ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да си помогнем при разширени вени?

Кръвоносните съдове в организма се делят на 3 вида. Такива които пренасят кръвта от сърцето към тъканите и органите. Те са артериалните съдове – аорта, артерии и артериоли. Такива, които се осъществява отдаването на кислорода и хранителните вещества към тъканите – капилярите. Има и такива които отвеждат кръвта от капилярите обратно към сърцето – вените.

Разширените вени са заболяване предимно на венозните съдове на краката – варици, на правото черво – хемороиди, на мъдната торбичка – варикоцеле и рядко на други места, които се дължат на недостатъчност на клапите на тези вени, които в нормално състояние не позволяват на венозната кръв да се връща обратно и вследствие на това кръвта се задържа във вените които се преизпълват и дават усещане за втвърдяване и пулсираща болка намаляващи след сън и при повдигане на краката. Самите венозни съдове изглеждат уголемени и изпъкнали. В по напредналите случаи се появяват отоци по глезените, сърбеж и възпаление на кожата над вените, схващане на краката през нощта, червеникаво-кафяво оцветяване на кожата по подбедриците, а в крайните стадии – екземи и язви които могат да предизвикат кръвоизливи. Други усложнения са възпалението на вените-флебит, съсирване на кръвта-тромбоза или комбинацията от двете – тромбофлебит. Хемороидите се изявяват със затруднено изхождане, смъдене и болки, както и опипване на мекоеластични възли в аналната област най изразени след изхождането.

Основните причини за появата на разширените вени са продължителното стоене в изправено или седнало неподвижно положение (мускулните движения на краката подпомагат изтласкването на венозната кръв нагоре), затлъстяване, бременност, принадлежност към женския пол, наследственост и др…

Лечението на разширените вени изложено тук включва само такива методи, приложими от пациента в домашни условия и на работното място и включва:

1.Еластични чорапи до и над коляното в зависимост от стадия.Поставят се сутрин и се свалят преди лягане.

2.Повдигане на краката при всеки удобен случай – на работното място на бюро или стол, а у дома в легнало положение с подложка (одеяло).

3.Водолечение – има различни методи – студен душ на краката около 1 минута неколкократно през деня, студен компрес с мокър памучен или ленен плат върху засегнатия участък или вана във седящо положение със студена вода (особено полезно при хемороиди, за които е задължително да заливате със студена вода аналната област след всяко изхождане или къпане)

4.Отслабване.

5.Избягване на запека чрез поемане на повече течности, поемане на храни съдържащи влакнини – плодове и зеленчуци и избягване на хранителни продукти образуващи газове – пържени и люти ястия, яйца, фасул, леща, зеле и газирани напитки.

6.Спорт – бягане, ходене, тенис, туризъм и др. с умерено но продължително натоварване на краката.

7.Лекарственото лечение изложено тук е примерно тъй като съществуват много медикаменти с подобна цел. Все пак ви препоръчваме Венотон. Кремът се нанася с леки масажни движения сутрин и вечер.

 

Всичко за разширените вени

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *