Коприва – за какво помага, как се приготвя?

Urtica dioica Urticaceae (сем. Копривови)

 

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Двудомна коприва

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, корените

Отглеждане

Обикновената коприва (Urtica dioica) е разпространен плевел из цялото Северно полукълбо. Тя е устойчиво тревисто многогодишно растение, стигащо до 1,2 м на височина, с грубо назъбени, овални листа, покрити с парещи власинки. На различни растения се образуват дребни зелени мъжки и женски цветове. Корените са жълти.

Младите листа са богати на витамин С и на минерали (предимно калий, калций, желязо и силиций). В дивите градини участъците с коприва се оставят като храна за гъсеници и различни пеперуди и молци. Използвайте я като зеленчук през пролетта, както и за компост.

Сортове и видове:

Гръцката коприва (U. urens) е подобна по състав и употреба.

Местоположение – Растението се развива добре на слънце или на сянка, в богата, влажна почва с високо съдържание на азот.

Размножаване – Разделяйте корените рано напролет.

Грижи – Копривата се разпространява много бързо, но можете лесно да я контролирате, като премахвате плитките корени.

Болести и вредители – Ако има вредители по растенията, то това са ларвите на красивите пеперуди.

Събиране и съхранение – Събирайте младите леторасли само през пролетта, когато не надвишават 10 см, за да ги ползвате като зеленчук, тъй като по-възрастните растения развиват твърди кристали от калциев оксалат. За да ги изсушите, ги берете в началото на цъфтежа. Винаги носете плътни ръкавици, за да защитите ръцете си. Изваждайте корените през есента и ги сушете далеч от пряка слънчева светлина.

Употреба в медицината

Urtica dioica. Използвани части: листата, корените. Листата на копривата служат за прочистване на кръвта в народната медицина и имат лек диуретичен ефект, който подсилва извеждането на токсини от организма. Билката се употребява при артритни състояния и определени кожни проблеми като екзема, която според някои билкари се повлиява добре от процедури за детоксикация. Листата се прилагат при сенна хрема и кожни обриви.

Съвременни проучвания са установили, че корените на копривата могат да спрат уголемяването на простатата, а клиничните експерименти са осигурили неоспорими доказателства, че те подобряват проблемите с уринирането, свързвани със заболявания на простатата.

За безопасната и правилна употреба на копривата се консултирайте с лекар или със специалист билкар. При бременност и кърмене я използвайте само в умерени количества, приети с храната.

Употреба в кулинарията

Младите листа в миналото били особено популярни в пролетна диета за ревитализиране на организма след зимата.

Те се готвят като зеленчук, подобно на спанака, или се добавят към супи или зеленчуци, яйчни или месни ястия. От листата се прави чай, който не е с особено приятен вкус, но като се смеси с други билки или с индийски или зелен чай, се подобрява. Не консумирайте копривата сурова. По-старите листа са с високо съдържание на калциев оксалат и не стават за заместител на зеленчуци.

Любопитно:

Страдащите от артрит в миналото често се жилели с коприва – лечение на принципа на противодействието, прикойто при появата на нова болка старата се притъпява.

Ръчно приготвяното полутвърдо сирене с кремообразна консистенция „Корниш ярг“ се увива в листа от коприва, след като се пресова и осоли. Листата се подреждат внимателно на ръка, като образуват красива плетеница. Те привличат благородни плесени в различни цветове, за да подпомогнат процеса на зреене, като придават на сиренето лек гъбен привкус.

шампоан с коприва
Билков шампоан с коприва – за нормална коса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Коприва – за какво помага, как се приготвя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *