Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекувайте се с фитотерапия!

Лечебните растения в България са над 3000, а всяка година се събират над 300 вида.

Фитотерапията е алтернативен метод на лечение, който прилага лечебните качества на много растения. Произходът на името е от гръцки език – растение – “phyton” и лечение – “therapy”.

Фитотерапията познава няколко начина за приготвяне на лекарствени форми от билки, които могат да се употребяват външно или вътрешно в домашни условия. Най-много използвани са запарките и отварите. Те се приготвят от листата, цветовете, стеблата или корените. Ето няколко съвета как се приготвят билки.

–      Запарка – Определеното количество от билката (например 2 с.л.) се заливат с топла вода (400 гр.) в съд от огнеупорно стъкло с капак и се поставя в тенджера с вода, която го покрива наполовина. След това се кипва водата в продължение на 15 мин. Отстранявате от водната баня и оставяте да изстине, след което се прецежда и се пие сутрин и вечер – примерната доза е за 1 ден.

–      Отвара – приготвя се като запарката, но във водна баня за 30 минути, като периодично се отваря капака и се бърка. Добре е отварата или запарката да се приготвят от днес за утре или най-много за два дни.

–      Настойка – определеното количество смляна билка се поставя в порцеланов или стъклен съд, залива се със 70% спирт и се оставя седем дни да престои с капак. След това може да се използва като я прецедите през тензух или много ситна цедка. Тази настойка трябва да се употреби преди да е помътняла или ферментирала.

–      Лапа – билката се забърква с топла вода, колкото да се намокри, поставя се на тензух и се налага на болното място.

Лечебните билки служат  като суровина за извличане на химични вещества, от които се получават редица лекарствени препарати. Те се употребяват при хронични заболявания, които изискват продължително лекуване, тъй като повечето билки са безвредни. Не се препоръчва продължителна употреба на растения, които съдържат вещества, предизвикващи привикване или пристрастяване. Непременно се запознайте с лечебните свойства на растението, с което искате да се лекувате, както и със съставките му, за да избегнете неприятни последици за организма си, например, ако имате алергии или някаква непоносимост към определени вещества.

 

Защо да изберем българското?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *