Рецепти при изтощение, отпадналост и за подсилване на имунната система

Тези съвети са полезни за хора, които се възстановяват след заболяване, физически са изтощени или имат слаба имунна система, която трябва да бъде подсилена за зимата

Ако сте боледували и сте приемали силни лекарства, трябва да започнете да ядете кисело мляко, защото химията на лекарствата може да причини увреждания на стомаха и да унищожи микрофлората в червата – това са микроорганизми, които помагат отпадъците да бъдат изчистени качествено от червата.

Ако имате съмнения в качеството на купешкото кисело мляко, започнете да подквасвате вкъщи като си купите прясно мляко от производител, но питайте дали са го изследвали в РЗИ (бивше ХЕИ).

Когато вашият стомах отказва да работи добре, без видима причина, а вие нямате апетит, отново започнете да ядете кисело мляко или да пиете солен айран.

Силата на организма се дължи основно на две неща – здрава кръв, в която има достатъчно желязо, набавено от зеленолистните зеленчуци – спанак, коприва, лапад, лобода, листа на цвекло, червено цвекло, чай от шипки, шипков мармалад.

Ако естественият източник на желязо не ви е достатъчен, трябва да пиете добавки с желязо или други медикаменти с желязо, за да не получите анемия.

Силен организъм постигаме с достатъчно количество витамин С. Ако пиете витамин С под формата на таблетки – дражета или разтворими,трябва да внимавате с дозата, защото може да увредите бъбреците.

Но прием на витамин С от естествен източник – плодове и зеленчуци такъв риск не крие. Яжте райски ябълки, кайсии (дори и сушени), банани, червени чушки, люти чушки, червено камби, узрели червени домати, нар.

imunna-systema
За силна имунна система използвайте тези лекове

Трябва да ядете лимони с корите. Ако се притеснявате, че корите са били третирани с химикали, накиснете ги за 15 – 20 минути в гореща вода и след това ги яжте.

Нарежете лимоните с корите на парченца и ги смесвате с хубав домашен мед или със захар. Медът или захарта се разтварят от киселината на лимона. Може да добавите и счукани или настъргани орехи.

Ядете през целия ден. Когато вашето тяло се почувства заситено, вие ще усетите, че повече не ви се ядат лимони с мед.

Друг начин е да настържете корен от джинджифил на ситното ренде и да го смесите с домашен мед.

Вземате по 1 ч.л. няколко пъти през деня – може до 5 – 6.

Освен, че подсилва имунната система, джинджифилът изчиства тялото от туморни клетки и други образувания.

Сироп от арония и от черен бъз. Ако не сте приготвили вкъщи, в аптеките продават готови сиропи от арония и черен бъз, които се разреждат с вода.

Полезна отвара за ободряване и подсилване на организма

100 гр. сушени шипки

50 гр. листа от мента

50 гр. листа от индрише

50 гр. сух липов цвят

Шипките трябва да бъдат смлени или счукани. Вземате от тях 2 с.л., които заливате с 600 мл кипяща вода. Оставяте ги да се варят на котлона още 2 минутки.

Останалите сухи билки смесвате заедно и съхранявате в буркан с винт.

Вземате от тях 2 с.л. и слагате при шипките във водата. Захлупвате съда и оставяте да киснат, докато водата изстине, но не по-малко от 20 минути.

Прецеждате и делите отварата на 4 равни части.

Пиете на гладно по 1 част преди всяко хранене, както и около 15 часа.

Можете да пиете тази отвара продължително време, защото билките в нея не водят към пристрастяване и не дават странични негативни ефекти.

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *