ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога се появяват полипи в носа?

От години страдам от синузит. А преди две го­дини ши се появиха полипи в носа. Премахнаха ми ги в болницата, но сега пак се появиха,  нужно ли е пак да ги премахват?

Златка Димитрова –Ивайловград

Тези две заболявания, за които ни пишете, са взаимносвързани. Рано или късно при страдащи­те не само от синузит, но и от бронхиална астма, се появяват полипи в носа. Но трябва да знаете, че операцията е нужна само когато полипите затруд­няват носовото дишане. Може би страдате от гноен синузит и затова се е наложило да ви ги премахнат. Но, както сте забелязали, колкото по-често ги премахват, толкова по-бързо се поя­вяват отново и отново. Запомнете, че полипите в носа не са туморно об­разувание като например полипите в стомаха. В случая става въпрос за образуване на гной или разрастване на носната

лигавица, а това е въз­паление. За съжаление образуването на полипи в носа е безкраен процес. Единственото спасение е да не бързате да ги премахвате, а да изча­кате момента, когато действително започнат да пречат на носовото ви дишане.

В аптеките предла­гат хормонални спрейове – те се впръскват в носа и полипите намаляват размерите си. Няма да изчезнат напълно, но ще станат по-малки. Така за дълго време можете да се поддържате и да отложи­те момента на операци­ята. С нея не трябва да се бърза. Медицинската практика показва следно­то: ако са ви ги изрязвали всяка година, след използ­ване на такива препарати вече можете да се подла­гате на тази процедура веднъж на три години. Ако сте имали късмет да ви ги изрязват на три години и започнете да се лекувате с хормонални спрейове, можете и въобще да се отървете от хирургична намеса в продължение на 5-6 години. С една дума, този начин на лечение подобрява качеството на жи­вот. Не трябва да се притеснявате от хор­моналните препарати, можете да ги използвате неограничено дълго вре­ме,  те не предизвикват вредни ефекти освен не­значителна атрофия,на носната лигавица. Но по този начин ще отложите с 5-6 години операцията.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Кога се появяват полипи в носа?

  1. Мария Проданова каза:

    Прочетох отговора Ви до Златка Димитрова –Ивайловград във връзка с полипите в носа. И аз страдам от такива и съм правила около 9 операции. Бих искала да знам какво разбирате от “ хормонални спрейове “ които ще забавят растежа им, изредете поне някои от тях.

    С уважение,
    Мария Проданова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *