Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ранното раждане спасява от рак на гърдата

Рискът от рак на млечната жлеза намалява при жените, които са родили млади. Генетичният механизъм на тази особеност е разкрит от швейцарски учени.

rakСтава дума за раждания във възраст до 20 години, пишат от medlinks.ru. Раждането на бебе на възраст под 20 години намалява двойно вероятността в бъдеще да се развие рак на гърдата. Защо се случва това – до момента не беше изяснено. Генетици от Базелския университет успяха да разкрият чрез хромозомен анализ, че в тъканите на млечната жлеза у току що родили млади самки-мишки, започва активизация на имунната система и диференциация на епителните клетки. В същото време се редуцира активността на гените, задействани в процеса на клетъчно размножаване.

Преведено на популярен език това означава, че се потиска активността на потенциално канцерогенните клетки. Тези изводи са направени на база наблюдения и опити с мишки. Ясно е, че прилагането на хипотезата за човека изисква още по-задълбочени проучвания. Очевидно ранното раждане потиска експресията на клетките, които в бъдеще биха могли да участват в канцерогенен процес. Това е естествен защитен механизъм на тъканите, чието овладяване без съмнение ще направи възможно предотвратяването на множество трагедии. Вероятно ще бъде създаден препарат, който имитира природния процес и така предпазва жените от болестта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *