслабнете. Ако са още малки, ще можете да развиете вкусовете им в нужната посока. Един от нашите доброволци постоянно предлагаше на своите деца – на 4 и 6 години – пълнозърнест хляб, броколи, аспержи, риба на грил с настъргано сирене. Да, много сирене се изяде, но и победата беше голяма: децата му с удоволствие ядат аспержи и броколи.

Предстоящо: Как напредвам?

Когато обсъждате темата за отслабването, разговорът обикновено се върти около килограмите. Тяхното намаляване неви- наги е най-добрият критерий за успех.

Щом установите подходящия ред в кухнята си, трябва да се насочите към въпроса за напредъка. Но какво има да се обсъжда тук? Не бързайте. Самооценката е нещо коварно. Ние забравяме за най-важните показатели — увеличената енергия, подобрената осанка и външния вид като цяло – и забелязваме само абстрактните статистически величини. Затова още веднъж помислете каква цел преследвате с вашата диета. Помислете как ще оцените своя успех или несполуката и бъдете готови да погледнете на себе си по съвсем нов начин.

Продължение – седмица осма, как напредвам

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *