Какво да поръчаме в ресторанта, ако следваме програмата за отслабване

Дори да спазвате диетата си строго, не бива да си отказвате удоволствието да хапнете в ресторанта, който харесвате

rest-1Да, порциите там може да са прекалено големи, а „със сос“ в много случаи означава „удавено в мазнина и сметана“. Но ако подходите към вечерята разумно и запазите решимостта си, можете да поръчате всичко, което искате, и то толкова, колкото искате, за да не нарушавате своята диета.

През тази седмица излезте „сред обществото поне два пъти“. Поръчайте това, което искате, безкомпромисно!

Да, може би ще причините доста грижи на келнерите и готвачите, но не бива да се страхувате от това — добрите ресторанти ценят клиентите си и вие имате право да получите това, което искате срещу парите си. Така ще се насладите на вкуса на избраните от вас ястия и ще прекарате наистина приятно!

Напоследък възможностите да се нахраним някъде навън се увеличиха главоломно. Съблазните стават все повече: пикантни пържени китайски ястия, екзотични японски суши и сантими, ароматна индийска кухня и разнообразна италианска… Не остават пренебрегнати и националните традиции.

Но тези удоволствия са нож с две остриета. Специалистите твърдят, че храната в ресторантите съдържа средно 22% повече мазнини, отколкото домашно приготвената. Какво да кажем за размера на порциите? Като имаме предвид, че България следва световните тенденции, а понякога дори ги изпреварва, следната информация дава добър повод за размисъл.

Преди няколко години в САЩ Центърът за наука в интерес на гражданите (ЦНИГ) започна да провежда някои доста смели изследвания на най-посещаваните ресторанти – китайските и италианските. Резултатите от тях са смайващи. В много американски ресторанти размерите на порциите и съдържанието на мазнина в тях са прехвърлили многократно здравословната граница. В някои случаи порция от едно ястие надвишава целодневния прием на калории!

Изследователите открили, че в някои китайски ресторанти порция пиле „кант пао“ съдържа 1400 ккал. И в италианските положението не било много по-различно. Една порция спагети с кайма се равнявала на 1000 ккал, а паста с кашкавалено-сметанен сос — на почти 1800 ккал. При това положение, дори ако си вземете половин порция, няма да спазите препоръките на тази програма. А ако се насладите и на две филийки хляб, намазани с масло или напоени със зехтин, можете смело да добавите към сметката си още 350 ккал.

Ако често се храните навън, тези цифри може да ви отчаят. Но не забравяйте: в кухнята командва главният готвач, а на масата – вие. Вие избирате какво и колко да ядете.

Вие решавате дали ще го изядете бързо или бавно, като се наслаждавате на всяка хапка. Вие знаете кога „вече е достатъчно“. В някои ресторанти дори можете да дадете специални указания на готвача как точно да приготви ястието за вас.

Похватите за самоконтрол в ресторант са същите, които вече сте усвоили. Планирайте предварително, следете размера на порциите, вслушвайте се в сигналите за насищане. Не ги забравяйте, когато през тази седмица отидете да вечеряте в ресторант и ще получите храна, която не е в противоречие с програмата за отслабване, и така удоволствието няма да бъде помрачено от разкаяние.

Домашна работа

Ако смятате да отидете в ресторант, който още не сте посещавали, предварително проучете какво предлага. Доста заведения поставят менюто си пред входа или дори го публикуват в интернет. Разбира се, може и да не научите нищо за размера на порциите, но поне ще видите има ли сред предлаганите ястия относително безопасни варианти. Така, докато четете менюто на масата, няма да се налага да избирате между бифтека с холандски сос и пастите.

Ако сте редовен посетител на ресторантите, съставете си списък със заведенията, които не заплашват диетата ви и където със сигурност ще получите вкусна, но нискокалорична храна.

Разбира се, има места, където е по-добре да нямате наистина желязна воля. Салатните барове и закусвалните, които са на принципа „Плати си и яж, колкото можеш“, не са за хора на диета. „Салатен бар“ само звучи здравословно, докато в действителност повечето салати са приготвени с макарони или картофи и са щедро подправени с майонеза или друг калоричен сос. По-добре да поръчате просто зелена салата със сервиран отделно сос. Посещавайте ресторанти за бързо хранене само ако имате достатъчно силна воля да изядете половината от хамбургера или сандвича с пилешко и да пиете диетична кола, иначе почти сигурно ще прекалите с калориите. Баничарници, закусвални с дюнери и други подобни също не са типът заведения, където можете да ходите без опасност за диетата си.

И не забравяйте, вашата цел е поне две зеленчукови ястия. С хамбургера ще получите в най-добрия случай само лист маруля и тънко парченце домат.

И все пак не се отчайвайте. Съществуват много места, където можете да се нахраните вкусно и здравословно. Ще се убедите в това, след като прегледате предложенията ни за тази седмица.

resr-kontrol na masataКонтролът на масата

Искайте и ще получите

Сервитьорите трябва да знаят как е приготвено едно или друго ястие, какво съдържа и какъв е размерът на порцията. Просто трябва да питате! След това постъпвайте според обстоятелствата. Ако искате да ви приготвят пилето на грил без кожа, уточнете го. Ако зеленчуците като гарнитура се готвят с прекалено много краве масло, помолете да ви ги задушат леко със зехтин или да ги сварят на пара. Искате пица? Нека бъдат така любезни да ви я приготвят с половината от обичайното количество сирене или изобщо без сирене, а като компенсация да ви сложат повече зеленчуци.

За да видите рецептите от различните кухни на ресторантите, последвайте този линк!

Не поръчвайте всичко наведнъж

Едно от удоволствията да вечеряте в ресторант е приятно прекараното време. Или поне така трябва да бъде. За съжаление твърде много сервитьори, след като са ви донесли едното ястие, бързат да донесат следващото, а вие дори не сте успели да оставите вилицата. Повечето заведения имат интерес да приемат колкото може повече посетители на вечер. Вашият интерес е да прекарате времето си добре, като изядете точно колкото ви се яде, а не повече. Ако се безпокоите, че ще ви пришпорват, поръчвайте по едно ястие наведнъж. Започнете с предястието. След като свършите с него, разгледайте менюто, за да изберете следващото. Посвещавайте на всяко блюдо най-малко 20 минути – за толкова време вашият организъм успява да изпрати сигнала за засищане до мозъка.

rest-badete tvardiБъдете твърди

Попитайте дали готвачът може да ви приготви половин порция. В много ресторанти на драго сърце ще задоволят желанието ви. Докато изучавате менюто, хвърлете поглед към съседните маси и ако порциите ви се сторят твърде големи, не се притеснявайте да поръчвате детски. Не подлагайте волята си на изпитание, като се опитвате да изядете само половината от сервираното. Дошли сте тук за удоволствие, а не за да се борите със съблазните.

Контролирайте трапезата

На масата в ресторанта вие сте пълновластен господар. Това се отнася не само за поръчаните ястия, но и за всичко останало. В много ресторанти е прието да посрещат посетителите с панер пресни хлебчета. Понякога към тях се полага и чинийка масло/пастет с различни добавки. Така вие, без дори да се замислите, натрупвате калории още преди да започнете вечерята.

Кажете на сервитьора: „Благодаря, не ни е нужен хляб.“ Ако сте дошли гладни, поръчайте като начало салата, зеленчукова гарнитура или чаша пикантен доматен сок. И помолете да ви донесат вода – обикновена или минерална, и то най-добре пълна кана или голяма бутилка. Така няма да ви се наложи да чакате всяка чаша и ще можете спокойно да си пийвате вода по време на цялата вечеря. Ако на масата се появи нещо, което не сте поръчвали, учтиво го откажете.

Изучете менюто

Поръчвайте умно и ще получите ястия, които ще са едновременно с богат вкус и бедни на калории. Ето пет съвета, които е добре да помните, докато четете менюто:

rest-poveqe bagriПовече багри

Месото и сметановите сосове обикновено са бежови. А какво придава на повечето ястия ярък цвят? Зеленчуците и плодовете, разбира се. Като избирате от менюто най-пъстрите ястия, вие почти със сигурност ще получите и най-полезните за здравето, и най-нискокалоричните. Пикантната червена салца, тъмновиолетовото цвекло, зелените салати, златистожълтата царевица, яркочервената и жълтата чушка ще превърнат блюдото пред вас в палитра на художник. Ако зеленчуците са приготвени без мазнини, можете да ги ядете без ограничения. Хапвайте си с удоволствие! Има и още една причина да се стремите към пъстротата. Много от веществата, които придават цвят на плодовете и зеленчуците, са антиоксиданти. Те активно противодействат на болестите и намаляват риска от сърдечносъдови и онкологични заболявания.

Поръчвайте предястия и гарнитури

Би било разумно да пропуснете раздела с основните ястия и да поръчвате само предястия и гарнитури. Ако порциите в ресторанта са големи, те могат да ви задоволят напълно като основни ястия.

Топете в соса

Много хора на диета знаят този трик – поръчвате соса (независимо какъв) отделно от ястието и го използвате буквално капка по капка, така че общото му количество да не надхвърли супена лъжица. Използвайте вилицата. Потапяйте я в соса и набождайте малка хапка от храната. Дори при това малко количество ще разнообразите значително вкусовите си усещания.

Организирайте си „шведска маса“

Когато вечеряте със съмишленици на диета, си поръчвайте общи ястия. Ако сте четирима, поръчайте две или три основни ястия. Ще имате възможност да опитате от всичко по малко, но наистина по малко, за да не излезе накрая, че сте прекалили. Вземете предварително решение да не изяждате повече от две-три вилици от всяко блюдо. При голям брой ястия на масата е особено важно да следите за сигналите на глада и засищане. От време на време се отпускайте на стола и мислено се питайте дали вече не сте сити. Ако ви е достатъчно, оставете вилицата, вдигнете чашата с вода и през останалото време се наслаждавайте на разговора.

Бъдете строг критик

Не забравяйте кредото на разумно хранещия се човек: не е нужно да ядете нещо, което не ви е вкусно. Разбира се, жалко е за похарчените пари, а и е грехота да се хвърля храна. Но истинското престъпление е да дояждате нещо, което определено не ви е харесало. Станете строг критик на ресторантите. Внимателно преценете първите няколко хапки. Вземете решение дали храната е приготвена достатъчно добре, за да я доядете или е за предпочитане да оползотворите спестените калории за нещо, което повече си струва. Ако ходите често на ресторант, си водете специален дневник, където да записвайте впечатленията си и бележки след всяко посещение.

Използвайте системата на „звездите“, за да си съставите собствен рейтинг на ресторантите от гледна точка на препоръките на тази програма. Колкото повече внимание отделяте на това, което ядете, толкова по-голямо удоволствие ще изпитвате от него.

Въпроси и отговори

„Обикновено на вечеря изпивам чаша вино или бира. Мога ли да продължа да се наслаждавам на напитките и да намалявам теглото си по програмата?“

Разбира се. Но преди да вдигнете чашата, запомнете една ключова дума: умереност. Алкохолните напитки също съдържат калории: около 120 ккал в чаша вино и 145 ккал в халба бира (360 мл), т.е. ако употребявате алкохол, ще получите с него до 10% от дневните калории. Но същият ли е техният ефект, както на калориите от храната? Макар че пиещите поемат повече калории от трезвениците, съвсем не е задължително те да имат наднормено тегло, В контролния експеримент доброволците, получаващи допълнителни калории във вид на алкохолни напитки, не напълняха. А ако част от въглехидратите и мазнините в менюто им се заменеше с еквивалентна по калорийност доза алкохол, дори отслабваха. Учените предполагат, че алкохолът влияе на метаболизма на мазнините, като кара организма да губи калории. От това, разбира се, не следва, че трябва да пиете повече. Дори след като са установили, че умерената употреба на алкохолни напитки е полезна, лекарите се въздържат да ги препоръчват. Прекомерният прием на алкохол представлява още по-голям риск за здравето. Ако виното или бирата на вечеря ви доставят удоволствие, наслаждавайте им се. Но се ограничете до една чаша. Големите дози алкохол може да повлияят на решимостта ви да спазвате диетата.

„Разбирам, че за човек на диета ходенето на ресторант не е най-разумната постъпка. Но какво да правя, като децата ме молят… Мога ли да поръчам нещо, с което няма да надхвърля лимита на калориите?“

rest-vaprosi s decataНесъмнено, но ако сте в състояние да се противопоставяте на изкушението да си вземете още малко картофки или да опитате десерта. Избирайте най-малките порции. Оставете настрана мазния сос. Удвоете порцията салата от маруля и домати. Поръчайте минерална или обикновена вода вместо сладки напитки. Ето 10 варианта за избор.

  • Късчета пилешко филе (4), сос (1 опаковка), зелена салата с обезмаслена заливка.
  • Сандвич с пилешко на грил (без сос), зелена салата с обезмаслена заливка,
  • Детски хамбургер, зелена салата с обезмаслена заливка.
  • Печен картоф, салата „Цезар“ с нискомаслен френски сос.
  • Зеленчуков бургер, зеленчукова салата с обезмаслена заливка.
  • Сандвич със зеленчуци на грил (без майонеза), фасулена или грахова супа.
  • Пикантна салата с пилешко (без сос).
  • Супа минестроне с френска франзела.
  • Пушена сьомга със салата върху препечено хлебче със сусам (без сос).
  • Салата тако със салца.

Предстоящо: Почивни дни и празници

Всички ние ходим на ресторант, за да си доставим удоволствие. Почивните дни са точно за това. Дали ще прекараме спокоен ден вкъщи, или ще излезем навън – повод за хапване все ще се намери. Вие вече овладяхте изкуството да поръчвате в ресторант и следващата ви задача е да преразгледате навиците си, свързани със семейните пиршества.

Това може да ви се стори трудна задача. Когато човек сяда на масата със семейството и приятелите си, той има чувството, че изобилната храна се появява на нея по магически начин. В такива моменти е добре да се замислите за ролята, която играе храната в нашия социален и семеен живот. Спомнете си как прекарахте последните почивни дни. Какво правихте и каква беше ролята храната в това? Къде се криеха съблазните, кога храната беше прекалено достъпна или беше център на вниманието?

Ще забележите, че в много случаи „храня“ е равнозначно на „обичам“. Ние ще ви научим как да казвате „не“ в отговор на всички предложения без чувство за вина. Освен това ще ви научим как да се справяте с празниците и специалните случаи безболезнено.

Продължение – седмица шеста, почивни дни и празници

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *