Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Страдате от астма или алергия, но обичате да пътувате? Прочетете това!

Наличието на астма или алергия не би трябвало да ви пречи да пътувате, въпреки че пред вас възникват редица предизвикателства в тази връзка. За да си осигурите добро здраве и да не кихате постоянно по време на ваканцията или командировката, следвайте нашите съвети.

В самолета

Попитайте авиокомпанията за политиката им относно наличието на животни на борда. Ако позволяват на пътниците да возят с тях дребни кучета и котки, настоявайте за място, което е възможно най-далече от тях.

алергия астма пътуване
В самолета стойте далеч от хора с домашни любимци

Авиокомпаниите вече не сервират алергизиращите фъстъци на борда на самолетите.

Тръгнете рано

Запазете си място за най-ранния възможен полет, за да пътувате в току-що почистен самолет.

Помислете за бизнес класа

Платнените седалки в икономичната класа са любимо място за акарите и за други алергени. А много често седалките в бизнес класата са направени от кожа и са по-негостоприемни за алергените.

Евентуално се снабдете с маска за лице

Ако и преди сте получавали проблеми поради рециклиращия се въздух в самолета, забравете за реакцията на околните, като ви видят да носите маска на лицето. По този начин значително ще ограничите алергените, които вдишвате.

Носете лекарствата си по всяко време

Това е особено важно, ако самолетът закъснее и чакате дълго. Освен това сутринта преди полета вземете антихистамини, а преди да се качите на борда си пръснете лекарство от помпичката.

Пийте вода

Въпреки че в самолета ще ви поднесат вода, се запасете с бутилка за времето, което ще прекарате в чакалнята.

Ако имате проблеми с храната, се свържете с авиокомпанията и уточнете дали можете сами да си носите сандвич или те ще се погрижат за специалните ви изисквания.

Вземете си необходимите вещи

Ако полетът ви е дълъг, сложете в ръчния си багаж собствена възглавница и одеяло. Носете си и номера на лекаря в случай на спешна нужда.

Когато сте далеч от дома

Действайте според сезона!

Регионалните сезони с алергени, както и климатът, се различават значително по цялото земно кълбо. Проверете прогнозата за полените в избраната от вас дестинация, преди да си купите самолетен билет.

Разгледайте предварително уебсайтовете

За всеки случай открийте адресите и телефоните на най-близките центрове за спешна помощ на мястото, където отивате.

Изберете подходящ хотел

Вероятно ще ви е по-удобно в модерен, макар и стерилен хотел, отколкото в уютен (и вероятно претъпкан с алергени) хостел или апартамент под наем. Препоръчваме ви да предпочетете хотел, а не дома на приятели или роднини. Някои хотели дори предлагат специални стаи, почистени от алергени, или пък осигуряват комплекти при алергии, които включват маска за лице, специални възглавници и спално бельо. Освен това търсете стая без килими и мокети в хотели, които не допускат домашни любимци.

Внимателно изберете дестинацията

Изследването на влажни и прашни пещери или обиколката на стари, исторически значими къщи вероятно не е най-подходящото занимание за вас по време на ваканция. По-добър избор ще бъдат планините, морският бряг или круиз в открито море, където въздухът е по-чист.

Използвайте услугите в хотела

За да спестят вода и енергия, на много места питат гостите дали са съгласни да сменят спалното бельо и хавлиите им през ден или да не ги сменят изобщо за целия им престой. Това може да е удобно за повечето хора, но страдащите от алергия имат ежедневна нужда от чисти хавлии и чаршафи.

Носете си собствени вещи

Ако се притеснявате от степента на хигиена в хотела, си вземете и огромен чаршаф, с който да покриете леглото, за да сте по-малко изложени на влиянието на евентуалните алергени, които се крият в завивките.

В автомобил

Човек прекарва средно по 36 минути дневно в колата си и често я смята за част от дома или офиса. Там може да се яде, да се пие и дори да се подремва. Тъй като повечето автомобили остават на открито, подвластни на капризите на времето, те бързо се превръщат в минно поле по отношение на астмата и алергиите. За да поддържате автомобила си възможно най-чист от алергени, следвайте тези указания:

Помиришете въздуха

Ако усетите мирис на застояло, може да имате проблеми с плесените. Проверете климатичната система, която понякога задържа плесени, и постелките отвътре и в багажника.

Избягвайте освежителите за въздух

Парфюмът, който те съдържат, може да влоши астмата.

Редовно мийте автомобила си

Почиствайте с пара постелките и тапицерията (освен ако седалките не са от кожа), забърсвайте с влажна кърпа вътрешността веднъж в месеца, а всеки ден изхвърляйте насъбраните отпадъци.

Планирайте кога да тръгнете на път

Ако е възможно, избягвайте задръстванията, защото тогава се увеличава нивото на изгорелите газове във въздуха, а те влошават астмата.

Поддържайте вътрешността суха

Мокрите обувки, разлетите напитки и оставеният отворен прозорец по време на силен дъжд са все катализатори за появата на плесени поради абсорбиращите съвременни материи на повечето седалки и подове. Ако действително намокрите колата отвътре, се опитайте незабавно да я подсушите. Оберете с хавлиени кърпи възможно най-много влага и ако трябва, подсушете окончателно със сешоар. Не забравяйте да вдигнете гумените постелки.

Избягвайте да се храните в колата

Ако тя е пълна с трохи, парченца чипс и обелки от ябълки в пепелника, вероятно гъмжи от бактерии и плесени.

Използвайте климатика дори в хладните дни и нагласете въздуха да циркулира вътре в автомобила. По този начин ограничавате навлизането на полени и на прах отвън.

Купете си автомобил с поленов филтър

Съвременните производители предлагат различни варианти за улеснение на клиентите си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *