Дебели и недоспали: как сънната апнея превръща младите хора в старци

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Сънната апнея не само пречи на съня. Това състояние може да увеличи риска от сърдечни заболявания, разстройства на настроението и др.

сънната апнея

При сънната апнея не спира само дишането. Онези, които имат такъв проблем развиват и затлъстяване, саркопения (остаряване на мускулите), загуба на мускулна маса, което е типично за възрастните хора. Но в същото време самите те са все още млади.

Д-р Оксана Драпкина обяснява как сънната апнея вреди на здравето

„Преди саркопенията се смяташе изключително за заболяване на възрастните хора – според последните данни тя засяга повече от 10% от хората над 60 години по света. Но напоследък бяха идентифицирани множество случаи на ранна саркопения сред пациенти на възраст 18-39 години“, отбелязва експертката.

Д-р Оксана Драпкина

Загубата на мускулна маса и сила не само създава проблеми в ежедневието, но също така увеличава риска от хипертония, глаукома, сърдечно-съдови и респираторни заболявания, деменция и диабет.

Саркопенията е тясно свързана и със затлъстяването, тъй като намалява физическата активност. В същото време добавянето на излишни килограми влошава ситуацията. То причинява нискостепенно възпаление в тялото, а възпалението от своя страна допълнително допринася за развитието на саркопения. Неблагоприятните ефекти на тези две състояния се комбинират и се подсилват взаимно в порочен кръг.

Сънната апнея повишава риска от саркопения при младите хора с 1,5 пъти

„В скорошно проучване, публикувано в известното издание Nature, което включва почти 4 хиляди участници на възраст от 18 до 59 години, сънна апнея е открита при 28,3% от изследваните. Саркопения и саркопенично затлъстяване съответно при 7,3% и 5,7%“, казва д-р Драпкина. — Авторите на изследването изчисляват, че наличието на сънна апнея увеличава вероятността от ранна поява на саркопения с 1,5 пъти и саркопенично затлъстяване с 1,8 пъти.

Няколко потенциални механизма могат да свържат апнеята и саркопенията с ранното им начало. Прекъсването на дишането води до периодична хипоксия и събуждане от сън. Това, чрез верига от биохимични реакции, предизвиква повишено производство на инсулин и инсулинова резистентност, което нарушава протеиновия метаболизъм в мускулите.

Периодичната липса на кислород причинява също така и активиране на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна и хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза, причинявайки нискостепенно възпаление и разграждане на мускулния протеин.

Авторите заключават, че контролът на теглото, здравословната диета с адекватни протеини и тренировките за устойчивост ще бъдат ключови стратегии за борба със сънната апнея, саркопенията и ранното саркопенично затлъстяване.

Със сигурност знаете колко важно е да получавате достатъчно сън

Но, ако имате състояние, наречено обструктивна сънна апнея, можете да дремнете за повече от осем часа и пак да не се събудите бодри.

Обструктивната сънна апнея е нарушение на съня, при което мускулите в задната част на гърлото не успяват да поддържат дихателните пътища отворени по време на сън, причинявайки повтарящи се паузи в дишането, които продължават поне 10 секунди.

Когато това се случи, мозъка се събужда за кратко, за да отвори отново дихателните пътища. Този повтарящ се модел на прекъсване на съня, който често се случва до 30 или повече пъти за един час, може да ограничи способността на човек да получи дълбокия, спокоен сън, от който се нуждае.

Ето само някои от начините, по които сънната апнея може да бъде вредна за вашето здраве.

Сънната апнея може да навреди на здравето на сърцето

Честото спиране на дишането през нощта е свързано със сърдечни заболявания като неравномерен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност и инфаркти. Ако имате сънна апнея, спирате да дишате, когато спите, което води до спад на сърдечната честота. Когато тялото се събуди, за да дишате отново, сърдечната честота се ускорява и повишава кръвното налягане.

Сънната апнея също така намалява нивата на кислород в кръвта. Сърцето, подобно на другите органи, се нуждае от кислород, за да функционира правилно.

Може да увеличи риска от инсулт (и обратното)

Не е ясно дали инсултът или сънната апнея са на първо място, но много световни експерти предупреждават, че едното състояние може да доведе до другото.

Например, нарушеното дишане по време на сън – включително сънна апнея – изглежда увеличава риска от инсулт. Освен това, нарушеното дишане при сън е често срещано състояние сред хората, които са имали инсулт. Изследователите също така забелязаха, че както сънната апнея, така и сънната апнея споделят редица общи рискови фактори, включително затлъстяване, хипертония и диабет. Сънната апнея е силно свързана с предсърдно мъждене (потенциално опасна форма на неправилен сърдечен ритъм), коронарна артериална болест, застойна сърдечна недостатъчност и диабет, които са рискови фактори за инсулт.

Сънната апнея увеличава риска от високо кръвно налягане

Сънна апнея е причина за недоспиване и сънливост през деня!

 

Когато спрете да дишате и нивата на кислород спаднат, мозъкът изпраща съобщение за увеличаване на адреналина в тялото. Това кара сърцето да изпомпва по-силно и кръвоносните съдове да се свиват. Тези промени възникват в опит да се увеличи количеството наличен кислород за сърцето и мозъка, но също така причиняват периодично повишаване на кръвното налягане. Затова лечението на сънната апнея е важна част от лечението на хипертонията.

Увеличава риска от метаболитен синдром

Изследванията показват връзка между сънната апнея и метаболитен синдром. Името метаболитен синдром обединява група рискови фактори, които увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и други здравословни проблеми.

Ако имате три от следните рискови фактори, имате и метаболитен синдром:

• Високо кръвно налягане;
• Ненормални нива на холестерол;
• Висока кръвна захар;
• Увеличен размер на талията или излишни коремни мазнини в областта на корема;
• Висока кръвна захар на гладно (резултат от тест за кръвна захар, направен след като не сте яли нищо в продължение на поне осем часа).

Сънната апнея може да засегне мозъка

Тя влияе отрицателно на когнитивната функция. Свързана е с когнитивни разстройства, като намаляване на концентрацията и вниманието, нарушени двигателни умения и дори лоша памет.

Хората с нелекувана сънна апнея имат повече проблеми с припомнянето на конкретни подробности от живота си, отколкото тези, които не са имали такова нарушение на съня.

Рискът от глаукома е по-висок, ако имате сънна апнея

Според Американската академия по офталмология (AAO), хората, които страдат от сънна апнея, са по-склонни да развият глаукома. Глаукомата е очно заболяване, което в крайна сметка може да причини загуба на зрение, за разлика от онези, които нямат апнея.

Все още не е напълно ясно как сънната апнея може да причини глаукома. Както и при други здравословни проблеми, изследователите предполагат, че нарушението на очите може да произтича от понижените нива на кислород, циркулиращ в кръвта,.

Ако подозирате, че имате сънна апнея, важно е да се лекувате възможно най-скоро. Ако сте били диагностицирани, но продължавате да изпитвате симптоми като прекомерна сънливост през деня, говорете с лекар дали не трябва да опитате ново лечение.

Добрата новина е, че сънната апнея може да се лекува и свързаните рискове за здравето могат да бъдат намалени.

Източник: everydayhealth.com, ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *