Какво се случва, ако имате недостиг на витамин Д?

Възрастните се нуждаят от 600-800 IU (международни единици) витамин Д дневно, като се има предвид, че хората получават от него и чрез излагане на слънчева светлина.

Дефицитът на витамин Д е доста често срещано явление, но може неговите симптоми да се объркат с други подобни.

Разпространение на дефицита

Последните изследвания показват увеличени случаи на недостиг на витамин Д особено при по-възрастни хора. Това се случва, тъй като в повечето случаи възрастните хора се пазят от слънцето заради други съпътстващи заболявания, например на сърцето или високо кръвно налягане. В същото време нямат правилно хранене, поради увредена храносмилателна система.

Физически симптоми

Може да не осъзнаваме, че имаме недостиг на витамин Д, тъй като симптомите може да са много неясни, като умора и болки по цялото тяло. Но някои признаци са по-чести, отколкото други, например болки ниско в гърба, пулсираща болка в костите, чувство на натиск върху гръдната кост и мускулна слабост. Тези симптоми понякога водят до погрешна диагноза на фибромиалгия, синдром на хроничната умора или артрит.

Психически симптоми

Ако изпитвате отличителни симптоми на депресия, включително намалена енергия, раздразнителност, загуба на интерес към дейности и упорити тъжни или тревожни чувства, това може да се дължи на недостиг на витамин Д. Две проучвания, публикувани през 2013 г. – едното в „Молекулярна психиатрия” и другото в „Британско списание по психиатрия” са свързани с депресията, причинена от ниски нива на витамин Д. И двете проучвания отбелязват, че трябва да се направят по-задълбочени изследвания на пациентите с такива оплаквания.

Тестване за недостиг

Трябва да поискате от вашия лекар да ви изпрати за тест за витамин Д. Резултатите трябва да покажат измереното количество като нанограма на милилитър. Под 50 нанограма на милилитър вече означава, че в организма ви има дефицит на витамин Д. Незабавно вземете мерки като увеличите приема на съответните храни, богати на този витамин. Излагайте поне ръцете си на слънце по 15 минути на ден и вземете хранителни добавки, които се поглъщат едновременно с храната.

 

 

Какви храни ще помогнат да отървете тялото си от токсини?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *