ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

4 необичайни зависимости

ДЪВКИТЕ

Как възниква зависимостта:

Понякога неустоимото желание да дъв­чем дъвка възниква като заместителна реакция – например по време на някоя диета или ако спрем цигарите. Или пък просто дъвчем под въздействието на стреса или от скука.

Какво се случва в организма:

Дъвченето успокоява. Първо, защото нормално това е сигнал за организма да очаква полезни хранителни вещества да попаднат в него, второ, защото чрез дъв­чещите челюсти се преодолява буквално агресията, като я „предъвкваме“. Изслед­ване, направено в Германия, твърди, че „Който дъвче дъвка, на състезателен тест може да постигне около 30% по-високи резултати, тъй като мозъкът му се кръвоснабдява по-добре. Но има и вреди от дъвката: тези, които съдържат захар, са опасни за зъбите, а от друга страна, заместителите на захарта действат като слабително средство. Иначе да се дъвче дъвка е безобидна зависимост.

Как да го превъзмогнем:

Когато сме в стрес, е най-добре да напра­вим релаксиращи упражнения за муску­лите или пък да се опитаме да дъвчем само „наужким“ (без дъвка в устата), за да отпуснем челюстите. И да се храним редовно и по-често, за да избегнем не­прекъснатата нужда да дъвчем.

СПРЕЯТ (КАПКИТЕ) ЗА НОС

Как възниква зависимостта:

Една хрема е достатъчна. Вместо да се мъчим да спим със запушен нос, веднага посягаме към спрея (капките) за нос. На листовката за употребата му обаче ясно е записано: „Да не се употребява повече от 5 дни. Продължителната употреба може да доведе до хронично подуване на лигавилата на носа“. Според изслед­вания на немски учени обаче в Европа съществуват над 100 000 зависими от спрея (капките) за нос.

Какво се случва в организма:

Съдържащите се в спрея (капките) ве­щества стесняват кръвоносните съдове на лигавицата на носа. Това осигурява спокойно дишане. Но след по-продъл­жителна употреба настъпва и контра реакцията. Щом лекарството се разгради (абсорбира) от организма, лигавицата отново се напълва с кръв и дихателните пътища се запушват окончателно. И ние отново посягаме към спрея (капките).

Как да го превъзмогнем:

Да започнем да употребяваме спрей с мор­ска вода или детски капки за нос, които са по-меки. Освен това може да помогне и методът „само в едната ноздра“ – да си капем (пръскаме) капки само в едната ноздра, така другата ще може да си почине и да отвикне от лекарството.

БАЛСАМЪТ ЗА УСТНИ

Как възниква зависимостта:

При жените тя е много по-голяма, от­колкото при мъжете. Те започват да се грижат за устните си още като тийнейджърки, защото красивата уста трябва да е винаги нежна и предизвикателна. Тъй като кожата на устните е много фина и не произвежда сама предпазващ слой, тя е склонна към изсушаване от студа, горещината, вятъра или когато често навлажняваме устните с език. Ако сме свикнали да мажем устните непрекъснато с балсам, направо се изнервяме, когато нямаме флаконче в ръката.

Какво се случва в организма:

Балсамът за устни прави един тънък ма­зен филм върху тях и това ги предпазва от загуба на влажност. Чувството за мекота и гладкост така започва да ни харесва, че след известно време ние не можем вече да понасяме естествената сухота на уст­ните. А повечето субстанции в балсамите като аромати, цветове и консерванти допълнително изсушават устата. Според направен екологичен тест, когато имаме нужда, е най-добре да използваме балсам, който не съдържа петролни продукти и вредни химически вещества за защита от UV лъчите. По-добре е да е с естествени вещества и защита от UV като цинков оксид например.

Как да го превъзмогнем:

Не бива постоянно да си мажем устните с балсам. Но ако искаме да се освобо­дим от тази зависимост, ще трябва да се научим да се примиряваме с чувството на естествено сухите устни и да не ги навлажняваме непрекъснато с език. Ако устните ни са наистина много сухи и напукани, тогава е добре да използваме натурални мазила без примеси – тънко нанесените мед или извара също омеко­тяват добре устата.

КАПКИТЕ ЗА ОЧИ

Как възниква зависимостта:

Очите ни са изключително чувствител­ни. Особено към климатични инсталации и запушени помещения. При дълго взиране в компютъра или ако носим контактни лещи, те също се раздразват и започваме да изпитваме чувство за сухота. Тъй като зачервените очи не са много секси, често жените посягат към капките „изкуствени сълзи“ или към обикновените капки за очи, като ефектът е винаги един и същ – очите след кратко време изсъхват отново.

Какво се случва в организма:

„Изкуствените сълзи“ образу­ват тънък филм върху очите и така ги предпазват от изсуша­ване, те обаче не предизвикват зависимост. Докато другите капки за очи карат кръвонос­ните съдове в очите да се свиват. Затова при по-продължителна употреба повече от седмица настъпва контра реакция, както при капките за нос – след като веществото се разгради в очите и пре­дизвика по-обилно кръвоснабдяване, те изсъхват още повече и имаме нужда да капем все по-често.

Как да го превъзмогнем:

Когато очите изсъхват, най-добре е да отидем на очен лекар да установи причи­ната. Понякога и най-обикновени мерки помагат, за да се смекчат симптомите – да проветрим помещението, да мигаме по- често, да пием по 2 литра вода на ден. Ако причините са хормонални, напри­мер сме в климактериума, тогава капки тип „изкуствени сълзи“ без консерванти могат да се употребяват и дългосрочно. Но лечебните капки за очи трябва да се капят не по-дълго от няколко дни само при силни зачервявания на очите, и то винаги по препоръка на лекар.

 

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *