Светли дрехи през лятото? Грешка!

Грешка ли са белите летни дрехи?
Грешка ли са белите летни дрехи?

Учени от Каталонския университет опровергаха старата максима, че най-безопасно е през лятото да се носят светли дрехи. Разбит е и митът, че най-добрият избор е бялата дреха.

Любителите на пастелните тонове са в повишен риск да развият рак на кожата, съобщават от medikforum.ru. Най-опасно е да носите бели и бледожълти дрехи, защото ултравиолетовите лъчи безпрепятствено преминават през тях – за слънцето това е все едно да сте голи. Най-защитена ще е кожата ви, ако се обличате в червено или тъмно синьо.

Испанците са достигнали до тези изводи след серия от експерименти. Те боядисвали памучни тъкани в различни цветове и проверявали способността на ултравиолетовите лъчи да прониква през платовете. Доказано: ако искате да си спестите риска от рак на кожата, избирайте си тъмни дрехи.

Който все пак не иска да следва този съвет и предпочита да запази в гардероба си светлите дрехи, може би трябва да се ориентира към дрехите от тъкани със специална ултравиолетова защита. Такива дрехи вече има в някои магазини и те са доста популярни сред спортистите и любителите на природата.

Изследователите напомнят и това, че през лятото е добре да се носят шапки и слънчеви очила и да се използват слънцезащитни кремове. Банските костюми да покриват максимално тялото и по принцип да се избират памучни и ленени материи.

Ултравиолетовите лъчи имат удивителна проникваща сила – не забравяйте, че те действат не само когато небето е ярко и слънцето лее високи градуси върху нас, но и в дните с плътни облаци. Бъдете предпазливи и в такова време.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *