Новият начин на хранене

Днес сме във вихъра на нова и въл­нуваща епоха в областта на проуч­ванията, свързани с храненето.

Уче­ните отдавна са преминали отвъд етапа на добре познатите витамини и минерали и са започнали да идентифицират нов арсенал от хра­нителни вещества, които биха мог­ли да играят активна роля в предот­вратяването и/или справянето със здравословните проблеми. Изслед­ванията сочат, че в една-единствена растителна храна понякога се съ­държат хиляди вещества, наречени фитохимикали – съединения, отго­варящи за ярките цветове и специ­фичния вкус и аромат на плодовете, зеленчуците и пълнозърнесгите продукти. Съвсем обикновени кул­тури като грах, картофи или ябълки осигуряват вещества, които могат да предотвратяват рак, сърдечносъ­дови заболявания, депресия, за­тлъстяване, алергии и редица други здравословни проблеми.

В естественото си състояние фитохимикалите действат като пред­пазни бариери, защитаващи расте­нията от насекоми, бактерии, виру­си, ултравиолетови лъчи и други заплахи, произтичащи от заобикаля­щата среда. За щастие ползата от фитохимикалите се простира отвъд растителния свят. Оказва се, че по един или друг начин тези мощни растителни съединения предпазват и човешкия организъм от заболява­ния. Според изследванията редица фитохимикали помагат на тялото да изхвърли потенциално опасните ве­щества и предпазват дезоксирибо- нуклеиновата киселина (ДНК) в клетките от увреждания, които биха могли да ускорят развитието на да­дена болест. Голям брой фитохими­кали стимулират имунните клетки и ензимите, борещи се с инфекциите. Други нормализират хормоналния баланс, като по този начин понижа­ват риска от хормонално обусловени ракови и други заболявания (напри­мер симптомите, свързани с менопауза; рак на гърдата и простатата). Много други фитохимикали дей­стват като антиоксиданти, неутрали­зирайки вредните свободни радика­ли (неустойчиви кислородни моле­кули), за които се предполага, че играят решаваща роля в началните етапи от развитието на редица деге­неративни заболявания.

Значението на пълноценното хранене

Тъй като изследванията върху фи­тохимикалите са в самото начало, все още не е установено какъв тряб­ва да бъде техният оптимален и безопасен прием. Най-добре е да се набавят чрез консумация на раз­нообразни продукти. Това е полез­но поради няколко причини. Фито­химикалите в една конкретна храна могат да се комбинират, за да се справят с определено заболяване и да подобрят физическото състоя­ние. Но също така веществата, съ­държащи се в различни продукти, могат да работят съвместно и да повлияят благотворно на здравето като цяло. Освен това се предпола­га, че влакнините, витамините, ми­нералите и други съставки в храна­та подсилват и регулират действието на фитохими­калите.

 

 

 

Трябва ли да забравим за пържените храни?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *