Какво трябва да знаем при употреба на деконгестанти и стероиди при алергии?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Деконгестанти

ТАБЛЕТКИ БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ (само деконгестанти): Таблети деконгестанти Clarinase (антихистамин плюс деконгестант); Sudafed

СПРЕЙОВЕ/КАПКИ ЗА НОС БЕЗ РЕЦЕПТА: Xylomethazoline; Vibrocil; Diabenyl-Rhinex; Mucoseptonex; Mucos E.; Naphazoline; Rhinofuracin; Rhinolex; Otrivine (всички съдържат ксилометазолин), Fenox

КАПКИ ЗА НОС ПО ЛЕКАРСКО НАЗНАЧЕНИЕ: Ефедрин (мукосептонекс Е)

Освен че лекарствата са с насочено действие към източника на алергичните симптоми – хистамина, е важно и отпушването на носа. В това се изразява ролята на деконгестантите. Те работят, като ограничават притока на кръв към носа и синусите и по този начин намаляват отока, прекомерната секреция и запушването.

Деконгестантите трябва да се използват внимателно
Деконгестантите трябва да се използват внимателно

Деконгестантите се срещат в широка гама от медикаменти, които не са предназначени единствено за алергии и често се съчетават с антихистамини (например Sudafed или Clarinase), с експекторанти (таблетки Coldrex, Sudafed експекторант или Robitussin против кашлица с хрема) или с болкоуспокояващи и потискащи кашлицата вещества за облекчаване на симптомите на настинка и грип (например ибупрофен при настинка и проблеми със синусите). Таблетите с деконгестанти трябва да се използват внимателно или да се
избягват от хора със сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, диабет или глаукома, както и от бременни жени, мъже с проблеми с простатата и всички, които приемат медикаменти като антидепресанти за поведенчески или емоционални проблеми. Капките за нос и спрейовете, които са деконгестанти и се продават без рецепта, се оказват не особено ефикасни и може да имат странични ефекти, а дългосрочната им употреба е в състояние да увреди носната лигавица.

Стероиди

С РЕЦЕПТА (за носа) Беконазе (беклометазон), бетнезол (бетаметазон), Pulmicort (будезонид), дексаметазон с епинефрин, синтарис (флунизолид), фликсоназе (флутиказон), назонекс (мометазон), назакорт (триамцинолон)

БЕЗ РЕЦЕПТА (спрейове за нос) Ecobec, беконазе, Becotide Inhaler (всички съдържат беклометазон), фликсоназе (флутиказон), назакорт (триамцинолон)

Понеже алергиите и астмата са преди всичко възпалителни заболявания, най-важният клас лекарства за третиране на по-сериозните случаи са най-добрите световни противовъзпалителни средства – кортикостероидите, така наречените глюкокортикоиди или стероиди. Някои назални стероиди – част от тях продавани и без рецепта, са одобрени за сезонни и целогодишни ринити. Те действат, като прогонват мастоцитите и останалите възпалителни клетки от носа, затова няма освобождаване на хистамин при вдишване на полени (или други алергени). Назалните стероиди имат по-добро влияние от антихистамините върху запушения нос (запушването е основната причина страдащите от сенна хрема да не усещат мирис и вкус и да не могат да спят добре). Те също намаляват размера на носните полипи.

Съществуват два основни съвета от специалистите, които да се имат предвид при ползването на стероидни назални спрейове: те не осигуряват незабавно облекчение и работят само ако се приемат ежедневно, независимо дали симптомите ви се проявяват или не, като за предпочитане е да започнете няколко седмици преди очакваната им поява.

Стероидните спрейове не са лекарства, които се ползват „при нужда“ – когато симптомите са непоносими, вие се втурвате в аптеката, за да се подсигурите. Те трябва да се употребяват редовно, редом с антихистамини, за всички случаи на сенна xpема с изключение на леко изразените. Някои спрейове са подходящи дори за деца, но над 6 години, и са безопасни за дългосрочна употреба.

Вътрешна информация

За да намалите риска от кървене от носа при употребата на назални кортикостероиди, насочвайте спрея към ухото и надалече от носната преграда – стената от хрущял, която разделя носа на две половини. Това става най- лесно, като държите флакона с едната ръка и пръскате лекарството в противоположната ноздра. По този начин флаконът е леко обърнат настрани, затова има по-малко дразнене на носната преграда и се намалява опасността от кървене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *