Не яжте фъстъци, ако не сте проверили дали нямате алергия от тях!

Въпреки че се наричат ядки, фъстъците са всъщност бобови растения, но съдържат подобни протеини на тези в ядките като бадеми, бразилски орехи, орехи, лешници и макадамия.

Някои хора, които са чувствителни към фъстъци могат също да бъдат алергични и към черупкови плодове. Особено е важно за децата да се отнасяте предпазливо преди да им дадете за първи път някакви ядки.

При контакт с кожата и вдишване

Въпреки че яденето на фъстъци е най-разпространеният начин да се предизвика алергична реакция, при контакт с кожата и вдишване са другите две възможности. Нанасянето на крем, направен с фъстъчено масло, вдишване на фъстъчено брашно или спрей с фъстъчено масло за готвене може да предизвикат реакции в едно дете, което е чувствително към фъстъци. Родителите трябва да бъдат бдителни, за да се помогне на детето да избягва фъстъци и да се информират всички около него да не употребяват фъстъчени изделия в негово присъствие.

Хранителни източници на фъстъци

Винаги проверявайте етикетите, дори и с познатите храни, тъй като рецептите и съставките могат да се променят. Етикетът ще ви каже дали храната съдържа фъстъци или е бил обработен в производствен цех или фабрика, която преработва и фъстъци. Прочетете внимателно, като имате предвид, че на етикета може да не е написано точно „фъстъчено масло”, а просто „ядки“ като съставка. Храни като мюсли, енергийни напитки, печени изделия, замразени десерти и зърнени хлябове често съдържат фъстъци или фъстъчено масло. Пекарните могат да използват фъстъчено масло, за да изпържат някои храни и много етнически ресторанти, като например тези, които са от Африка или китайски, индонезийски, мексикански, тайландски и виетнамски- използват фъстъци или фъстъчено масло. Всякакви сосове, енчилада, чили, песто и маринати – всички биха могли да съдържат фъстъци или фъстъчено масло.

Избягвайте фъстъците

Ако вие или детето ви имате тежка алергична реакция към фъстъци, трябва да изхвърлите всички ядки и храни, които ги съдържат от дома си. Ако държите фъстъци или фъстъчено масло в дома, бъдете внимателни за кръстосано замърсяване, като например с помощта на нож, ако използвате фъстъчено масло и след това с помощта на същия нож вземете желе от буркан. Компостът и храните за домашни любимци могат да съдържат фъстъци или фъстъчено масло. Ако детето ви се занимава с храната и домашния любимец, който се храни с такива приготвени храни, то може да прояви реакция. Учете детето си да не споделя храна, която е приготвена за неговия съученик, например. Когато се храните в ресторант, информирайте сервитьора за алергията си или тази на детето.

Винаги носете със себе си противоалергични средства, за да ги приложите при нужда и в случай на непредвидени обстоятелства. Алергията от фъстъци е една от тези, които не се надрастват в повечето случаи.

 

 

Диагноза: Алергична към пролетта

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *