10 причини да обърнете сериозно внимание на ушите си

1. Много от проблемите със слуха са поправими, затова ако не се лекувате, безсмислено се лишавате от радостите на звуците и на пълноценното общуване със семейството и околните.

2. Влошената способност да чувате може да попречи на работата, хобитата и социалния ви живот. Дори елементарните ежедневни дейности като обаждането по телефона или пазаруването могат да се превърнат в сериозни източници на притеснение. Това изпълва живота ви с ненужен стрес.

3. В някои случаи степента на загуба на слух се влошава с времето – вероятно необратимо – когато лечението е можело да предотврати това и да запази слуха, с който разполагате.

4. Дори да не съществува конкретно лечение, често можете да предприемете много мерки, за да компенсирате оглушаването.

уши
Ако имате проблем с ушите си, не отлагайте решението му

5. Загубата на слуха може да бъде симптом за различни проблеми и да предупреждава личния ви лекар за други състояния, които се нуждаят от лечение, затова пренебрегването й може да засегне здравето ви на много нива.

6. Често загубата на слуха и свързаните с нея симптоми като тинитус (упорит, дразнещ шум в ушите) са странични реакции на някои лекарства – затова смяната на медикамента може да облекчи проблема и да предотврати бъдещи усложнения.

7. Ако ви препоръчват слухово апаратче като най-подходящ вариант, не се отчайвайте – съвременните технологии са по-надеждни и по-малко забележими, отколкото си мислите.

8. Най-добрият момент да свикнете със слуховия апарат и да се научите как да го ползвате е, докато загубата на слух е минимална, така че ако изчаквате, ще ви става все по-трудно.

9. Оглушаването може да бъде опасно. Ако например не чувате добре автомобилното движение, сте изправени пред по-голяма опасност от катастрофи, защото можете да пропуснете звука от приближаващо превозно средство или от някоя сирена. Вкъщи или в хотела може да пропуснете алармите за пожароизвестяване, както и чукането на вратата, което ви предупреждава за опасност.

10. Загубата на слуха може да доведе до социална изолация. Хората, които чуват трудно, обикновено избягват общите разговори в компания и общуването, като впоследствие стават все по-самотни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *