Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да правим ако имаме мастит?

Какво е това?

Маститът е инфекция на гърдата, която може да ви остави с  усещането, че сте се разболели от грип. Може да забележите сфери на зачервяване, твърдост, болезненост или топлина в гърдите и подуване на засегнатия млечен канал. По-сериозни признаци на инфекцията включват втрисане, висока температура и умора.

Ако се окажете с инфекция на гърдата, не сте сами: Около една на всеки 20 кърмещи майки получава мастит. И въпреки, че можете да получите мастит повече от веднъж е малко вероятно го получите и в двете гърди едновременно.

Какво го причинява?

Проблемът е причинен от нахлуващите микроби. Обикновено тези микроби преминават от устата на бебето, носа и гърлото в млечния канал през зърната. Други предпоставки са  не напълно изпразване на гърдите от кърмата и понижава на имунната система. Повечето родилки са уморени, стресирани, а вероятно и не ядат толкова добре. Тези които са майки за първи път и не са усвоили добре техниките за кърмене и изстискване на кърмата са по-склонни да развият мастит, макар че и майките с  опит не са застраховани.

Маститът може да се случи по всяко време, докато кърмите, но най-често се проявява между десетия и двадесет и осмия ден след като сте си родили.

Как се лекува?

Първо и най важно посетете вашия лекар. Можете да прилагате топли компреси на гърдите си и да храните бебето си по-често. Ако болката е много силна може да вземете някакво болко успокоително. Вашия лекар най-вероятно ще ви предпише антибиотици, почивка, болкоуспокояващи и горещи компреси. Когато антибиотиците подейства през следващите 48 часа, ще се почувствате по-добре.

Друг начин за облекчаване на болката е по-честото кърмене или изцеждане. Това ще държи засегнатата гърда празна, което може да помогне за излекуване на инфекцията по-бързо.

Колко време продължава?

Ако инфекцията се диагностицира рано е по-лесно и бързо за лечение. Няма да има нужда да спрете да кърмите от засегнатата гърда. Важно е да се вземат всички предписани антибиотици, за да предпазите от връщане на инфекцията след няколко дни или седмици. Няма да отнеме дълго време да се почувствате 100% по-добре. Ако гърдите ви останат чувствителни и все още имате висока температура, обадете се на веднага на вашия лекар.

Пренебрегването на мастита може да доведе до усложнения. Ако не се лекува може да се стигне до абсцеси, за които може да се наложи операция (обикновено се извършва, докато пациентът е под пълна анестезия) за източване на гнойта. Най-добрият начин да се избегне мастит е да почивате достатъчно и да ядете здравословна и балансирана храна докато кърмите. Колкото по-малко се грижите за себе си, толкова по-податливи на инфекция ставате.

Трябва ли да спра да кърмя ако имам мастит?

Не. В действителност е важно да продължите да кърмите въпреки инфекцията. Въпреки, че това може да е изключително болезнено, трябва да позволите на вашето бебе да се храни често. По този начин се предотвратяват допълнителни запушвания.  Опитайте с топъл компрес върху гърдите си за няколко минути, преди всяко хранене – това ще помогне за стимулиране на отпускащия рефлекс и ще направи кърменето по-поносимо.

Ако бебето ви не успява да погълне всичката кърма по време на храненето, използвайте помпа за тази цел. Ако установите, че кърменето е непоносимо, опитайте с изпомпване на кърмата и я давайте на бебето си в бутилка. Но не разчитайте на това да ви измъкне от инфекция, тъй като вашето бебе е най-добрата „помпа“ за кърма, по-ефективно от всяко устройство.

Ще се отрази ли на бебето ми?

Мастита няма да нарани бебето ви, макар че той може да намали количеството кърма в засегнатата гърда. Всъщност микробите, които са предизвикали инфекцията най-вероятно идват от устата на бебето, на първо място, така че не се тревожете за преминаване на същите тези микроби обратно към него.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Какво да правим ако имаме мастит?

  1. Pingback: Маститът е по-агресивен през лятото | Лекува нет

  2. Pingback: Вълшебни техники за успешно кърмене – 2 | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *