Защо трябва да ядем повече сладки картофи?

Оцветените в ярки багри заради съдържащите се в тях каротиноиди и богати на влакнини сладки картофи са сред зеленчуците с най-висока хранителна стойност. Те предотвратяват рак, дегенеративни очни болести, депресия и сърдечносъдови заболявания.

сладки картофиПолезни вещества

Бета-каротин – Сладките картофи са изключително богат източник на този растителен пигмент. Бета-каротинът предотвратява някои ви­дове рак (на стомаха, панкреаса, устната кухина и венците) и маку- ларна дегенерация.

Витамин B6 – Сладките картофи осигуряват витамин В6, който пред­отвратява сърдечносъдови заболявания, инсулт, депресия и безсъ­ние.

Витамин С – Той укрепва имунитета и ускорява заздравяването на рани. Освен това предотвратява развитието на дегенеративни очни заболявания.

Калий – Съдържа се в изобилие в сладките картофи (397 мкг в един картоф), понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдеч­носъдови заболявания, образуване на камъни в бъбреците и инсулт.

Кафеена киселина – Това фенолно съединение проявява обеща­ващи свойства за борба с рак и вируса на СПИН.

Лутеин и зеаксантин – Тези два каротиноида придават на сладки­те картофи техния светлооранжев цвят и предпазват от атеросклеро­за, някои видове рак и очни заболявания.

Неразтворими влакнини – Когато се консумират с кората, слад­ките картофи са отличен източник на неразтворими влакнини, които предотвратяват запек, дивертикулоза, хемороиди и затлъстяване (един средно голям сладък картоф осигурява над 2 г неразтворими влакнини).

Пектин – Около половината влакнини в сладките картофи са разтво­рими пектинови влакнини, които регулират нивата на холестерола.

Растителни стероли – Тези понижаващи холестерола съединения намаляват риска от рак, тъй като се свързват с токсичните вещества в храносмилателния тракт и ги извеждат от организма.

Хлорогенова киселина – Предварителните изследвания сочат, че този противораков фитохимикал може да неутрализира опасните патогени и вируси.

За максимална полза

Консумирайте сладките картофи необелени, за да се възползвате в по-голяма степен от бета-каротина и влакнините. Печенето на фурна и на скара увеличава концентрацията на бета-каротин, а картофите стават още по-сладки, тъй като скорбялата в тях се превръща в захар.

 

Малко известно за вегетарианството…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *