Как да се спасим от обезводняване в горещините

Медици алармират, че хората не си дават сметка за риска от обезводняване по време на летните горещини. В такова време тялото се нуждае от по-голямо количество течности.

fodГорещините лете правят усещането за жажда особено мъчително, отбелязват от medikforum.ru. Но ако усещате мъчителна жажда, вие всъщност вече сте в риск, защото обезводняването ви е започнало.

Особено важно е организмът да бъде оводняван правилно, когато живачният стълб се вдигне високо. Литър и половина-два е задължителното количество, което трябва да поемем – ако не искаме да си навредим.

По време на летния зной не всяка течност може да утолява жаждата. Лекарите препоръчват да се откажем от газирано, кафе, бира, сокчета от кутийка – твърде сладки!, дори от минерална вода. Според експертите пиенето им може да усили пикочогонния ефект и да доведе до сгъстяване на кръвта, до нарушаване на водно-солевия баланс.

Най-добре е жаждата да се утолява с банални напитки като чай и айран. С тях жаждата се неутрализира и организмът се тонизира – те съдържат компоненти, които стимулират отделянето на слюнка. Оптимизира се и състоянието на чревната микрофлора.

Ето и няколко простички съвета за това – как да предотвратим обезводняването в горещо време.

* Пийте преди да се усетите жадни и да почувствате пресъхване на устата. Усещането за жажда вече означава, че сте обезводнени. Трябва постоянно да носите със себе си бутилка с вода и да си пийвате по няколко глътки.

* Не пийте в горещините студена вода. Ефектът е на охлаждане, но не и на утоляване на жаждата. За да се попълнят водните загуби, поетата течност трябва да е с телесна температура.

* Ако по някаква причина сте лишени от достъп до вода – активирайте отделянето на слюнка, като прекарате няколко пъти езика по външната страна на зъбите. Така се неутрализира сухотата в устната кухина. Разбира се, по най-бързия начин трябва да намерите вода, за да утолите истински жаждата си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *