Първи случай на холера в България от над 100 години

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Има ли повод за притеснение, кой е заразеният с холера, има ли опасност за населението, как се предава болестта и как можем да се предпазим?

За пръв път от над век в България има регистриран случай на холера. Става въпрос за индиец на 23 години, който живее у нас.Между 13 август и 2 септември той е бил в Ню Делхи в родната му Индия. След прибирането си в България на 3 септември той получава силна диария, и при лабораторно изследване се потвърждава, че неразположението му е причинено от бактерията, позната още като холера.

Взети са незабавни мерки и болният е изолиран в стая със самостоятелен санитарен възел в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести. Състоянието му е добро, а лицето, с което съжителства, също е под карантина.

Експертите смятат, че няма опасност за населението в страната. Благодарение на пречистването на водата, болестта практически не съществува в Европа.

Но новата новина е, че холера е открита и в мъртва риба в язовир Въча, край град Кричим. За случая ще научите по-долу, но първо нека разясним какво точно представлява тази болест.

 

Какво представлява холерата?

 

Холерата е силно заразно, диарийно заболяване, причинено от бактерията Vibrio cholerae. Въпреки че често се смята за болест от миналото, тя все още е проблем в по-бедните страни по света.

Хората, заразени с тези бактерии, разпространяват болестта чрез своите изпражнения. Това се случва най-често, когато заразени изпражнения попаднат във водната система. Ако водата не е правилно дезинфекцирана (почистена), хората, които я използват за пиене, готвене и миене, рискуват да се заразят.

Когато човек яде или пие храна или вода, съдържаща V. cholerae, бактериите се размножават в него, след което карат тънките черва да отделят течност, което води до диария.

Холерата обикновено не се разпространява директно от човек на човек, но може. Затова личната хигиена, като редовното миене на ръцете със сапун, е изключително важна.

Холерните бактерии също живеят в солени реки и крайбрежни води. Възможно е някои хора да се разболеят от ядене на сурови или недостатъчно обработени миди и други морски дарове, въпреки че това е рядкост.

 

Какви са симптомите на холера?

 

Инфекцията с холера може да бъде лека, без симптоми. Но около 10% от заразените хора развиват тежки симптоми, 12 часа до пет дни след поглъщането на бактерията. Те включват:

• Остра диария и изключително воднисти изпражнения.

• Силна жажда.

• По-рядко уриниране.

• Мускулни крампи.

• Безпокойство или раздразнителност.

• Повръщане

• Слабост.

Леките симптоми могат да изчезнат сами за няколко дни. Но дехидратацията може да стане опасна за живота много бързо. Ранното лечение на болестта е изключително важно, тъй като заболяването може да бъде смъртоносно, а ранният прием на антибиотик и достатъчно течности може да предотврати този най-лош изход.

 

Как се лекува холерата?

 

Най-важната част от лечението на холера е предотвратяването на дехидратацията. Всеки болен трябва незабавно да замени течностите и солите, които е загубил. Лекарите обикновено предписват:

• Разтвор за орална рехидратация: Може да се наложи изпиването на големи количества предварително приготвена смес от захар, соли и вода.

• Интравенозни вливки: При тежки случаи на дехидратация, може да се наложи използването на система, за да се вливат течности директно във вените.

• Антибиотици: Също така се използват и антибиотични средства, за да се ускори освобождаването на организма от бактерията.

При деца под 5 години може да се изпише и цинк.

Бактериите V. cholerae обикновено изчезват от тялото в рамките на две седмици.

 

Намерена е умряла риба с холера в язовир Въча. Има ли повод за тревога?

 

При изследването на рибата от язовира са открити бактерията V. cholerae и още 2 опасни патогена. Заключението е направено от експертите на БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните), след като са направили лабораторен анализ на пробите. Изследването е проведено, тъй като през лятото е забелязано, че измира голямо количество риба във водоема.

Резултатите показват наличието на три патогена в умрялата есетра – aeromonas hydrophila, vibrio cholerae и aeromonas veronii. От БАБХ съобщават, че според тях не холерната бактерия е убила рибата. Те също така успокояват, че този щам на холера не е опасен за хората.

От агенцията са алармирали и държавния здравен инспектор, доц. д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че холерните вибриони се срещат в околната среда, но са рискови за хората, единствено когато са аглутиниращи. В този случай става въпрос за неаглутиниращи вибриони, което означава, че няма риск за популацията.

Дурга важна подробност е, че язовирът не се използва за битови и питейни потребности, така че няма заплаха някой да консумира замърсена вода.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

 

Как може да се предпазите от холера и има ли опасност разпространение в страната?

 

Както споменахме по-горе, холерата е заболяване, което не се е срещало в България повече от век. В случая на заразения човек бактерията е попаднала в него, докато е бил в Индия, а холерата, намерена в рибата, не е опасна за човека и се среща естествено в околната среда. Здравните власти успокояват, че няма място за притеснение.

Все пак има някои основни правила, които е важно да се спазват, за да се сведе риска от заболяване до минимум и е особено важно да се изпълняват, ако пътувате в чужбина:

• Избягвайте да пиете чешмяна вода и не използвайте ледени кубчета, ако имате съмнения за чистотата й. Важно е също да не я използвате и за миене на чинии, зъби и приготвяне на храна.

• Не яжте сурови или недосготвени морски дарове.

• Яжте предварително пакетирани храни или прясно приготвени такива, които са сервирани горещи.

• Мийте ръцете си със сапун и чиста вода, особено преди да се храните или да готвите.

• Ако нямате чиста вода или сапун, използвайте дезинфектант за ръце с най-малко 60% алкохол.

Ако все пак се разболеете по време на екскурзия до някоя екзотична дестинация, е важно незабавно да потърсите лекарска помощ. Трябва възможно най-бързо да започнете да се хидратирате и да си набавяте електролити, за да избегнете дехидратация. Тежкото дехидратиране на организма може да причини сериозни здравословни проблеми и дори смърт.

Източници: https://my.clevelandclinic.org; https://www.sciencedirect.com; https://www.medicalnewstoday.com; https://btvnovinite.bg; https://www.marica.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *