Европейците гълтат все повече антидепресанти

Гражданите на 29 европейски страни непрекъснато увеличават потреблението на антидепресанти. За периода 1995 до 2009 година то е растяло с по 20% на година.

depresПаралелно с повишеното търсене на успокояващите хапчета се наблюдава намаляване на самоубийствата, коментират от merportal.ru. Годишната редукция е с около 0.8%. Данните са от мащабно изследване, което ще бъде представено в списание PLoS One.
Потреблението на антидепресанти се е увеличавало най-интензивно в Швеция, Норвегия и Словакия. За по-малко от 30 години там то е нараснало 10 пъти. Най-слабо е увеличението в Холандия, Швейцария, България /!!!/, Франция и Люксембург. Исландците са най-големите любители на розови хапчета: там редовно ги гълтат 9% от населението. В Румъния например този дял е 4%.
Интересното е, че там, където расте потреблението на антидепресанти, намаляват самоубийствата. Принципно показателят на суицидите в Европа намалява, но все пак цифрите са стряскащи. Всяка година от живота доброволно си отиват 60 000 европейци! На първо място в черния рейтинг е Литва, следвана от Унгария. В дъното на списъка са Гърция, Италия и Испания с най-нисък показател на самоубийствата.
Медиците са на мнение, че ръстът на потребление в този случай следва да се приеме за положително явление. Очевидно терапията има значение за промяна в суицидалните нагласи и предотвратяването на самоубийства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *