Мозъкът на съвременния човек е натъпкан с микропластмаса

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Микропластмаса има буквално навсякъде и трайно се е настанила в мозъците ни, показа ново изследване

Микропластмаса
Микропластмаса има навсякъде около нас

През последните 8 години концентрацията на микропластмаса се е увеличила с 50 процента, и сега в главата на човек има дори повече, отколкото в черния дроб и бъбреците. Как да живеем с това? Наличието на такова голямо количество микропластмаса застрашава ли човешкото здраве? И как можем да се предпазим? Анча Баранова, доктор на биологичните науки, професор, специалист по генетика и патофизиология на човека, и имунологът, кандидат на медицинските науки д-р Николай Крючков дават повече подробности по темата.

Микропластмаса
Анча Баранова

МИКРОПЛАСТМАСА – ОТ КЪДЕ ИДВА?

Микропластмасовите частици са резултат от процеса на разграждане на изкуствени полимери, пластмаси, синтетични дрехи, полиетилен, торбички за храна и опаковки, бутилки за вода и др. И това е проблем, с който човечеството се сблъсква не от вчера, а през последните 50-70 години.

Всичко стартира, когато микропластмасовите частици започнаха да се откриват в различни животни, предимно морски – птици и тюлени.

„И когато стана ясно, че при животните, които са много по-лесни за изучаване, микропластмасата значително намалява живота им (и вероятно причинява смърт), беше невъзможно да не се замислим дали това не се случва и с хората. Ако положението с животните е толкова сериозно, може би проблемът при нас е още по-голям? – пита се Анча Баранова.

„Основният проблем дори не е самата микропластмаса (частици, по-големи от един микрон), казва д-р Николай Крючков. – Най-голямата биологична опасност за хората представляват ултра фините частици нанопластмаса с размери от 1 нанометър до 1 микрон (1 нанометър е една милионна от милиметъра).

Микропластмаса
Николай Крючков

Микропластмасата и нанопластмасата се срещат в доста големи количества абсолютно навсякъде, в средата, която ни заобикаля. Тоест, говорим за почва и вода, морска, речна и питейна вода. А също и за въздуха.

– Това означава, че тези частици могат да попаднат в човешкото тяло с водата, с храната и през кожата ,и съответно от въздуха при дишане. И тъй като хората са най-високото звено в хранителната верига, те буквално са натъпкани с нанопластмаса“, заключава д-р Николай Крючков.

ЗАЩО Е ТАКА?

Защото човек яде риба, пие вода, консумира различни храни от пластмасови съдове, вдишва въздух, влиза в контакт с дрехи, които също са синтетични.

– Между другото автомобилните гуми са много важен източник на нанопластмаса. При рязко спиране изпод колелата се изхвърлят много малки нанопластмаси, частици с размер до 70-80 нанометра“, продължава д-р Крючков. – И дори по време на пране, пералните машини също изхвърлят огромно количество пластмасови частици, които след това обикалят света и се връщат пак при нас.

СВЕТЪТ НА ПЛАСТМАСАТА Е В НАС

Микропластмаса

Нанопластимасата се намира не само в червата на човека, където попада с храната. Намира се в белите дробове, мъжките полови органи и женските яйчници, матката и плацентата. В отделителната система на човека, бъбреците и черния дроб – също.

„Като начало, разбира се, разгледахме пластмасата в стомашно-чревния тракт“, казва д-р Анча Баранова. – И се оказа, че количеството пластмаса в стомаха е свързано с тежестта на симптомите на синдрома на раздразнените черва. Само преди няколко месеца излезе статия, че микропластмаса е открита в пениса на мъжете. И последва глобално заключение, че според учените това е причината за проблемите с плодовитостта при силния пол. Въпреки че всъщност не е само тя…

Сега световните учени разглеждат по-отблизо мозъка, но е много вероятно нанопластмасата да се е „настанила“ в цялата човешка нервна система, предполага д-р Николай Крючков.

– Нанопластичните частици перфектно проникват в клетките, например в клетките на чревната лигавица. Те се просмукват през тях и влизат в кръвообращението, а след това се разнасят по цялото тяло, обяснява д-р Крючков. – Същото се случва и през алвеолите на белите дробове – първо в кръвоносните съдове, за да стигнат по-нататък в тялото. И дори през порите на кожата – в дълбоките слоеве на кожата, а след това в кръвта.

КАК МИКРОПЛАСТМАСАТА ВРЕДИ НА ХОРАТА?

– Ако микропластмасата проникне в клетките, тя пречи на функционирането на клетъчните мембрани и митохондриите – енергийните станции на клетката. И, очевидно, те засягат функциите на клетъчното ядро. Така че това е много дълбоко влияние, включително и върху функционирането на междуклетъчните течности.

По-нататък става още по-зле. Наночастиците от пластмасата отделят силно токсични химикали. Те включват тежки метали и органични токсини. Да, в малки количества, но тези частици се натрупват в организма и това буди голямо безпокойство, отбелязва Николай Крючков.

„Мозъкът може да служи като субстрат, който натрупва микропластмаса“, продължава експертът. – Най-вероятно дори в по-голяма степен от бъбреците и черния дроб. И това стана известно след като бяха проучени повече видове масова риба, например. Там стана ясно, че въвеждането на определени дози наноматериали води до натрупване на нанопластмаса в мозъка непропорционално, в сравнение с други органи. И нищо не може да премахне тези частици оттам. Броят на наночастиците, открити в мозъка, е много голям показател. Половин процент наночастици от общата маса на мозъка на починал човек. И те явно увреждат мозъка. Как се отразява това на човека? Все още никой не знае със сигурност какви ще са дългосрочните последици…

Въпреки това вече са проведени проучвания върху животни за потенциалната вреда. Оказа се, че след големи дози нанопластмаса, органите се увреждат сериозно.

„Не можем да кажем, че микропластмасата е причина за Алцхаймер“, казва Анча Баранова. – Ние просто нямаме никакви доказателства. Но най-вероятно ще се открият някакви връзки. Те вероятно ще бъдат причина за невровъзпаление. Увеличаване съдържанието на микропластмаса в тъканите води до повишено възпаление, което означава, че в мозъка – логично – води до невровъзпаление.

При хората нанопластмасата има кумулативен ефект в тялото

С напредване на възрастта, тялото всъщност става все по-замърсено с нанопластични частици.

– Може би, когато се появят технологии за биологично удължаване на живота, нанопластмасата ще се превърне във важна бариера по пътя. Днес и тя, както и микропластмасата, изглежда имат подчертан онкогенен ефект. А оттук, през хроничното възпаление, е пътят към по-ранното стареене”, казва д-р Николай Крючков.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НАНОПЛАСТМАСАТА?

Микропластмаса

Първо трябва да разберем какъв е нейния източник за нас. Вече има няколко доказани:

– Хранителна промишленост. Всички пластмасови опаковки, съдове и продукти за бързо хранене.

– Бутилирана вода в пластмасови бутилки, без значение дали са маркирани като безопасни или не. Един литър такава вода съдържа около сто хиляди частици нанопластмаса. Мислите си, че е малко? Повечето от нас изпиват поне един литър вода на ден.

– Пакетчетата за чай имат различна степен на пластмасово съдържание. Една чаша с попарена торбичка вече съдържа от 10 до 100 милиона частици нанопластмаса.

Следващият въпрос е: какво да направим?

Ето няколко елементарни правила:

– Купувайте вода в стъклени или поне в големи пластмасови бутилки от няколко литра.

– Варете чай НЕ от торбичка, а насипен. Не че и там няма частички пластмаса, но поне са по-малко.

– Използвайте по-малко пластмасови контейнери и съдове за еднократна употреба, като цяло.

– Чантите за хранителни стоки – за предпочитане хартиени или от плат.

– Дрехите да са предимно от памук и естествени материи.

АНТИПЛАСТИЧНА ПРЕПОРЪКА ОТ АНЧИЯ БАРАНОВА

Микропластмаса

– Ако сте купили шише вода, както обикновено купувате от магазина, тогава не трябва да го забравяте в колата. Водата веднага трябва да се носи вкъщи и да се постави на хладно и тъмно място, а не на слънце, за да не се нагрява пластмасата, казва д-р Анча Баранова.

Второ, донесли сте приготвената храна в пластмасова тарелка у дома. Вижте опаковката. На повечето пише пише, че храната в нея не може да се затопля в микровълнова! Трябва да се прехвърли в чиния.

Е, добре, казват някои, ще я стопля малко и ще я изям набързо… И ето откъде идва микропластмасата! Добре е да се знае, че дори и онези съдове, на които пише, че може да се ползват в микровълнова фурна, също отделят някакви частици микропластмаса.

Като цяло, хората трябва да започнат да водят по-обикновен живот, без обичайните улеснения. А това е трудно осъществимо, предвид бързия ритъм, в който ни се налага да живеем…

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *