Какво рискуваме, когато често вземаме душ?

Американски учени твърдят, че честите душове отслабват имунната система. Освен това те могат да станат причина за опасни зарази.

du6Възможно ли е това? Да си вземеш душ освен хигиена е релакс, възможност да смъкнеш умората от деня, да се отпуснеш. Но според доклад на Националната научна академия в САЩ, всяка трета душ-инсталация е бъкана с колонии болестотворни бактерии. Когато вземате душ, бактериите се разпръскват във въздуха и по въздушно-капков път проникват в белите ви дробове. Може нищо лошо да не ви се случи – но можете да пипнете зараза и да се чудите откъде ви е дошла.

Душ-инсталациите доказано са най-мръсната част от битовото водоснабдяване. Изследователи от Университета в Колорадо изчисляват, че концентрацията на бактерии в душа е сто пъти по-висока, отколкото в която и да е друга част на водната инсталация вкъщи. Още когато пуснете душа върху лицето си вие рискувате да влезете в контакт с Mycobacterium avium, което не е безопасно, коментира професор Норман Пейс.
Че нещата наистина са се случили и с вас личи по това, че изпитвате след банята необяснима слабост и умора, мъчи ви суха кашлица, задушавате се. Особено уязвими са възрастните хора, децата и бременните жени, предупреждават от medikforum.ru.

Учени припомнят, че по кожата ни има микроорганизми с полезни функции, които загиват при прекалено често миене. Какъв е изводът? Да загърбим хигиената ли?! Едва ли някой ще се осмели да предложи подобно нещо. Очевидно както за много други неща – и тук важи правилото да не изпадаме в крайности!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *