Как да се предпазим от тромбозата на пътешественика?

През последните години възможностите за дълги пътувания нарастват. Милиони хора летят със самолети на далечни разстояния или пътуват денонощия наред с автобуси.

trombozaУвлечени по преживяванията си, хората не винаги обръщат внимание на един прост факт: дългият престой в едно и също /седнало/ положение може да причини сериозни здравословни проблеми или дори смърт! Работата е там, че в подобни условия се получава застой на венозна кръв в долните крайници. Реална е вероятността там да се образува тромб, който да причини емболия /запушване/ на белодробната артерия.

Авиокомпании и медици от цял свят следят статистиката за подобни инциденти и твърдят, че на всеки два часа самолетен полет в неподвижно положение рискът от тромбоза нараства с 18%, отбелязват от medlinks.ru. При самолетни полети над 4 часа рискът нараства двойно. Първоначално се е смятало, че причина за рисковите прояви е тясното пространство в икономичен клас, но събития са се случвали и с пътуващи в по-луксозни условия. Според наблюденията такъв риск има също и за екипажите и помощния персонал в туристическите возила.

За да се избегнат крайните ситуации, при които краката ви са отекли безобразно и не можете да си поемете дъх, е необходимо за се спазват няколко задължителни правила при дълго пътуване:

*Гимнастика на място – сгъване и разгъване на ставите; разходка между седалките; смяна на седналото положение с изправено при всяка удобна възможност.
*Поемане на достатъчно течности, за предпочитане вода.
*Отказ от алкохол, сънотворни и седативи.
*Избор на подходящи дрехи и обувки, които няма да притесняват тялото или да притискат важни кръвоносни съдове.
*Носене на специални чорапи или терлички, които авиокомпаниите препоръчват за преобуване за времето на полета. Те не стягат ходилото, но в същото време поддържат тонуса на долните кръвоносни съдове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *