Високото кръвно е пагубно за бъбреците, очите и сърцето

Много често се говори и пише за хипертонията, ш И всеки от нас знае, че става дума за повишено кръвно налягане. Но само това ли е? И винаги ли повишаването на кръвното налягане означава хипертония? Моля да разкажете по-ясно за болестта и как можем да я избегнем, дори и да повишаваме от време на време кръвното налягане?

Иван Троянов – Плевен

Хипертонията е хронично заболяване, което при бавно развитие преминава през три стадия според класификацията на Световната здравна организация. Но може да прогресира и много бързо.

В първи стадий нивото на кръвното налягане е с параметри 160-179/96-105. По време на почив­ка се понижава, но след това обикновено пак ска­ча. Човек случайно разбира, че му се е повишило кръвното, затова го измервайте редовно.

Първият стадий на болестта се отразява на умствената работоспособност на човека, нарушава се сънят му, получава главоболие.

Вторият стадий се характеризира с по­стоянно повишено кръвно налягане: горната граница е 180-199, а долната – 105-115. В този стадий вече се проявяват хипертонични кризи. Това означава рязко покачване на кръвното, и то на високи стойности. Появяват се първите признаци на увреждане на сърцето – влошава се кръвообращението и започва хипертрофия на лявата сърдечна камера. Исхемията се засилва, а по очните дъна могат да се видят изменения в кръвоносните съдове.

Третият стадий се характеризира с по­вишена горна граница до 200-230 пункта, също и долна – до 115-130. При това може изведнъж спонтанно да спадне. В този стадий се наблю­дава т.нар. обезглавена хипертония: понижава се горната граница, а се повишава долната, което означава понижаване на съкратителната функция на миокарда. Хипертоничните кризи стават все по-опасни, възможни са увреждания на бъбреците. А също и остра исхемия на рети­ната и загуба на зрението.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *