Може ли бебето да развие алергия още в утробата?

Учените дават утвърдителен отговор, без да коментират, какво увеличава риска от алергии на нероденото бебе, защитено от майчината утроба

Най-вероятно хранителният режим и поведението на бременната имат влияние върху гените, които са отговорни бебето да развие алергия. Изследванията на учени от Педиатричния институт Мърдок в Мелбърн откриха съществени различия в кръвната картина при бебета, които още от раждането са предразположени към хранителни алергии. Подобни проучвания се правят за пръв път в света, отбелязва британският The Daily Mail, а резултатите може да послужат за изясняване на причините за алергиите и да посочат пътищата за борба с тях.

Алергията може да се развие още в утробата, откриха учени
Алергията може да се развие още в утробата, откриха учени

Доктор Дейвид Мартино и екипа му установяват смущения в работата на някои гени при бебета на една година с изразена хранителна алергия. Наличието на тези отклонения учените проследяват обратно и чрез кръвните проби, взети веднага след раждането. Така специалистите стигат до заключение, че аномалиите са съществували още в етапа на вътреутробно развитие на плода.

Предразположението към алергия се развива още в утробата, но кои са точно факторите, влияещи на гените на детето, е трудно да се посочи в настоящия, коментират учените, а най-общите препоръки към бременните, желаещи да редят здраво бебе са добре известни. Въпреки това, през последните години все повече деца от развитите страни проявяват хранителна алергия – най-често към фъстъци и яйца. Ако изследванията се увенчаят с успех, ще може да се разкрие, как майката да повлияе върху гените на бебето, което носи в своята утроба, за да го предпази от алергия в бъдеще.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *