Зехтинът чисти лошия холестерол

Той е изключително богат на уникални полезни фитохимикали, витамин Е и мононенаситени мазнини. Всички тe способстват за прочистването на артериите от холестерола. Изследванията сочат, че зехтинът помагаш при диабет, ревматоиден артрит, инсулт, рак на гърдата и дебелото черво.

Полезни вещества

Витамин Е – Зехтинът е един от най-ценните източници на този ина­че оскъден в храната витамин, който предпазва от пораженията на свободните радикали. (Една супена лъжица зехтин осигурява около 8% от препоръчителния дневен прием за витамин Е.)

Лигнани – Съдържат се в зехтина екстра върджин и са силни антиоксиданти, които предпазват от рак на гърдата, дебелото черво и про­статата, като на ранен етап потискат раковите изменения в клетките.

Мононенаситени мазнини – Когато вместо наситени се използ­ват мононенаситени мазнини, се понижава нивото на общия и „ло­шия“ (LDL) холестерол, като едновременно с това се повишава кон­центрацията на „добрия“ (HDL) холестерол. Изследванията сочат, че хранителен режим, при който се приемат мононенаситени мазнини, може да намали риска от хронични заболявания, включително ар­трит, някои видове рак и сърдечносъдови проблеми. Зехтинът е с най-високо съдържание сред всички останали растителни масла (73%). За сравнение – кокосовото масло е с 6%, а царевичното или соевото олио – с 24%.

Хидрокситирозол и олеуропеин – Тези антиоксидантни фитохимикали действат съвместно и по този начин предпазват от рак на гърдата, високо кръвно налягане, бактерии, причиняващи инфек­ции, както и от сърдечносъдови заболявания.

За максимална полза

За да запазите както вкуса му, така и съдържащите се в него полезни съединения, съхранявайте зехтина в херметически затварящи се съдове в хладилника или на друго хладно и тъмно място, като го употребите колкото е възможно по-бързо след отваряне на опаковката. Съхраняваният в хладилника зехтин може да се втвърди – преди да го използвате, го оставете на придобие стайна температура

Порция здраве

Тъй като вследствие на високата температура и препаратите, използвани при производството на зехтин, хранителните ве­щества в него се губят, купувайте продукти, които са били подложени на минимална преработка (например екстра вър­джин или студенопресован зехтин).

Кулинарни идеи

  • Накиснете люти чушки, зелени под­правки, портокал, лимон или лимонова кора (а може и комбинация от тези със­тавки) в зехтин и оставете да престоят две седмици, след което прецедете теч­ността. Използвайте овкусената мазни­на за приготвяне на спагети, салати или пица.
  • Използвайте зехтин вместо други мазнини или топено краве масло за приготвянето на печени изделия и де­серти.
  • Вместо краве масло поднесете овкусен зехтин и поръсвайте с него хляба.
  • Не забравяйте, че маслините също обогатяват храната със своите лековити качества и деликатен вкус. Прибавяйте нарязани маслини в сосове за спагети, салати, задушени ястия или в тесто за пица или хляб.
  • Използвайте зехтин, когато пригот­вяте палачинки или гофрети.

 

 

Зехтинът… не е само за готвене!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *