Мазнините забавят стареенето?

Датски учени твърдят, че стареенето на мозъчните клетки може да се забави. Клетъчните промени при заболявания като Алцхаймер и болестта на Паркинсон се повлияват положително от хранене с високо съдържание на мазнини.

maslo_3_[149]Човешките клетки могат да възстановяват повредите в ДНК, които се случват постоянно, коментират от meddaily.ru. Този възстановителен процес се нарича репарация. С напредването на възрастта репарацията се забавя и не е пълноценна. Има също и случаи на генетични увреждания – например синдрома на Кокейн, при който репарацията е проблемна още в детска възраст. Децата с вроден дефект на репарацията остаряват преждевременно и живеят не повече от 10-12 години.

Датското изследване, което е било проведено в Копенхагенския университет, визира именно това заболяване. Експериментално са били създадени мишки със синдрома на Кокейн и в храненето им били включени продукти с кокосови мастни киселини. Диетата с високо съдържание на мазнини веднага забавила процесите, свързани със стареенето – това станало видимо чрез сравняване с контролна група гризачи. При “мазна” диета опитните животни съхранявали по-дълго време теглото и слуха си, които са белези на Кокейн-синдрома.

Понякога се забравя, че мозъкът се нуждае от много енергия – клетките му си я набавят от захарта или кетоните. Кетоните са химични съединения, които организмът използва като резервни източници на енергия. Кетони се получават при изгарянето на мазнините. На практика излиза, че именно те – мазнините, помагат на мозъка да остарява по-бавно!?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *