Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителните алергии: Митове и истини

Много от нещата, които мислим, че знаем за хранителните алергии са наистина само митове, истории, които чуваме често, но не се основават на науката. Тази статия ще ви помогне да научите истината за хранителни алергии.

Мит номер 1: Хранителните алергии са много чести.
Истина: Въпреки че 25% от хората мислят, че са алергични към определени храни, проучвания показват, че за само 6% от децата и 2% от възрастните имат хранителна алергия. Истинската хранителна алергия е реакция, предизвикана от имунната система (частта от тялото ви, която се бори с инфекциите). Далеч повече хора просто имат непоносимост към храни, което всъщност са неприятни симптоми, предизвикани от храна (но не свързана с имунната система).

Мит номер 2: Повечето хора, които имат хранителни алергии, са алергични към ягоди и домати.
Истина: Въпреки че хората могат да бъдат алергични към всякакъв вид храна, повечето хранителни алергии са причинени от черупкови плодове, фъстъци, мляко, яйца, соя, пшеница, риба и миди. Тези осем храни обхващат 90% от хранителните алергии.

След акто истинска хранителна алергия се диагностицира, избягвайте храната, която я предизвиква. Ако имате алергия, трябва да четете етикетите на всички приготвени храни, които ядете. Вашият лекар може да ви помогнат да научите как да избегнете храненето с грешни храни. Ако детето ви има хранителни алергии, информирайте училището и други инструкции, които то посещава, какви храни да се избягват и какво се прави ако храната вече е изядена.

Мит номер 3: Някои хора са алергични към захар.
Истина: Състояние се нарича хранителна алергия, когато имунната система мисли, че определени протеини в храната са „чужди“ агенти и се бори срещу тях. Това не се случва със захари и мазнини.

Мит номер 4: Алергията към мляко е много разпространена при възрастните.
Истина: Алергията към мляко е много по-често срещана при деца, отколкото при възрастни. Въпреки това, повечето децата израстват алергията при 2 или 3 годишна възраст. Симптомите на млечна алергия включват копривна треска, повръщане и дихателни проблеми след консумация на млечни продукти. Много възрастни може имат симптоми, подобни на млечна алергия, тъй като възрастните често имат проблеми с храносмилането на захарта в млякото. Това се нарича „непоносимост към лактоза.“ Това не е истинска алергия. Симптомите на непоносимост към лактоза са подуване на корема, спазми, гадене, газове и диария.

Мит номер 5: Хората, които имат хранителни алергии, са алергични към много храни.
Истина: Повечето хора, които имат хранителни алергии, са алергични към по-малко от четири храни.

Мит номер 6: Хранителната алергия прави хората хиперактивни.
Истина: Най-честите непосредствени симптоми на хранителна алергия са уртикария (големи подутини по кожата), подуване, сърбеж по кожата, сърбеж или изтръпване на устата, метален вкус в устата, кашлица, затруднено дишане или хрипове, стягане в гърлото, диария и повръщане. Човек може да получи пристъп на безпокойство, да има бледа кожа поради ниско кръвно налягане или да загуби съзнание. Най-честите хронични заболявания, свързани с хранителни алергии са екзема и астма.

Мит номер 7: Алергия към цвета на храната е често срещана.
Истина: Натуралните храни са причина за най-силните алергични реакции. Изследвания са установили, че някои хранителни добавки, като тартразин, или жълто № 5 и аспартам (търговско име: NutraSweet) изкуствен подсладител причиняват проблеми при някои хора.

Мит номер 8: Хранителната алергия е или през целия живот или се надраства.
Истина: Въпреки че повечето деца обикновено израстват алергията към мляко, яйца, соеви продукти и пшеница, това не важи за всички. В повечето случай хората рядко израстват алергията към фъстъци, дървесни ядки, риба и миди.

Мит номер 9: Хранителната алергия не е опасна.
Истина: Хранителна алергия може да бъде фатална, ако тя е достатъчно тежка за да предизвика реакция наречена анафилаксия. Тази реакция блокира дихателните пътища и затруднява дишането. Бързото поставяне на епинефрин може да ви спаси живота. Ако вие или вашето дете има тежка алергия, вашият лекар може да ви даде рецепта за самостоятелно инжектиране на епинефрин.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *