Ранното раждане спасява от рак на гърдата

Рискът от рак на млечната жлеза намалява при жените, които са родили млади. Генетичният механизъм на тази особеност е разкрит от швейцарски учени.

rakСтава дума за раждания във възраст до 20 години, пишат от medlinks.ru. Раждането на бебе на възраст под 20 години намалява двойно вероятността в бъдеще да се развие рак на гърдата. Защо се случва това – до момента не беше изяснено. Генетици от Базелския университет успяха да разкрият чрез хромозомен анализ, че в тъканите на млечната жлеза у току що родили млади самки-мишки, започва активизация на имунната система и диференциация на епителните клетки. В същото време се редуцира активността на гените, задействани в процеса на клетъчно размножаване.

Преведено на популярен език това означава, че се потиска активността на потенциално канцерогенните клетки. Тези изводи са направени на база наблюдения и опити с мишки. Ясно е, че прилагането на хипотезата за човека изисква още по-задълбочени проучвания. Очевидно ранното раждане потиска експресията на клетките, които в бъдеще биха могли да участват в канцерогенен процес. Това е естествен защитен механизъм на тъканите, чието овладяване без съмнение ще направи възможно предотвратяването на множество трагедии. Вероятно ще бъде създаден препарат, който имитира природния процес и така предпазва жените от болестта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *