Миризлива теменуга

Viola odorata Violaceae (сем. Теменугови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, цветовете

Отглеждане

Съществуват над 500 вида Viola, но само един намира приложение в парфюмерията, ароматерапията и медицината – миризливата теменуга (V. odorata). По-пулярна още от времето на Тюдорите, мащабното й отглеждане започва през

век, когато се въвежда приятната теменуга (V. suavis). По същото време пармските виолетки стигат до Англия през Северна Африка. Миризливата теменуга е устойчиво растение, което расте лесно и се предпочита за бордюри или под широколистни дървета и храсти, докато студоустойчивата пармска виолетка е подходяща за саксии и тераси. Етерично масло се добива от листата и цветовете и на двата вида.

Сортове и видове

Миризливата теменуга има сортове с бели цветове („Alba“), с кичести бели цветове („Alba Plena“) и с розови цветове (група Rosea). Хибриди с по-едри цветове на дълги цветоноси са: тъмнолилавият, ароматен „Princesse de Galles“ syn. „Princess of Wales“ (1889 г.); светлосиният c бели кръгове „John Raddenburry“ (1895 г.); тъмно-пурпурният „The Czar“ (1863 г.); черешовият „Perle Rose“ (1902 г.); и белият „Comte de Chambord“ (1895 г.). Сортът c оранжеви цветове „Sulphurea“ е без аромат. Пармските виолетки имат лъскави сърцевидни листа и едри, ароматни цветове. Сред отличните сортове са: белият „Comte de Brazza“ (преди 1878 г.); синьо-лилавият „D’Udine“ и тъмнолилавият „Duchesse de Parma“ syn. „Parme Ordinaire“ (ok. 1870 г.).

Местоположение – Предпочита влажни почви с обилен компост. Ако се разположи изцяло на слънце през зимата, се стимулира цъфтежът.

Размножаване – Разделяйте зрелите растения през есента и ги засаждайте отделно.

Грижи – Премахвайте прецъфтелите цветове на сортовете, за да предотвратите появата на хибридни растения.

Болести и вредители – Проверявайте за червени акари теменугите, отглеждани в остъклена оранжерия.

Събиране и съхранение – Събирайте цветовете и листата пресни, когато е сезонът им.

Употреба в медицината

Viola odorata. Използвани части: листата, цветовете. Лечебните свойства на миризливата теменуга са сходни с тези на родствената й трицветна теменуга (V. tricolor). Тя се употребява при кожни проблеми като екзема и псориазис, както и за премахване на секрета при респираторни заболявания. В народната медицина се е прилагала за лечението на определени видове рак (на гърдата или на белите дробове). Скорошни лабораторни проучвания са установили веществата, които вероятно възпрепятстват растежа на туморите, но са необходими още изследвания.

За безопасната и правилна употреба на билката се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Не се препоръчва при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

Пресните цветчета се захаросват или се използват за овкусяване на сиропи, желета, оцет, сладолед и бонбони. Цветовете и листата се слагат в салати, стават за украса и за приготвяне на чай.

Любопитно:

Ароматът на теменужки често се усеща в ранния пролетен бриз, дълго преди да се видят самите цветя. Миризливата теменуга заема почетно място в историята и е била свързана с величия и императори.

През XIX век, когато теменугите били на мода, те се отглеждали в цели графства. Ароматът се влагал в различни продукти – от парфюми и тоалетни принадлежности до освежители за уста. Съпругата на Наполеон – Жозефин, обичала аромата на виолетките. Когато съпругът й починал, открили медальон с виолетки и къдрица от косата й.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *