Тези специални упражнения укрепват дихателните мускули

Поемете си дълбоко дъх. После още веднъж. Забелязвате ли как гръдният ви кош се повдига и спада? Е, той не го прави самостоятелно, а с помощта на мускули, наречени инспираторни (или интеркостални). Те са разположени между и под ребрата и работят по рефлекс, като се разтягат при вдишване и съкращават при издишване. А човек обикновено не ги усеща, докато не се появят проблеми с дишането.

При трудности с вдишването или ако е невъзможно белите дробове да се изпълнят изцяло с въздух, тези мускули остават неизползвани и отслабват. А приемът на кортикостероиди заради астма ги отпуска допълнително. За да се укрепят и да се подобри дихателната способност, съществува техника за тренирането им.

Това става по два начина – или чрез дълбоко поемане на въздух и задържането му за възможно най-дълго време, или чрез употребата на устройство, наречено POWERbreathe. То е изобретено в Бирмингамския университет от екип учени, начело с д-р Алисън Макконъл, водеща фигура в областта на дишането и упражненията. Устройството не съдържа лекарства, прилича на голям инхалатор и е снабдено с вентилатор и клапа. Когато човек диша през мундщука, респираторните мускули са принудени да работят по-усилено, защото въздухът излиза от вентилатора само, когато се натрупа достатъчно напрежение в beli droboveустройството, за да се отвори клапата.

При израелско проучване, чиито резултати са публикувани през 2002 г., били сравнени 15 пациенти, подложени на тренировка на респираторните мускули, с други, които получили псевдотренировки, като резултатите се базирали на усещанията на участниците за недостиг на въздух и употребата им на бета2-агонисти. Учените установили, че колкото повече се укрепват инспираторните мускули на пациентите, толкова повече се ограничават използваните медикаменти и пристъпите на задух.

Повече информация за POWERbreathe можете да откриете на официалната интернет страница www.powerbreathe.com.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *