Убодете пръстите с карфица: Лекари предупреждават за опасни съвети за борба с инсулт

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Животозастрашаващ съвет за борба с инсулт, който се прави чрез кръвопускане, е публикуван онлайн

инсулт

В социалните мрежи се разпространява информация как по нетрадиционен начин да спасяваме хора с инсулт. Авторът споделя своето „тайно знание“: кръвопускането ще помогне! Ако човек е получил инсулт, се препоръчва да се убодат върховете на пръстите му с игла за спринцовка, така че да изтече кръв. И също така да се убождат ушите, но не меката част, а ушната мида. Твърди се, че това е суперефективен метод за първа помощ. Но! След като се направи може със сигурност да изпратите пациента в болницата. Според онова, което се разпространява в социалните мрежи, посочен е определен „специалист по китайска традиционна медицина, д-р Ха Бу Тинг“, като автор на ценната техника.

Има ли смисъл и полза от описаната процедура? Може ли да помогне при съдов инцидент?

Да започнем с това, че самото описание на инсулта, в информацията която се разпространява, е глупаво. Написаното просто не отговаря на съвременните научни и медицински данни за болестта. Авторът на съобщението говори за „спукани капиляри в мозъка“. Отдавна е известно, че по време на инсулт се получава запушване на церебралните артерии. Това е така нареченият исхемичен инсулт, който е и най-честият. Вторият тип, хеморагичен инсулт (по-рядък), е мозъчен кръвоизлив в резултат на разкъсване на голям кръвоносен съд, а не на капиляри. Надеждно описание на различни видове заболявания (официалното наименование на инсулт е остър мозъчно-съдов инцидент, или познатото в почти цял свят съкращение ACVA) може да се намери например в нашия сайт, lekuva.net, както и на официалния сайт на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

Що се отнася до мерките за първа помощ при инсулт, кръвопускането, разбира се, не е включено в тях

Съвременните невролози дори отказват да коментират „подобни глупости“. В случай на остър мозъчно-съдов инцидент, хората, които се намират в близост до пациента, се съветват да не предприемат други мерки, освен незабавно да се обадят на линейка и да помогнат на пострадалия да заеме удобна позиция. Това се цитира в почти всяка публикация за първа помощ при инсулт, ако потърсите в Гугъл.

В нито един официален научен или медицински източник няма данни за ползите от кръвопускането, както и обосновка за такива ползи. В този смисъл една такава масово разпространена информация може да причини реална вреда. Докато някой се занимава с безполезно пробиване на пръсти и ушни миди, получаващият инсулт и семейството му губят ценно време. И колкото по-скоро пострадалият бъде откарана в болница, толкова по-големи са шансовете му реално да бъде спасен и да се възстанови след инсулт.

❗ВАЖНО

Припомняме симптомите на инсулт – при такива признаци трябва спешно да потърсите медицинска помощ:

– Труден говор (като каша в устата);

– Изкривяване на лицето (асиметрия);

– Внезапно зрително увреждане;

– Внезапно отпускане или изтръпване на ръка или крак, както и на половината лице;

– Силно главоболие, световъртеж;

– Объркване или загуба на съзнание;

! Три въпроса за разпознаване на инсулт

Помолете човека да направи тези три неща:

– Да се усмихне;

– Да вдигне двете си ръце;

– Да си каже името.

Ако човекът не може да направи това и няма миризма на алкохол, незабавно се обадете на Бърза помощ, като наберете 112. Задължително уточнете, че става въпрос за инсулт, тъй като има значение къде ще бъде откаран след това пострадалият човек.

Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *