Страдате от астма или алергия, но обичате да пътувате? Прочетете това!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Наличието на астма или алергия не би трябвало да ви пречи да пътувате, въпреки че пред вас възникват редица предизвикателства в тази връзка. За да си осигурите добро здраве и да не кихате постоянно по време на ваканцията или командировката, следвайте нашите съвети.

В самолета

Попитайте авиокомпанията за политиката им относно наличието на животни на борда. Ако позволяват на пътниците да возят с тях дребни кучета и котки, настоявайте за място, което е възможно най-далече от тях.

алергия астма пътуване
В самолета стойте далеч от хора с домашни любимци

Авиокомпаниите вече не сервират алергизиращите фъстъци на борда на самолетите.

Тръгнете рано

Запазете си място за най-ранния възможен полет, за да пътувате в току-що почистен самолет.

Помислете за бизнес класа

Платнените седалки в икономичната класа са любимо място за акарите и за други алергени. А много често седалките в бизнес класата са направени от кожа и са по-негостоприемни за алергените.

Евентуално се снабдете с маска за лице

Ако и преди сте получавали проблеми поради рециклиращия се въздух в самолета, забравете за реакцията на околните, като ви видят да носите маска на лицето. По този начин значително ще ограничите алергените, които вдишвате.

Носете лекарствата си по всяко време

Това е особено важно, ако самолетът закъснее и чакате дълго. Освен това сутринта преди полета вземете антихистамини, а преди да се качите на борда си пръснете лекарство от помпичката.

Пийте вода

Въпреки че в самолета ще ви поднесат вода, се запасете с бутилка за времето, което ще прекарате в чакалнята.

Ако имате проблеми с храната, се свържете с авиокомпанията и уточнете дали можете сами да си носите сандвич или те ще се погрижат за специалните ви изисквания.

Вземете си необходимите вещи

Ако полетът ви е дълъг, сложете в ръчния си багаж собствена възглавница и одеяло. Носете си и номера на лекаря в случай на спешна нужда.

Когато сте далеч от дома

Действайте според сезона!

Регионалните сезони с алергени, както и климатът, се различават значително по цялото земно кълбо. Проверете прогнозата за полените в избраната от вас дестинация, преди да си купите самолетен билет.

Разгледайте предварително уебсайтовете

За всеки случай открийте адресите и телефоните на най-близките центрове за спешна помощ на мястото, където отивате.

Изберете подходящ хотел

Вероятно ще ви е по-удобно в модерен, макар и стерилен хотел, отколкото в уютен (и вероятно претъпкан с алергени) хостел или апартамент под наем. Препоръчваме ви да предпочетете хотел, а не дома на приятели или роднини. Някои хотели дори предлагат специални стаи, почистени от алергени, или пък осигуряват комплекти при алергии, които включват маска за лице, специални възглавници и спално бельо. Освен това търсете стая без килими и мокети в хотели, които не допускат домашни любимци.

Внимателно изберете дестинацията

Изследването на влажни и прашни пещери или обиколката на стари, исторически значими къщи вероятно не е най-подходящото занимание за вас по време на ваканция. По-добър избор ще бъдат планините, морският бряг или круиз в открито море, където въздухът е по-чист.

Използвайте услугите в хотела

За да спестят вода и енергия, на много места питат гостите дали са съгласни да сменят спалното бельо и хавлиите им през ден или да не ги сменят изобщо за целия им престой. Това може да е удобно за повечето хора, но страдащите от алергия имат ежедневна нужда от чисти хавлии и чаршафи.

Носете си собствени вещи

Ако се притеснявате от степента на хигиена в хотела, си вземете и огромен чаршаф, с който да покриете леглото, за да сте по-малко изложени на влиянието на евентуалните алергени, които се крият в завивките.

В автомобил

Човек прекарва средно по 36 минути дневно в колата си и често я смята за част от дома или офиса. Там може да се яде, да се пие и дори да се подремва. Тъй като повечето автомобили остават на открито, подвластни на капризите на времето, те бързо се превръщат в минно поле по отношение на астмата и алергиите. За да поддържате автомобила си възможно най-чист от алергени, следвайте тези указания:

Помиришете въздуха

Ако усетите мирис на застояло, може да имате проблеми с плесените. Проверете климатичната система, която понякога задържа плесени, и постелките отвътре и в багажника.

Избягвайте освежителите за въздух

Парфюмът, който те съдържат, може да влоши астмата.

Редовно мийте автомобила си

Почиствайте с пара постелките и тапицерията (освен ако седалките не са от кожа), забърсвайте с влажна кърпа вътрешността веднъж в месеца, а всеки ден изхвърляйте насъбраните отпадъци.

Планирайте кога да тръгнете на път

Ако е възможно, избягвайте задръстванията, защото тогава се увеличава нивото на изгорелите газове във въздуха, а те влошават астмата.

Поддържайте вътрешността суха

Мокрите обувки, разлетите напитки и оставеният отворен прозорец по време на силен дъжд са все катализатори за появата на плесени поради абсорбиращите съвременни материи на повечето седалки и подове. Ако действително намокрите колата отвътре, се опитайте незабавно да я подсушите. Оберете с хавлиени кърпи възможно най-много влага и ако трябва, подсушете окончателно със сешоар. Не забравяйте да вдигнете гумените постелки.

Избягвайте да се храните в колата

Ако тя е пълна с трохи, парченца чипс и обелки от ябълки в пепелника, вероятно гъмжи от бактерии и плесени.

Използвайте климатика дори в хладните дни и нагласете въздуха да циркулира вътре в автомобила. По този начин ограничавате навлизането на полени и на прах отвън.

Купете си автомобил с поленов филтър

Съвременните производители предлагат различни варианти за улеснение на клиентите си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *