Ако сте над 65 години, задължително прочетете това!

vazrastnaЧовек може да страда от астма, но да не знае за състоянието си. Проучване сред 4581 души на възраст на и над 65 години, чиито резултати са публикувани през 1999 година, показва, че в тази група случаите на астма не само остават недиагностицирани, но и при повечето засегнати болестта не е лекувана.

Според това и други изследвания заболяването допринасяло за влошаване качеството на живот на възрастните хора, а тези със силни пристъпи ставали негативно настроени по принцип, описвали здравето си като силно разклатено и твърдели, че срещат много проблеми при изпълнение на ежедневните си дейности. При друго проучване в домовете на тестваните възрастни хора били открити много потенциални причинители на астма – мокети, стари мебели, висока влажност в помещенията и открити матраци, улесняващи разпространението на алергените. Учените отбелязали със съжаление, че повечето от хората заявили, че според тях влошеното качество на живот означавало невъзможност да изпълняват домакински дейности като чистене с прахосмукачка и бърсане на прах, които биха намалили концентрацията на алергените в домовете им и биха облекчили силните пристъпи.

Основният извод от това е, че ако имате проблеми с дишането, хрипове, хронична кашлица или някакви други симптоми на астма, помолете личния си лекар да ви изследва за заболяването и ако то е налице, да ви назначи терапия. Възрастта не е причина да пренебрегвате проблема.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *