Преглед за рак: какви изследвания да направят мъжете и жените

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Как да не пропуснете развитието на опасното заболяване и какъв преглед за рак трябва да направят жените и мъжете

преглед за рак

Трябва ли здравите хора изследват туморни маркери и да правят преглед за рак?

Спешният въпрос е: кога и какви прегледи и изследвания трябва да се направят, за да не се пропусне развитието на тумор?

Онколозите дават ясен отговор: основният метод за профилактика и ранно откриване на рак е онкологичният скрининг. Въз основа на статистиката за най-често срещаните видове рак в дадена възраст, експертите са разработили график на необходимите медицински прегледи. Ето и актуален списък за идентифициране на тумори, които са най-чести при мъжете и жените.

1. Рак на гърдата

Преглед: мамография. Извършва се при жени на възраст от 40 до 75 години веднъж на всеки 2 години.

2. Рак на маточната шийка

преглед за рак

Изследване: цитологично изследване на цитонамазка от шийката на матката. Извършва се при жени на възраст от 18 до 64 години веднъж на всеки 3 години.

Защо да се направи преглед за рак на гърдата и рак на маточната шийка?

Днес водещите заболявания при жените са доброкачествените невъзпалителни заболявания на тазовите органи и млечната жлеза. Последните са на първо място сред другите видове рак при жените. Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан рак сред жените в света и водещата причина за смърт от рак сред жените.

Откриването на злокачествени новообразувания на ранен етап значително увеличава шансовете за успешно възстановяване.

Кога да се прегледате

На всички жени на възраст от 40 до 75 години се препоръчва редовно (веднъж на всеки 2 години) мамографско изследване. Това е основната рискова група за рак на гърдата. Освен това една жена трябва да бъде предупредена за следните симптоми:

• промени във формата на млечната жлеза, както и деформация на кожата;
дискомфорт или болка в гърдите;
• бучка или подуване на зърното, както и неговото прибиране;
• изпускане на секрет от зърната (особено кървав);
• увеличени лимфни възли под мишницата от едната страна.

Рак на шийката на матката може да се развие при всяка жена, която вече е имала интимна връзка. В допълнение, една от причините за патологията е папилома вирусът, който може да зарази дори девици. Това означава, че изясняването на този въпрос трябва да бъде редовно, за предпочитане ежегодно. И това правило важи за представителките на нежния пол на всяка възраст.

Как можете да се идентифицира проблема?

преглед за рак

Скринингът за рак на гърдата трябва да включва:

• Преглед при мамолог.

• Ултразвуково изследване на млечните жлези. При този преглед не се използват рентгенови лъчи. Препоръчва се на жени над 35 години веднъж годишно. Това важи особено за пациенти с доброкачествени образувания в гърдите: мастопатия, фиброаденом.

• Дигитална рентгенова мамография. Дигиталната рентгенова мамография е рентгенова снимка на гърдата без използване на контрастни вещества, извършвана с помощта на машина, наречена мамограф. Методът позволява да се открият дори много малки тумори в ранните стадии на заболяването.

Скринингът за рак на маточната шийка трябва да включва:

• Изследване на цитонамазка по Папаниколау. Позволява да се получи информация за клетъчния състав на изследвания орган.

• Течно-базираната цитология е един от най-разпространените и точни видове скрининг за рак на маточната шийка.

• Изследване на повърхностния слой на шийката на матката чрез визуална инспекция.

• Откриване на ДНК на човешки папиломен вирус (HPV).

3. Рак на простатата

преглед за рак

Изследване: определяне на простатен специфичен антиген в кръвта (PSA). Извършва се при мъже на възраст 45, 50, 55, 60 и 64 години.

Защо да се прегледате?

Ракът на простатата е най-често срещаното заболяване на пикочно-половата система при мъжете. Това е тумор, който възниква в резултат на разрастване на простатната жлеза, която се намира около уретрата под пикочния мехур.

Туморът расте бавно и може да не се прояви в продължение на много години. Въпреки това, дори и при малки размери, в някои случаи проблемът може да започне да се разпространява в други органи. Най-често метастазите се появяват в костите – таза, бедрото, гръбначния стълб. Метастази при рак на простатата има и в белите дробове, черния дроб и надбъбречните жлези.

Кога да се прегледате?

Този скрининг се препоръчва за всички мъже над 40 години. През този период рисковете нарастват. Важна роля играе и наследствеността. Вероятността от рак на простатата се увеличава, ако мъжът има пряк кръвен роднина, който е имал рак на простатата.

Симптомите, като правило, се появяват само когато болестта вече е отишла много далеч. Все пак трябва да се консултирате с лекар, ако забележите признаци като:

• често уриниране;
• болка при уриниране;
• поява на слабост;
• нарушено либидо и еректилна функция.

Как можете да се идентифицира проблема?

Преглед за рак на простата включва следните изследвания:

• Консултация с уролог. Напомняме, че по принцип посещението при уролога трябва да се прави веднъж годишно.

• Лабораторни тестове – по-специално анализ на простатен специфичен антиген (PSA) – туморен маркер, чието определяне се извършва с кръвен серум; използва се за диагностициране и проследяване протичането на рак на простатата и аденом на простатата.

• ЯМР на таза (ако е необходимо).

• Хирургичен метод – пункционна биопсия (ако е необходимо) – вземане на клетки или тъканни фрагменти с по-нататъшно изследване на клетките или тъканния фрагмент (цитология и хистология).

4. Преглед за рак на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника

Преглед за рак

Изследване: езофагогастродуоденоскопия. Провежда се при мъже и жени на възраст 45 години. И също така, независимо от възрастта, ако има медицински показания на втория етап от медицинския преглед.

Защо да се направи преглед за колоректален рак?

Колоректален рак е сборно понятие за рак (тумор) на различни части на дебелото черво и ректума. По правило осведомеността за него сред населението е ниска, но над милион души умират от това заболяване всяка година.

При мъжете, диагностицирани със злокачествени новообразувания, ракът на дебелото черво е на 3-то място след рака на белия дроб и стомаха, а при жените, съответно, след рака на гърдата и рака на кожата.

Съвременните възможности за ранна диагностика обаче дават основание да се счита, че колоректалния рак е приблизително 95% предотвратим рак. Важно е само да се преглеждате навреме, тъй като, за съжаление, смъртността при напредналите форми е тревожно висока.

Колоректалният рак най-често се развива като дегенерация на аденоматозни (жлезисти) полипи. Възпалителните заболявания на червата (улцерозен колит, болест на Крон) също се считат за предупредителен фактор.

По време на прегледа могат да бъдат открити много други опасни заболявания, например чревни дивертикули (торбовидни издатини на стената на дебелото, по-рядко тънко черво, вродени или придобити), напреднали възпалителни процеси в червата и др.

Кога да се прегледате

Заболяването рядко се проявява преди 40-годишна възраст, но честотата му нараства с всяка следваща година и достига максимум към 60-75 години. Ето защо, когато наближите 50, трябва да помислите за скрининг преглед, особено ако забележите съмнителни симптоми:

• повишена умора, задух, нехарактерна бледност, която не сте имали преди това;
• продължителен запек или диария;
• честа/постоянна болка в коремната област;
• наличието на видима кръв в изпражненията след дефекация;
• наличие на скрита кръв в анализа на изпражненията.

Хората в особен риск са тези, чиито роднини по първа линия (родители, братя и сестри) имат случаи на рак на дебелото черво или ректума, аденоми и възпалителни заболявания на червата. Наличието на роднина с такава диагноза увеличава риска приблизително 2 пъти, в сравнение с населението като цяло.

Ако има полипи или друга патология в дебелото черво и ректума, прегледите трябва да се повтарят на всеки 3-10 години, в някои случаи честотата се увеличава до годишни проверки.

Как можете да идентифицирате проблема?

Най-ефективният метод е колоноскопията. Това е ендоскопско (интралуминално) изследване на лигавицата на ректума, дебелото черво и част от тънките черва.

Много патологично променени тъкани и полипи могат да бъдат напълно отстранени по време на процедурата или лекарят може да реши да вземе най-малките им части за тест, за да изпрати материала за хистологично изследване. Това ще помогне да се постави диагноза и, ако е необходимо, да стане основа за хирургическа интервенция.

Ако се диагностицира рак, трябва да се направи компютърна томография на корема и гръдния кош, за да се идентифицират възможните метастатични лезии. Може също да се предложат лабораторни тестове за оценка на тежестта на проблема.

5. Рак на белия дроб

Преглед за рак

Изследване: рентгенография на гръден кош или компютърна томография на белите дробове. Провежда се при мъже и жени при наличие на медицински показания на втория етап от медицинския преглед.

7. Рак на кожата

Оглед: преглед на кожата под увеличение (дерматоскопия). Провежда се при мъже и жени при наличие на медицински показания на втория етап от медицинския преглед.

Диагностика на рака: какви тестове използват лекарите?

До тук обсъдихме най-честите видове рак. Но, с това не се изчерпва темата за прегледите, които се правят за ранно откриване на онкологични заболявания.

В повечето случаи първите признаци на раков тумор се забелязват от личен лекар, педиатър, гинеколог или фелдшер. Той насочва пациента към специалист – онколог, който провежда пълен преглед, назначава изследвания и избира лечение.

Научете още какви диагностични методи използват онколозите за откриване на рак, определяне на точното му местоположение, размера на тумора и наличието на метастази.

Снемане на анамнеза в онкологията

Симптомите на раков тумор са неспецифични и често не им се обръща внимание на ранен етап. Затова лекарят ще разпита подробно за всички неприятни усещания, без значение колко отдавна са възникнали или до каква степен ви притесняват.

Налице са симптоми, които се срещат при всички видове рак:

• Слабост и повишена умора.
• Необяснима загуба на тегло.
• Влошаване състоянието на кожата, косата и ноктите.
• Температурата се повишава до ниски стойности – 37-37,5 ℃.

Такива симптоми се срещат и при други заболявания. Само оплакванията не са достатъчни, за да се подозира раков тумор. Има обаче други признаци, характерни за увреждане на отделни органи, които трябва да служат като предупредителна аларма:

• Продължителна кашлица.
• Хронична диария или запек.
• Промяна в цвета на изпражненията или урината.
• Появата на бучки или язви в различни части на тялото.
• Кърваво междуменструално течение при жени.

Такива симптоми могат да показват и доброкачествени процеси, но изискват специално внимание и консултация със специалист.

Забележка! Колкото по-възрастен е човек, толкова по-внимателен трябва да бъде към всички неприятни сигнали от тялото. Едни и същи симптоми могат да се тълкуват по различен начин при млади и възрастни хора.

По този начин проблемите с цикъла при тридесетгодишна жена най-вероятно ще показва бременност или хормонални нарушения. На 60-годишна възраст появата на кърваво изпускане от влагалището е преди всичко подозрение за злокачествен тумор.

Физикален и специален преглед

Преглед за рак

По време на такъв преглед лекарят от която и да е специалност ще обърне внимание на цвета на кожата и лигавиците, физиката на пациента и ще идентифицира признаци на промени във всички изследвани органи.

Например, при палпиране на млечната жлеза мамологът може да открие бучка или да забележи деформация на зърното. Гинекологът може да идентифицира тумори на матката и яйчниците, а УНГ-специалистът може да погледне в ухото, носа и гърлото и да диагностицира различни образувания там.

Забележка! Има само един лекар, който буквално при първия преглед може да се усъмни за рак – дерматологът. Изследването на кожата е неговият основен метод на работа.

Всички останали специалисти не могат без оборудване и назначаване на различни тестове и изследвания, дори само при оглед на който и да е орган, да не говорим за поставяне на точна диагноза.

Общ клиничен преглед

В медицинската общност това се отнася до изследвания на кръв и урина, които се предписват на всички, независимо от местоположението на патологичния фокус. На първо място, това е общ кръвен тест. С негова помощ може да се оцени нивото на кръвните клетки, да се открият признаци на възпаление и анемия, и да се подозират нарушения на коагулационната система. Всички тези явления могат да се появят при рак на различни органи.

Забележка! Анемията, т.е. намаляване нивото на червените кръвни клетки и хемоглобина в кръвта, е доста често срещано при тумори с различни локализации. По време на онкологични процеси често се наблюдава намаляване на левкоцитите и тромбоцитите.

Тестове за туморни маркери

Това е името на тестовете за специални протеини, които се появяват в кръвта, когато раковият тумор расте. Всъщност, тези протеини присъстват нормално в здравите тъкани – но в минимални концентрации, които често дори не се откриват по време на лабораторни изследвания. Но ако тъканта започне да расте прекомерно, се появява тумор. Тогава нивото на тези протеини се увеличава няколко пъти.

Има много туморни маркери. Експертите от Станфордския университет подчертават най-често срещаните от тях:

• Маркери CA 125 , CA 15, CA 19, HE4 – рак на яйчниците.
• PSA – рак на простатата.
• AFP – рак на черния дроб и яйчниците.
• Cyfra-21 – рак на белия дроб и пикочния мехур.
• S100 – меланом.
• CA-242 – рак на дебелото черво.

За някои туморни маркери има специфични алгоритми за изчисление. Например индексът ROMA се използва при диагностицирането на рак на яйчниците. Той отчита нивата на CA 125 и HE4, както и репродуктивния статус на пациентката. При жени в менструация и тези, които вече са в менопауза, стойностите ще бъдат различни. Този подход позволява по-точно да се определи риска от развитие на рак на яйчниците.

Забележка! Увеличаването на туморния маркер не винаги показва злокачествен тумор. Например, CA 125 също се увеличава при доброкачествена патология – ендометриоза, както и по време на менструация. PSA може да има увеличени стойности при доброкачествена хиперплазия на простатата и възпаление.

Образни тестове за рак

Това е името на диагностичните методи, които позволяват да се „погледне“ вътре в човешкото тяло и да се оцени състоянието на различни органи:

Ултразвук (ултразвуково изследване). Най-информативен е при търсене на тумори в женските и мъжките репродуктивни органи, млечните жлези (при жени под 40 години) и някои органи на храносмилателния тракт (жлъчен мехур, черен дроб, панкреас).

Рентгенови методи. Например флуорографията може да покаже рак на белите дробове, мамографията може да покаже тумор на гърдата, а рентгенографията може да покаже тумори на костите.

Компютърен и магнитен резонанс. При КТ и ЯМР се използват различни технологии, но същността и е обща. С помощта на тези методи е възможно да се направят послойни изображения на органа и да се идентифицират дори много малки образувания, които обикновено не се виждат на ултразвук.

ПЕТ/КТ (Позитронно Емисионна Томография). С помощта на този метод онколозите търсят метастази и изясняват местоположението на туморите.

Инвазивни изследвания

Преглед за рак

Това е името на методите, при които инструментът се вкарва в човешкото тяло през естествени отвори или през кожата и лигавиците. Те включват:

• Хистероскопия – изследване на маточната кухина.
•Лапароскопията е изследване на коремните и тазовите органи.
•Торакоскопията е изследване на гръдните органи.
•Колоноскопия – изследване на червата.
•Фиброгастродуоденоскопия – изследване на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника.

Някои тумори могат да бъдат открити само чрез инвазивно изследване. Например ракът на дебелото черво не се вижда на ултразвук, но по време на колоноскопия лекарят може да прегледа лигавицата и да открие промени в лумена на червата.

Биопсия

Този метод на изследване може да се нарече окончателен при поставяне на диагноза, подозираща онкология. По време на биопсия лекарят откъсва парче тъкан от засегнатия орган и го изпраща в лабораторията за хистологично изследване. Това е единственият начин да се оцени естеството на клетките и тъканите и точно да се определи дали има раков тумор.

Биопсичната проба се получава по различни начини. Например, дерматологът взема парче тъкан от кожата, мамологът пробива млечната жлеза с тънка игла, а гинекологът вкарва инструмент в матката и откъсва малко лигавица.

ВАЖНО! Да обощим: за какви симптоми да внимавате

В допълнение към прегледите за рак, лекарите съветват да обръщате внимание на съмнителните симптоми. Нека веднага да отбележим: те не винаги сигнализират за рак и могат да се окажат признаци на друго заболяване (това се случва дори по-често). Но е много важно да се прегледате навреме, за да живеете спокойно.

• Появата на подуване, възли и други неоплазми във всяка част на тялото.

• Кашлица, промяна в гласа, дрезгав глас, задух, който не изчезва повече от 3 седмици.

• Поява на кръв в храчки, урина, изпражнения, между менструация или след менопауза.

• Рани и увреждания на кожата и лигавиците, които не зарастват повече от 3 седмици.

• Нови бенки или промени в старите (потъмняване, деформация, растеж).

• Нарушения на червата (запек, диария) или пикочния мехур, които не преминават повече от 2-3 седмици.

ПО ТЕМАТА

След 75 години рискът от рак рязко спада

Според статистиката пикът на заболеваемостта от рак е на възраст между 65 и 74 години. А от 75 г. рискът от развитие на тумори… рязко намалява. Наблюденията отдавна показват тази закономерност. Но защо това се случва все още не е известно със сигурност. Едно от обясненията е, че хората, които живеят до 75 години, обикновено са в по-добро здраве. Тези, които са по-слаби, умират по-рано от рак.

Втората възможна причина е, че в напреднала възраст клетките в тялото се делят по-слабо. Ето защо туморите растат по-малко агресивно. Както казват практикуващи онколози, по-специално, когато рак на простатата се открие при много възрастни мъже, не винаги им се предписва лечение. Лечението в някои случаи може да бъде много болезнено, а и определени видове рак на простатата се развиват толкова бавно, че пациентът е в състояние да живее нормално с тумора. Годините, които са му отредени, практически не се съкращават.

Наскоро в списание Nature беше публикувана научна статия с нова версия за рязкото намаляване на заболеваемостта от рак в напреднала възраст. Изследването е проведено по примера с рак на белия дроб при мишки, чиято възраст е сравнима с тази на хора над 75 години. Анализът показа, че с напредване на възрастта в тялото се увеличава производството на определен протеин (NUPR1). Той участва в процеси, които инхибират бързия растеж на клетките. А това предотвратява развитието на тумори.

Хората също имат този протеин в белодробната си тъкан. А на 75-80 години количеството му е значително по-високо, отколкото в по-млада възраст, отбелязват учените. Затова е вероятно същият механизъм за контрол на рака да работи и при хората, и при мишките.

Изследователите имат намерението да използват открития модел при разработването на нови подходи за лечение на рак.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Напразно похарчени пари и ненужни грижи

През последните години изследването на кръвта за туморни маркери стана много популярно. Казват, за да не се притеснявате, направете си изследвания – те ще покажат дали имате скрити тумори. Такива изследвания обаче са скъпи и се заплащат от пациента. Какъв е крайният резултат?

Всъщност, такива маркери са само показателни, ако човек вече е бил диагностициран с рак. Необходимо е да се изясни стадия, степента на туморния процес и други данни, обясняват онколозите. Ако все още няма доказана и поставена онкологична диагноза, тогава тези или онези отклонения, които показват изследванията, могат да сигнализират за море от други заболявания или характеристики на състоянието на човека. В същото време нормалните туморни маркери изобщо не гарантират, че няма тумори. Проверките за рак са много по-ефективни.

Анализът за туморни маркери има спомагателна стойност. Следователно няма смисъл да се прави „просто така“ на здрав човек. Единственото изключение е туморният маркер PSA при мъжете, който е включен в прегледите за рак, като част от профилактиката.

И да, нека изясним: все още няма тест „капка кръв“ за всички видове рак. Разработките са в ход в различни страни по света, но досега нито една не е доказала висока надеждност. Ако някой ви предложи такава услуга, това е измама.

Източник: www.cancer.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *