Кетогенна диета помогна на тригодишно дете да проговори

Тригодишно момиченце от Великобритания успя да проговори след два месеца на кетогенна диета. Детето има рядко генетично заболяване.

sirenaМалката Филдс Тейлър започнала да изяжда всяка седмица по около килограм високомаслено сирене “Филаделфия”, подобно на родния кашкавал.

Кетогенната диета е характерна с рязко увеличение на приеманите мазнини и силна редукция на въглехидратите. При кетогенната диета в организма се отключват процеси, характерни за състоянията на продължителен глад. По време на гладуване протича преустройство на метаболизма с изработване на голямо количество кетонови тела. Това по сложен начин въздейства върху работата на мозъка и нормализира протичащите в него процеси. Кетогенната диета се прилага при формите на епилепсия, които са устойчиви на лекарствени въздействия.

Тригодишната Филдс има дефицитен синдром GLUT1 (GD1). В света са известни 300 подобни случая, 25 от които – във Великобритания. Заболяването е характерно с протеинов дефицит, заради който се нарушава енергоснабдяването на тъкани и най-вече на главния мозък. Пациентите с такава диагноза имат припадъци още от първите дни след раждането, мускулна слабост и нарушена координация на движенията, главоболия и задържане на умственото развитие. Към последните отклонения спада и забавянето на речевото развитие.

Малката Филдс доста се съпротивлявала на диетата, която напълно изключва сладките храни. Постепенно обаче кашкавалът й станал любимо ядене, а състоянието й бързо започнало да се подобрява. Майката на малката пациентка направо не повярвала на ушите си, когато я чула да казва “мама”. Сега близките всячески насърчават детето да произнася по-дълги и сложни думи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Кетогенна диета помогна на тригодишно дете да проговори

  1. Анелия каза:

    Хубаво е в България тази диета да може да се прилага,но за голямо съжаление няма специалисти.Може да се изпратят при добро желание в чужбина да се обучат нужните специалисти и тук да се прилага,но няма средства и желание,а иначе ще се реши проблема на много деца с резистентна епилепсия,диабет, разтройство на развитието и кои знае още колко болести.Няма разбиране ,няма желание и тези деца остават нелекувани,а само се потиска мозъчната дейност с лекарствата,без да се лекува

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *