Виж опасните ефекти на лекарства за диабет!

Лекарства за диабет могат да станат причина за възпаления на панкреаса. Опасните ефекти са регистрирани за продукти на Merck и Bristol-Myers Squibb.

pankreatitСтраничните ефекти на медикаментите са регистрирани в САЩ у пациент, постъпил за лечение с диагноза панкреатит. Последвалите тестове доказват, че хората, приемащи антидиабетни лекарства от споменатите фармацевтични компании, са изложени на двойно по-висок риск от възпаление на панкреаса в сравнение с контролна група на други лекарства. Изяснено е, че споменатите продукти повишават равнището на GLP-1, хормон, който стимулира инсулиновия синтез в панкреаса, информира puls.bg.
Рискът от подобни ефекти на антидиабетните лекарства впрочем е идентифициран още през 2007 година. Ендокринолози са алармирали, че у много от техните пациенти с диабет се наблюдават възпалителни процеси в панкреаса след лечение с въпросната група хормоностимулиращи продукти. Това поставя и пациента, и лекаря в сложна ситуация: от една страна е потребността от прилагане на медикамента заради основното заболяване на диабетика. От друга е рискът на бъде увреден панкреасът. Очевидно всеки казус трябва да се решава персонално, като се преценят рисковете в единия и в другия случай. Това е отговорност на терапевта, е подчертал авторът на изследването – професор Сонал Синг от Университета “Джон Хопкинс” в Балтимор. Негова грижа е да състави персонален терапевтичен план, като отчете всички конкретни условия. Медикаментите са ефективни в лечението на диабета, но винаги има риск да бъде засегнат сериозно панкреасът.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Виж опасните ефекти на лекарства за диабет!

  1. дида каза:

    Аз съм с диабет тип 2 и пия Глюкофаж 850 два пъти дневно. Стойностите на кр.захар от дълго време ги нормализирах, но при поредната консултация с лекуващият ме ендокринолог / професор е и не живея в България/ каза,че според най-нови изследвания Глюкофаж-ът е даже противораков и да не съм нито го намалявала,нито да го спирам. И на кой да вярвам сега ? На моят лекуващ,или на писанията по сайтовете ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *