Лечение при болки в темпоро-мандибуларната става

Темпоро-мандибуларните стави съединяват долната челюст с черепа. При ув­реждането им мускулите, разположени около тях, се напрягат и възпаляват.

Симптомите включват бол­ка в ТМС, шията и рамене­те, щракащ звук при дъв­чене и главоболие. Най-разпространените причини за състоянието са емоцио­налният стрес, консумаци­ята на прекалено твърди храни и скърцането със зъби по време на сън. По-рядко проблемът е свързан с ревматоиден артрит или травма в областта на че­люстите.

 

Охлаждане или загряване?

  • При остра, мъчителна болка увийте 2 торбички лед в памуч­ни кърпи и ги притиснете към болезнените стави от двете стра­ни на лицето си. Задръжте 10-20 минути (не охлаждайте по-про­дължително поради риск от измръзване). Повтаряйте процеду­рата през 2 часа. Студът ще предизвика изтръпване и ще блоки­ра сигналите за болка, които се предават към мозъка.
  • При тъпа и постоянна болка потопете 2 памучни кърпи в го­реща вода, отцедете ги и ги притиснете към болезнените стави от двете страни на лицето си за 20 минути (от време на време отново потапяйте компресите в гореща вода, за да поддържате температурата им). Топлината ще стимулира кръвообращение­то и ще предизвика отпускане на мускулите.

 

Масаж за облекчаване

  • За да отпуснете схванатите мускули и да подобрите кръвоснабдяването им, няколко пъти дневно отваряйте уста и маса­жирайте болезнените стави, като упражнявате лек натиск с вър­теливи движения. После затворете уста и повторете процедура­та.
  • Измийте ръцете си и се опитайте да достигнете с показалец болезнените мускули от вътрешната страна на устната кухина. Масажирайте със силен натиск първо отляво, после отдясно.
  • Накрая масажирайте мускулите от двете страни на шията. Те не са директно свързани с челюстите, но напрежението им доп­ринася за появата на болка в темпоро-мандибуларната става.

 

Не се навеждайте

  • Ако прекарвате по-голямата част от деня в седнало положе­ние, осигурете стабилна опора за гръбначния стълб. Старайте се да държите гърба изправен, да не се навеждате и брадичката ви да не стърчи напред. Постоянното напрежение на мускули­те на гърба и шията предизвиква болка в темпоро-мандибуларната става.
  • Използвайте стойка за документи, за да не се налага да про­тягате шията или да се навеждате, когато четете.
  • Ако сте свикнали да водите продължителни разговори по те­лефона, не притискайте слушалката с рамо – дръжте я с ръка, без да извивате шията. Или си купете слушалка, която се пос­тавя в ухото.
  • Спете по гръб или настрани. Когато лежите по корем с гла­ва, обърната на 90°, шията се напряга и това рефлектира върху лицевите мускули.
    • Ако работите на компютър, от време на време излизайте на открито за няколко минути и медитирайте. Съсредоточете се върху лицевите и шийните мускули и се постарайте да ги отпус­нете.
    • Най-малко 3-4 пъти в седмицата отделяйте по 20-30 минути за аеробни упражнения. Физическата активност стимулира производството на ендорфини и съдейства за овладяване на стреса.
    • Ако често се налага да носите тежка чанта през рамо, купете си раница и използвайте едновременно двете презрамки. В кра­ен случай премествайте чантата от едното рамо на другото. Ко­гато допълнителната тежест натоварва раменете неравномер­но, се нарушава балансът на гръбначния стълб и шията. Косве­но това допринася за появата на болки в темпоро-мандибуларната става.

 

Да потърсим ли лекар?

  • Помолете партньора си да ви наблюдава през нощта, за да разберете дали скър­цате със зъби по време на сън. Ако често се събужда­те с главоболие или болка в темпоро-мандибуларната става, шията и раменете, трябва да се консултирате с лекар. Ако имате счупен зъб вследствие на вредния навик да стискате челюсти, незабавно отидете на зъболекар.

 

 

Станали сме хора, защото по-малко дъвчем

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Лечение при болки в темпоро-мандибуларната става

  1. КА каза:

    масажите не помагат.
    стискането на челюстите нощем, или дори подсъзнателно когато сме будни, е основна причина.
    понякога това силно стискане е придружено с минимално движение на захапката, което води и изпиляване на някои зъби и дори счупвания.
    Трябва да се постави гумена/силиконова форма (изработена специално изндивидуално от зъботехник) в устата между зъбите, с която се спи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *