10 признака, че може да имате увреден черен дроб

Незабавно потърсете лекар при наличието на някое от тези оплаквания

Черен дроб
Тези оплаквания алармират за чернодробни проблеми

На всеки е известно, че черния дроб е един от най-важните органи в човешкия организъм. Той има важната задачата да пречиства кръвта от токсините, които се задържат в тялото след консумацията на храна, алкохол, лекарства. Именно за това е изклучително важно да му обърнем нужното внимание и да го поддържаме в добро здраве.

Нарушената фукнция на черния дроб може да се отрази негативно на всички останали органи и системи в тялото. Причините за чернодробните заболявания са много, те включват: вирусни заболявания (хепатит), злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене и др.

 

Тук ще ви разкрием, какви са първите симптоми на заболял черен дроб:

 

  1. Постоянно чувство за умора

Това е от най-лесните за забелязване симптоми на болен черен дроб. Постоянното чувство за умора и желанието за сън са сигурен признак, че черния дроб е задръстен от токсини и не може да функционира нормално.

  1. Загуба на апетит

Загуба на апетит, за която няма обяснение е знак, че черния дроб не може да отделя достатъчно жлъчка. Липсата на апетит и загубата на тегло сигнализират за невъзможност на организма да усвоява храната, която консумира.

  1. Гадене и повръщане

Един от честите признаци на заболял черен дроб. Тези оплаквания могат да са в резултат на много други стъстония като морска болест, бременност, хранително натравяне. Проблемът е, ако се задържат за прекалено дълъг период от време. Това означава, че навярно черният дроб е увреден и не може да се справи с елиминирането на токсините.

  1. Проблеми с храносмилането

Черния дроб отделя жлъчка, която спомага за храносмилането и усвояването на мазнини. Ако функцията на черния дроб е нарушена той не е в състояние да произвежда достатъчно от тази течност. Това се отразява на храносмилането и може да е причина за стомашно-чревни раздразнения, диария, запек и др.

 

  1. Потъмняване на урината

Заболелия черен дроб не може да отдели ненужния билирубин, което води до промени в цевта на урината, тя може да стане оранжева или кафява без видима причина.

  1. Промяна в цвета на изпражненията

По-светлия цвят на изпражненията алармира за недостига на жлъчка. Потърсете консултация с лекар, ако забележите, че изпражненията имат бледожълт или сив цвят в продължение на няколко дни.

  1. Жълтеница

Необикновено високите нива на билирубин в организма причиняват пожълтяване на кожата, очите и езика. Пожълтяването може да бъде знак и за проблеми с жлъчката или панкреаса.

  1. Коремни болки и спазми

Появата на болки в долната част на корема, без обяснение, е един от признаците за чернодробно заболяване. Ако ви се случва често, обърнете се към медицинско лице.

  1. Подуване

Задържането на излишни течности в тялото е сигурен сигнал, че трябва да отидете на преглед. То може да се дължи на сърдечна недостатъчност, заболяване на бъбреците, хормонален дисбаланс и увреден черен дроб.

  1. Кожни проблеми

Болният черен дроб често е причина за сърбежи по кожата, синини, видими вени. Чувствителната кожа е един от признаците, на който трябва да обърнете внимание.

Източник: bukvarche.com

LecoVita ЛИВЪРВАКС е продукт за профилактика при продължителен прием на лекарства, честа употреба на алкохол и храни с високо съдържание на животински мазнини. Препоръчва се при: нарушени чернодробни функции – за детоксикация и защита на черния дроб, за регенерация на чернодробните клетки и при токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб и жлъчката.

„Прекарах хепатит и LecoVIta ЛИВЪРВАКС ми помогна да се възстановя. Продуктът е много добър и си заслужава парите!“ – Стоян Димитров

LecoVita ЛИВЪРВАКС веган капсули 450mg х 30 /за черния дроб и жлъчката/
LecoVita ЛИВЪРВАКС веган капсули 450mg х 30 /за черния дроб и жлъчката/

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “10 признака, че може да имате увреден черен дроб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *