Сънна парализа – какво е това и защо се появява?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Сънна парализа е състояние, което възниква, докато човек е буден или спи

сънна парализа

Сънна парализа е заболяване, характеризиращо се с епизоди на краткотрайна загуба на мускулен тонус по време на прехода от сън към бодърстване при запазване на съзнанието. В съвременната неврология това състояние се нарича още катаплексия на сън и бодърстване и принадлежи към групата на хиперсомниите.

Парализата на съня се проявява с невъзможност за произволни движения и говор за няколко секунди, по-рядко минути и може да бъде придружена от халюцинации, чувство на страх, задух и тежка дневна сънливост. Диагнозата се поставя клинично въз основа на характерни оплаквания, потвърдени с полисомнография и тестове за латентност на съня. Лечението включва хигиена на съня, когнитивна поведенческа терапия и лекарства.

Може и да ви се е случвало нещо такова: събуждате се посред нощ и осъзнавате с ужас, че не можете да се движите – сънна парализа. Това явление се смята от някои за мистично и се свързва с извънземни, самодиви и други окултни създания. То е отразено в литературата и изкуството на различни времена и народи, описано е в древни медицински трактати, но има напълно научно обяснение. В тази статия ще разсеем митовете за сънната парализа и ще я обясним. Освен това от нея ще научите трябва ли да се притеснявате, ако изпаднете в състояние на сънна парализа, и как да я лекувате?

Какво е това сънна парализа?

Сънят ни се състои от поредица цикли, които следват един след друг през цялата нощ. Парализата на съня е нарушение на съня, което понякога възниква при човек, който е в 90-минутен REM (парадоксален) сън. Озовава се между съня и реалността, като същевременно си мисли, че е в пълно съзнание. Има измама на чувствата. През този период между бодърстването и съня тялото естествено става атонично (летаргично, отпуснато), човекът се събужда и със страх осъзнава, че не може нито да се движи, нито да говори, т.е. се чувства парализиран. Това състояние често е придружено от халюцинации.

Има следните видове парализа на съня:

➤ Хипногична форма. Най-често се среща и може да се появи в началото на цикъла, когато заспите.

➤ Хипнопомпична форма. По-рядък тип, възниква в края на REM-фазата на съня, по време на внезапно събуждане.

Освен това и двете форми могат да се комбинират при един и същи човек.

Сънната парализа и нейните халюцинаторни прояви са известни отдавна. През вековете се споменава в медицинската литература под различни имена, но с едни и същи клинични прояви. Така например, в немската и френската литература до края на 19 век се използва латинският термин инкуб. Изразът „сънна парализа“ е въведен през 1928 г. от Самюел Александър Киниър Уилсън, а от 2011 г. е приет и включен в Международната класификация на нарушенията на съня.

Описание на симптомите на сънна парализа

сънна парализа

Хората, страдащи от сънна парализа, описват следните усещания:

• заплашително присъствие на човек, който е наблизо;
• страх и безпокойство;
• усещане за задушаване;
• натиск върху тялото (най-често върху гърдите).

Много често това състояние е придружено от халюцинации:

➠ слухови – скърцане, стъпки;
➠ визуални – възприемане на предмети или светлина, които не са там;
➠ кинестетични – усещане за падане, реене, вибрация, напускане на тялото и левитация.

По-рядко срещани са усещанията за изтръпване, което е подобно на токов удар, вибрации, болка, студ, миризми, движение на одеяла или сексуални взаимодействия.

Колко дълго продължава сънната парализа?

Пристъпите на сънна парализа обикновено са кратки и продължават само секунди. Максималната продължителност на един епизод може да продължи и няколко минути, но се случва сравнително рядко. Въпреки това, дори минимален период е достатъчен, за да изплаши човек.

Колко често се среща сънната парализа?

Според различни проучвания около 25% от населението ще преживее поне един епизод на сънна парализа през живота си. От 0,3 до 6,2% от хората се оплакват от повече или по-малко тежки форми, които се появяват редовно. Хората с нарколепсия често изпитват парализа на съня (от 20 до 40%), тъй като това заболяване по дефиниция е аномалия на парадоксалния сън. Среща се и при студенти (до 28,3% от анкетираните) и психиатрични пациенти (от 31,9% до 34,6%).

Жените са по-податливи, и при тях то се среща с малко по-висока честота (няколко процента), отколкото при мъжете. Според статистиката най-често се проявява в юношеска възраст с пик при подрастващи, които са между 10 и 17-годишни.

Как възниква сънната парализа?

По време на сънна парализа човек се събужда, чувства се буден, но не може да се движи или говори, сякаш е парализиран. В същото време той е доста наясно със заобикалящата го среда, например леглото или шумовете наоколо. Човекът вижда, може да диша и безуспешно се опитва да крещи. Усещането е като буден сън. Науката дава следните обяснения за това явление.

Мускулна релаксация по време на сън

Обикновено тялото се парализира само по време на бърз (парадоксален) сън – фаза, придружена от много сънища. Това е естествена защита, за да попречи на човек да реагира физически на съня и да се нарани заради емоционални изблици. Мозъкът временно парализира мускулната дейност, предотвратявайки всяко движение. Получената мускулна атония възниква под въздействието на невротрансмитерите глицин и гама-аминомаслена киселина (ГАБА), които потискат моторните неврони в гръбначния мозък.

Нарушаване на мозъчната и мускулната функция при събуждане

Анормална парализа на съня възниква, когато двигателните функции на тялото остават инхибирани след събуждане, или когато механизмът се задейства преждевременно. Събужда се само мозъкът, а не останалата част от тялото, тъй като тонусът на скелетните мускули остава потиснат. Така човекът е в капан, осъзнава света около себе си, контролира дишането си, но не може да се движи или да говори.

Защо сънната парализа е придружена от халюцинации?

Парализата на съня често се свързва с преживявания, които изглеждат много реалистични. Слухови халюцинации, както и усещане за притискане от тежестта на тялото, изтръпване, кинестетични и сенестетични впечатления отбелязват повече от половината хора, които са преживели сънна парализа. По правило те са придружени от емоции на страх, чувство за опасност или неизбежна смърт.

Зрителни, слухови и кинестетични халюцинации, въртящи се около заплашителното присъствие на един или повече хора в стаята, са много по-рядко срещани, според проучване, проведено наскоро. Около 5% от хората изпитват чувства на гняв, тъга и приятен екстаз, включително такива от еротичен характер. Сомнолозите вярват, че страхът и възможните халюцинации са причинени от междинно състояние на съзнанието в мозъка, което може да включва плашещи „дневни сънища“.

Причини за парализа на съня

Според учените, факторите, допринасящи за появата на това нарушение на съня, могат да бъдат следните:

✓ Наследствена предразположеност;
✓ Възраст – най-често от сънна парализа страдат тийнейджъри и млади хора;
✓ Определена позиция на тялото – според статистиката по-голям брой епизоди възникват, когато човек лежи по гръб;
✓ Психично здраве – стрес, безпокойство, определени заболявания като биполярно разстройство;
✓ Нарушения в графика на съня;
✓ Проблеми със съня, свързани с други фактори – нощни крампи, нарколепсия, излагане на светлина и други;
✓ Страничен ефект на някои лекарства;
✓ Лоши навици – алкохол, наркотици и други психотропни вещества.

Нарушения на съня и будност

Спусък за събуждане на човек по време на REM сън може да бъде нередовен график, свързан с промяна на часовите зони или редуващи се работни смени. Причините за лошо качество на съня включват постоянна липса на сън и влиянието на дифузна или синя компютърна светлина.

Генетични фактори

Както отбелязват изследователите, разпространението на сънната парализа варира значително в зависимост от етническата група. Освен това има случаи на това явление сред членове на едно и също семейство. Някои гени, участващи в цикъла сън-събуждане, могат също да участват в сънната парализа и да повлияят на податливостта към нея. Следователно, не може да се изключи генетичния фактор за появата на този тип парасомния.

Разстройство на психичното здраве

Сънната парализа може да засегне всеки, но хората, чието психично здраве е влошено, са изложени на по-голям риск. Рязка промяна в начина на живот, свързана с преместване, тежка загуба на любим човек, развод или нова работа нарушава спокойствието. Пациентите със сънна парализа често имат анамнеза за травма или посттравматично стресово разстройство, като например от сексуално насилие.

Психологическите фактори също включват:

► умора и преумора;
► стрес;
► затруднено заспиване, причиняващо нервност;
► панически атаки;
► генерализирано тревожно разстройство;
► страх от смъртта и социална фобия;
► сериозни психични разстройства, например биполярност;
► личностни черти, като повишени нива на дисоциация;
► развито въображение, вяра в паранормалното или свръхестественото.

Естеството на тези факторите и последствията от тях все още не е достатъчно добре изяснено.

Употреба на наркотици и алкохол

Изследванията показват, че причините за парализа на съня включват пристрастяване към наркотици, алкохолизъм, прием на определени лекарства и дори някои подобрители на вкуса (по-специално мононатриев глутамат).

Как да се измъкнете от сънната парализа?

За да излезете от сънна парализа, трябва да се научите да контролирате емоциите си. Експертите препоръчват да се избягват действия и реакции, които увеличават тревожността и неприятните аспекти. На първо място, важно е просто да наречете случващото се с правилното му име: това е сънна парализа, краткотрайно прекъсване на излизането от REM сън, а не паранормално събитие или дяволско обладаване. Трябва да запомните, че няма да умрете от това и че ще мине след няколко секунди: диафрагмата работи добре и ви позволява да дишате, дори и да изпитвате известни затруднения.

Можете да премахнете страха и другите неприятни аспекти, които съпътстват парализата на съня, като използвате различни техники за релаксация или събуждане.

Сомнолозите съветват да направите следното:

✓ Използвайте мускулната сила на малките мускули. Струва си да се помни, че мускулната атония засяга напълно само постуралните мускули. Голяма част от малките мускули на тялото остават незасегнати, така че може да опитате да движите пръстите на ръцете или краката, да свивате и отпускате юмруци, да мърдате езика в устата си или да движите погледа си.

✓ Опитайте се да предизвикате приятни емоции. Човек може произволно да насочи халюцинациите, за да им придаде приятен характер и да ги превърне субективно положителни преживявания. Например, представете си, че лежите на плажа на слънце и се опитайте психически да се отпуснете.

✓ Прилагайте софрологични техники. Упражненията от софрологията, съчетаващи дихателни практики и характерни визуализации, които ви зареждат с положително настроение, ще ви помогнат да излезете от сънната парализа и да заспите спокойно.

✓ Други начини. Освен това, знаейки, че обикновеният външен контакт е достатъчен, за да се върнете към нормалното, можете да помолите партньора си в леглото да се намеси веднага щом определени „улики“ (стонове, треперещи вдишвания) го накарат да осъзнае състоянието ви.

Каква е опасността от сънна парализа?

Човек всъщност не е в никаква опасност по време на епизод на този тип парасомния, но това може да има дълбок ефект върху съзнанието, както и върху някои аспекти на здравето.

Влияние върху качеството на съня

Преживяването на сънна парализа може да бъде психологически травматично и да предизвика страх от повторение в бъдеще. Човек ще се страхува да заспи, ще се появи безсъние, безпокойство, тревожност и постоянна липса на сън. Лошото качество на съня от своя страна е една от причините за парасомния и може да доведе до други заболявания поради намаляване на имунитета.

Психологически последствия

Паниката и страхът са две естествени реакции, които възникват по време на сънна парализа. Осъзнаването на факта, че човек е обездвижен предизвиква паника, което засилва кошмарния характер на халюцинациите. Особено впечатлителните хора могат да свържат тези явления с мистицизъм, лоши поличби, а някои да видят в тях и потвърждение на своите паранормални способности. Това може да се превърне в мания и да се отрази негативно на психиката.

Възможност за повторна поява

Сънната парализа обикновено настъпва по време на REM сън около 3-4 сутринта. Поради факта, че по това време много хора са имали халюцинации, „виждали“ са чудовища и други мистични създания, този отрязък от време се нарича „вещерски час. Хората, които са преживели няколко епизода на парасомния, започват да изпитват страх от повторение, обсебени от своите преживявания

Заключение

Парализата на съня е доброкачествено и най-често временно разстройство. Въпреки че причинява безпокойство на човек, това не е сериозно заболяване. Въпреки плашещите явления, които съпътстват сънната парализа, тя няма сериозни физически последствия и е свързана само с неприятни емоции. Ако вярвате на статистиката, откакто съществува и се разисква от учените, не е имало нито един смъртен случай, заради парализа по време на сън. Само ако човек има сърдечно заболяване, силният страх може да повлияе негативно на здравето му.

Как да предотвратим сънната парализа

Най-добрият начин да избегнете парализата по време на сън е да разберете причините за нейното възникване. Например, избягвайте да спите по гръб. Направете всичко, което трябва да се направи, за да спите добре. Създайте си график на сън и почивка и го спазвайте. Научете се да управлявате стреса и безпокойството. Няма нужда да подхранвате паниката и страха, като търсите мистични отговори. Това само увеличава стреса преди лягане. Във всеки случай парализата ще изчезне сама. От друга страна, ако сънната парализа се появява често, по-добре е да се консултирате с лекар.

Кога да посетите лекар

Ако епизодите на сънна парализа зачестят въпреки взетите предпазни мерки за предотвратяване на разстройството, трябва да се консултирате с лекар. В допълнение, контактът с лекар няма да навреди, ако парасомнията се появи не след събуждане, а при заспиване, както и когато се усеща необичайна сънливост през деня.

Консултацията с лекар има за цел да успокои пациента, като му обясни истинския механизъм на това необичайно явление. Вашият лекар ще направи всичко възможно, за да открие причината и може да предложи лекарство, което възстановява мускулната сила по време на REM-съня. Лечението с антидепресанти трябва да се използва само в най-тежките случаи.

Източник: empathycenter.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *