Свързана ли е честотата на изхождане с цялостното здраве?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново изследване показва, че има връзка между перисталтиката (честотата на изхождане) и общото здравословно състояние

има връзка между перисталтиката (честотата на изхождане) и общото здравословно състояние

Колко често ходите по голяма нужда? Ново изследване предполага, че честотата на изхожданията може да е свързана с дългосрочното здраве.

Проучването, проведено от Института по системна биология в САЩ и публикувано в списанието Cell Reports Medicine, установява, че броят пъти, в които ходите до тоалетна на ден или седмица, може да повлияе на вашия микробиом и риска от хронично заболяване.

„Като цяло, това проучване показва как честотата на движение на червата може да повлияе на всички телесни системи и как необичайната перисталтика да бъде важен рисков фактор за развитието на хронични заболявания“, обяснява съавторът на изследването Шон Гибънс, д-р, доцент в Институтът за системна биология. „Тези прозрения биха могли да осигурят информация за стратегии за управление на перисталтиката, дори при здрави популации, за подобряване на здравето.“

Освен това, новото изследване открива каква е идеалната честотата изхождане.

Ето какво трябва да знаете за ходенето по голяма нужда и връзката му с хроничните заболявания и колко пъти трябва да акате всеки ден, за да се радвате на добро здраве.

 

Какво точно открива изследването?

 

В него се разглеждат данните за здравето и начина на живот на повече от 1400 здрави хора на възраст от 19 до 89 години.

Участниците са преобладаващо бели (83%), главно от тихоокеанския северозапад, а над половината са жени. Тяхната информация, която включва проби от кръв и изпражнения, първоначално е била събрана от Arivale, вече затворена биотехнологична компания, която оперира в Сиатъл между 2015 и 2019 г.

Изследователите също проучват честотата на изхождане по собствена оценка на участниците и ги групират в четири категории: запек (едно или две изхождания всяка седмица), ниска нормална (между три и шест изхождания всяка седмица), висока нормална (между едно и три изхождания всеки ден) и диария (четири или повече изхождания всеки ден).

След като всички данни са събрани, екипът започва да търси връзки между честотата на ходенията на участниците и други фактори, включително начин на живот, демографски данни, генетика, здраве на чревния микробиом, метаболити в кръвта и плазмена химия.

Констатациите показват, че по-младите хора, жените и тези с по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ) ходят по-рядко.

Но изследователите също са открили ясна връзка за честотата на изхождане и вариации в кръвта и в изпражненията на здрави индивиди, които не зависят от възрастта, пола, индекса на телесната маса, генетиката и редица здравни маркери.

Някои бактерии в червата, които са свързани със здрав чревен микробиом, се появяват по-често при хора, които според съобщенията са ходили между един и два пъти на ден, което изследователите наричат „златна среда”. Междувременно бактериите, за които е известно, че ферментират протеини, се появяват по-често при участници, които са имали запек или диария.

Хората, които акат по-рядко, показват признаци на намалена бъбречна функция, докато тези, които ходят много по-често, имат маркери за нарушена чернодробна функция.

„При хора със запек видяхме повишаване на токсините, получени от микроби в кръвта, за които е известно, че увреждат бъбреците при пациенти с хронично бъбречно заболяване. Един от тези токсини, индоксил сулфатът, също е свързан с намалена бъбречна функция при тези здрави индивиди“, казва Гибънс. „При хора с диария видяхме повишени маркери за възпаление и маркери за лоша чернодробна функция.“

Шон Гибънс, д-р, доцент в Институтът за системна биология в САЩ и съавтор на изследването.

 

Има ли връзка между хроничните заболявания и честотата на изхождане?

 

Новото изследване показва само косвена връзка между честотата на изхождане и хроничните заболявания, а не „причинно-следствена връзка“, обяснява Гибънс.

И все пак, „тази работа сочи към предизвикани промени в тялото, които могат да увеличат риска от развитие на редица хронични заболявания, свързани със стареенето“, добави той.

Все още обаче не е ясно защо или как честотата на ходенето по голяма нужда има този ефект върху хроничните заболявания и цялостното здраве. Необходими са повече изследвания за по-дълъг период от време, за да се определят действащите механизми.

Въпреки че в новото изследване не са посочени специфични хронични заболявания, много предишни проучвания са свързвали здравето на червата с хронични заболявания, включително възпалителни заболявания на червата, сърдечно-съдови заболявания, някои автоимунни състояния и неалкохолна мастна чернодробна болест.

 

Как да поддържате добро здраве на червата и храносмилателната система?

 

Новото изследване показва, че здравето на червата и храносмилателния тракт е важно за поддържане и подобряване на цялостното здраве.

Не е изненадващо за изследователите, че хората, които съобщават, че имат диета, богата на фибри, пият повече вода и редовно спортуват, обикновено имат по-добра перисталтика.

„Открихме, че яденето на повече плодове и зеленчуци е свързано с по-добра честота на изхождане“, казва Гибънс. „За тези, които искат да поддържат добро здраве, предлагам да ядат много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена, да правят редовни упражнения и може би да приемат добавки с фибри”, съветва още той.

Линк към проучването: https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(24)00360-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666379124003604%3Fshowall%3Dtrue 

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *