Ким

Carum carvi Apiaceae (сем. Сенникоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, корените, сушените зрели плодове (известни като семена), етеричното масло.

Отглеждане

Обикновеният ким е устойчиво едното дишно или двугодишно растение с пeрестонарязани листа и вретеновиден главен корен, който може да се готви като кореноплоден зеленчук. Цъфтящите стъбла стигат до 60 см на височина и носят сенниковидни съцветия от дребни бели цветове с лек розов оттенък, които впоследствие се превръщат в ръбести семена с формата на полумесеци. Понеже кимът не се отличава особено на външен вид, се отглежда сред зеленчуци и други билки, а не като декоративно растение. Надписвайте го, защото листата му приличат на тези на магданоза и морковите.

Сортове и видове

Сортът „Sprinter“ е с високи добиви и семената не падат, щом узреят, което улеснява събирането им. Съществуват и няколко европейски сорта като „Arterner“ например, който дава обилна реколта от едри, гладки семена.

С. roxburghianum е популярна индийска подправка с аромат на ким и целина, а близка до нея е Trachyspermum ammi syn. Carum copticum, която има лютив аромат на анасон и мащерка.

Местоположение – Обикновеният ким изисква плодородна почва и слънце.

Размножаване – Не понася пресаждане, затова засявайте семената директно в почвата през пролетта или рано наесен. Разреждайте ги на разстояние 15 см едно от друго.

Грижи – Редовно отстранявайте плевелите и поливайте растенията, понеже семената покълват бавно.

Болести и вредители – Обикновеният ким рядко се напада от вредители.

Събиране и съхранение – Събирайте листата при необходимост, а корените – преди цъфтежа на растенията. Когато семената започнат да узряват, режете цъфтящите стъбла. Закачвайте ги с цветовете надолу и под тях постилайте хартия, за да събирате семената, щом изсъхнат.

Употреба в медицината

Carum carvi. Използвани части: плодовете (семената). Способността на кима да премахва излишните газове в червата и успокояващият му спазмолитичен ефект върху стомашно-чревния тракт го правят подходяща билка при метеоризъм, чревни колики и подуване на корема.

Заедно с други лечебни растения се предписва за облекчаване на стомашно разстройство поради леко стягащите си свойства.

При бременност или кърмене използвайте билката само в умерени количества, като подправка за ястия.

Употреба в кулинарията

Семената на кима подхождат на ръжен хляб, супи, наденици, ястия със зеле или със свинско месо, сирена, гулаш и варени ябълки. Слага се и в ликьори и алкохолни напитки. Листата се използват за салати и супи. Вкусът им наподобява този на магданоза и копъра.

Любопитно:

Кимът е бил популярна билка в Близкия изток, пренесена в Западна Европа през XII век. Тя носи името на региона Кария в Мала Азия, сега част от Анадола в Турция. Само няколко вида се използват като билки.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *