Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не е за смях: ранната деменция се разкрива чрез променено чувство за хумор

Деменция е състояние, което коренно променя живота на човек. Реакциите на диагнозата могат да варират от ужас и дълбока тъга до гняв и отчаяние

ранната деменция

Но за много хора диагностицираната деменция може да бъде и облекчение. Една точна диагноза може да даде дългоочаквани отговори за отслабената памет, проблемите с комуникацията и промените в поведението.

Запомнете това – без ранно откриване, борбата с деменцията е трудна битка!

Алармите за опасното заболяване не винаги са очевидни. Но определено можете да уловите промените, ако сте внимателни, казват лекарите.

Когато човек има напреднал стадий на деменция, е невъзможно да не се забележи. Той започва да се обърква в мислите си, престава да разбира кой ден е, къде живее. Често се случва жертвата да не разпознава близки или дори себе си в огледалото. За съжаление, деменцията все още е нелечимо заболяване.

Въпреки това е напълно възможно да се забави развитието на болестта. Ето защо, колкото по-скоро се свържете с невролог, толкова по-добре. В началните етапи алармените звънци ще помогнат. На пръв поглед те изглеждат безобидни, но повярвайте, все пак си струва да бъдете внимателни.

Според невропсихолога Хaнк Свейнпол, първите тревожни сигнали могат да се появят именно по време на комуникация.

Хaнк Свейнпол, невролог

Например, хората с ранна деменция изпитват промяна в чувството за хумор. Шегите стават гневни, язвителни и изглежда, че човекът иска да обиди събеседника. Нo, това не е точно така. Жертвата наистина смята, че се шегува леко и безобидно.

„Често пациентите с деменция могат да правят неуместни шеги и/или да показват липса на такт“, казва неврологът Ханк Суанпол.

Друга тревожна камбана: на човека с ранна деменция му изглежда така, че с всяка ваша забележка вие искате да го обидите. И това се случва с вашите въпроси, шеги, дори по време на обикновен разговор. Всяка емоция става болезнена за него. В резултат на това той се затваря и сякаш се отдалечава – както от другите, така и от другите.

Малко по-късно се появяват и други сигнали:

  • апатия или нежелание да се говори;
  • промени в личността и настроението (напр. депресия);
  • липса на сдържаност по време на разговор – емоциите кипят;
  • натрапчиво или повтарящо се поведение (като често бърсане или вдигане на предмети);
  • необичайно вербално, физическо или сексуално поведение.

„Опитайте се да идентифицирате тригерите възможно най-скоро. Например нарушаването на ежедневието на човек може да го накара да се чувства тревожен. Трябва да върши обичайните неща, да бъде под наблюдението на близки и лекар“, заключи невропсихологът.

Деменция и пари

Друг алармен звънец е драстичната промяна във финансовата грамотност. Човек, който цял живот е успявал да спестява, изведнъж започва да пилее пари. В същото време той дори не осъзнава какво прави.

Ранната деменция може да се прояви и чрез така нареченото ритуално поведение

„Много хора имат странни навици и обичат нещата да се правят по определен начин“, казва неврологът Ханк Суанпол. Но докато тези навици са в рамките на нормалната сфера, екстремното натрупване на различни предмети или на такива, които са едни и същи, може да бъде притеснително. Ритуалното поведение на хората с ранна деменция включва неща като купуването на книжка с кръстословици всеки път, когато отидат в магазина, дори ако имат стотици от тях.

Неподходящо поведение и загуба на емпатия също би трябвало да ви алармира, че ваш познат или близък може да има ранна деменция

Ако някой, който обикновено е мил, внимателен и учтив, започне да казва обидни или неподходящи неща, и не показва осъзнаване на тяхната неуместност, липсва му загриженост или съжаление за това, което е казал – той може да проявява ранен признак на деменция. В ранните етапи на някои видове деменция симптомите могат да включват загуба на способността за разчитане на социални сигнали и следователно способността да се разбере защо не е приемливо да се казват обидни неща.

И още – загубата на знания за предметите – не само как се наричат, но и за какво се използват

Това също е ранен симптом на деменция. Колкото и да е странно, хората, които губят тези знания, могат да бъдат много компетентни в други области на живота.

Взиране с „намален поглед“ и проблеми с четенето

„Намален поглед“ е клиничният термин за симптома на деменция, който променя способността на хората да движат очите си нормално.

„Всички често движим очи и проследяваме с тях“, казва неврологът Ханк Суанпол. Но хората, показващи ранни признаци на деменция, изглеждат така, сякаш се взират в нищото. Неврологът добавя, че може да прескачат редове, когато се опитват да четат. Това е един от признаците на деменция, за които човекът с деменция е възможно да не е напълно наясно, въпреки че хората около него вероятно ще го осъзнаят.

При ранната деменция падате по-често, отколкото сте свикнали

Постоянно се препъвате в собствените си два крака? Всеки пада от време на време, но честото падане може да е ранен сигнал за болестта на Алцхаймер, според изследване, публикувано през октомври 2021 г. в списанието Frontiers in Neuroscience. То установи, че възрастните, които по-късно развиват болестта на Алцхаймер, са изложени на по-висок риск от падания и други злополуки в годините преди диагностицирането им, отколкото тези, които нямат Алцхаймер. Честите падания могат също да бъдат симптом на други мозъчни нарушения, включително прогресивна супрануклеарна парализа.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: www.betterhealth.vic.gov.au

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *