Сънят на тъмно пази от рак и затлъстяване

Учени от САЩ за пореден път призовават да се махнат от спалните в дома всички източници на светлина, които са включени по време на сън. Това може да предотврати много заболявания, включително сърдечно-съдови и рак.

sonСънят на тъмно не позволява да се нарушава работата на вътрешния часовник, смятат учените. Това запазва устойчивостта на биоритмите, чието разстройване причинява сериозни здравословни проблеми.

Смисълът е в това, че нормалният дълбок сън на тъмно е изключително важен за самочувствието, а всякакви нощни светлини му пречат. Така обяснява нещата д-р Ричард Стивънс, специалист по рак на гърдата в Държавния университет на Кънектикът. Той отбелязва, че човечеството вече е наясно колко важен е сънят за здравето, но още не разбира ролята на тъмнината за качеството на съня.

От medikforum.ru цитират д-р Стивънс, според когото вътрешният часовник в организма се е научил в хода на еволюцията да реагира на изменението на времето в денонощието и на слънчевата светлина. Производството на хормони, работата на гените, температурата на тялото и метаболизмът – всички тези процеси са ориентирани към смяната на деня и нощта. Изкуственото електрическо осветление, което работи по цяла нощ, може да причини сериозни нарушения с последици за здравето.

По тази именно причина доктор Стивънс препоръчва не само да се гасят всички лампи, но и в спалнята да не се внасят компютри и смартфони, които излъчват с екраните си синя светлина. Такива светлини привеждат мозъка в състояние на тревога. Ако имаме нужда от светлина за нощна разходка до тоалетната, то светлината на нощните лампи трябва да е в червения сектор.

Особено уязвими на описаните въздействия са децата – дори неродените, защото изпитват влиянието на светлината в самата утроба.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *